CROPIX
ATMOSFERA JE OPET ODLIČNA

DOŠAO JE U HAJDUK, PROŽIVIO KRIZU, A SADA NAJAVLJUJE 'NAJVEĆI DERBI NA BALKANU' Gledat će se i u mome Bitolju! Ima dinamovaca, ali hajdukovaca je više

MIRKO IVANOVSKI Hajdukov napadač uoči velikog dvoboja na Poljudu ne krije optimizan
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. rujan 2018. 12:22

Mirko Ivanovski je proradio, dva “komada” utrpao je Istri prošle nedjelje, baš u pravi trenutak da zabetonira svoju poziciju startnog špica uoči derbija. Prije odlaska u Pulu kao da smo pozvali Ivanovskog na “buđenje” tekstom kako je već Istri zabijao u dresu Belupa.

Ovoga puta sam se pripremio.

- Dinamu sam već zabijao, i to u travnju ove godine. Gol i asistenciju imam iz remija 2:2 u Koprivnici. Ugodna su iskustva iz mojih ogleda s Modrima - kazao nam je Ivanovski u početku.

Iz njegovih riječi izbija neskriveni optimizam. Ne čudi, jer kompletni je Hajduk u pozitivnom ozračju. Dvije prvenstvene i kup-utakmica kao bonus - tri pobjede u nizu imaju Bijeli. Uz to, protiv Vrapča se odmorilo osam prvotimaca.

- Sve ste rekli, atmosfera je odlična. Da smo birali u boljem ozračju ne bismo Dinamo dočekali.

Vratilo se i sunce, stala je bura. Idealno, nema se što dodati. Ali, pitanje je što se dogodilo s momčadi Hajduka? Isti igrači, ali u mjesec dana pod novim trenerom fantastični preobražaj. Što je Vulić novog donio Hajduku?

- Imamo više slobode prema naprijed. Igramo presing, ali ne igramo više u kontinuitetu na svaku loptu. Mi napadači se odmaramo, svježi smo u igri prema naprijed. Zato i stvaramo šanse.

Je li u mandatu trenera Kopića u pitanju bila psihološka blokada, jer Hajduk u šest prvenstvenih susreta nije uspijevao doći do pobjede?

- Mi smo pričali i dok je bio trener Kopić i među nama nije bio nikakav problem. Možda je bila neka vrsta blokade, jer istina je da smo svi bili u grču. A znate kako je kada ne ide. Sve vam se skupi i sve vam smeta. Ali, sada smo okrenuli tijek zbivanja, izašli smo iz tog grča, ide na bolje i svi su opušteni.

Najveći na Balkanu

Ali opušteni ne možete dočekati Dinamo?

- Nismo u grču, to sam mislio. Jasno vam je da Dinamo dočekujemo s velikim motivom.

Može se dodati - i nabojem. Rekao je Ivanovski kako je Dinamu zabijao u dresu Belupa, ali naboj se ne može usporediti. Igrati derbi poseban je osjećaj, a pogotovo kada je prvi u karijeri kao što je Ivanovskom.

- Ovo je najveći derbi na Balkanu, u to nema sumnje. Vidjet ćemo u subotu kako će biti. Nitko ne može unaprijed izreći rasplet.

Kakav je osobni osjećaj prije derbija u koji Hajduk ulazi kao šestoplasirani sa 10 bodova manje od lidera Dinama?

- Kada je derbi u pitanju, nebitno je koji si na tablici. Derbi budi emocije i svaki igrač ide 200 posto. Nebitno je da li su to Rudeš ili Istra, ali sedam pogodaka u dva susreta zvuči jako pozitivno. Šteta da nije bilo hat-tricka u Puli, ali uvijek su najvažnija tri boda s kojima smo mi kao momčad punili akumulatore samopouzdanja.

Kako tumačite osobnu krizu? U šest utakmica jedan pogodak, a onda u dva susreta tri pogotka.

- Nisam imao pravih lopti. Ne može nitko reći da sam promašivao prilike, jer u prilike nisam ni dolazio. Danas imam lopti, imam prave šanse koje koristim kako najbolje znam.

Što ste mislili u trenucima kada niste uspjeli zabijati?

- Ništa drukčije negoli mislim danas. Uvijek sam vjerovao u sebe, znao sam da nisam zaboravio zabijati golove. Ali, kako ćeš do gola kada ne možeš ni zapucati na suparnička vrata. Srećom, otvorilo se u zadnje dvije utakmice. Ima šansi, ima golova.

Toliko o temama na osobnoj razini. Prije derbija odmarao se glavni pogon Hajduka u Vrapču, ali i najveći dio prve ekipe Modrih u Mravincima.

- Dinamo ima dužu klupu, to je jasno, ali imamo i mi B momčad. I naši su igrači iz pričuvne momčadi dobili Vrapče. U istim uvjetima ulazimo u derbi.

Gdje se lomi derbi? To je ključno pitanje za sve analitičare.

- Tko napravi manje pogrešaka, taj dobiva utakmicu. Oprezno će biti s obje strane. Nećemo mi srljati da pod svaku cijenu postignemo gol. Nije ovo polufinale Lige prvaka a mi hvatamo zaostatak od dva gola. Ovo je prvenstvena utakmica koja traži maksimalnu koncentraciju.

I Sloga je prošle srijede imala dvije šanse, jasno je da će ih i Hajduk imati nekoliko u subotu poslijepodne.

- Ne mogu se usporediti naboj koji imaju dinamovci u susretima Europske lige i derbijima s ovim iz Kupa protiv četvrtoligaša. Sutra se traži golema koncentracija, kako u obrani, tako i napadu. Uvijek držim da jedna pogreška može odlučiti takve utakmice.

Više od 20.000 gledatelja očekuje se u subotu na Poljudu. Premda Ivanovski nije igrao u velikim klubovima, u dresu reprezentacije Makedonije osjetio je čar velikih utakmica.

- Igrao sam na stadionu u Bruxellesu za Makedoniju pred 55.000 ljudi, pa u Moskvi protiv Rusije na stadionu Lužniki pred 40.000 navijača. I ovog ljeta za Hajduk protiv Steaue i Slavije.

Gledat će se u Bitolju

Kako biste proslavili gol u derbiju?

- Proslavio bih ga kao i svaki drugi.

Ali nije gol Dinamu u derbiju gol kao svaki drugi. Osjetit će to Ivanovski ako zabije, drukčije neće saznati. Postigne li pogodak Modrima, slavit će se taj gol sve do Makedonije.

- Gledat će se u Bitolju u kafićima. Najljepše je vrijeme, taman poslije ručka. U kafićima se razvije veliki ekran, pravo vrijeme za uživanje u nogometu i suparničkom naboju. Je, je, ima i dinamovaca u Bitolju. Ali više je hajdukovaca.

Kakvi će hajdukovci otići s utakmice? Na navijače mislimo, dakako.

- Pobjedu želimo, ali je obećati ne možemo. Međutim, možemo reći da ćemo biti na visokoj razini agresivnosti i dati svoj maksimum. Uvjeren sam da će navijači biti ponosi na izdanje Hajduka.

Nakon dugo vremena u Puli ste prošle nedjelje doživjeli snažan poticaj. Navijači su vas pozvali ispred tribine da vam čestitaju na pobjedi.

- Meni to puno znači, moramo im uzvratiti na povjerenju. Navijači plješću svojim klubovima diljem Europe bez obzira na rezultat, ali jasno je da moraš dati sve od sebe kako bi taj pljesak zaslužio.

Veliki derbi Hajduka i Dinama gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite OVDJE

Linker
05. svibanj 2024 06:17