Rijeka, 051209.Stadion Kantrida, Prva HNL, 17. kolo seniori, nogometna utakmica Rijeka - Varteks.Na slici: navijaci Rijeke Armada s transparentom.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimas / CROPIX
KAOS NA KANTRIDI

Dug od 33-34 milijuna kuna, neiskusni igrači, sponzora nema - Rijeci prijeti Druga liga

Što o aktualnom trenutku misle bivši igrači, treneri i direktori? Razgovarali smo s trojicom, mišljenja su im identična: ova je Rijeka u silnoj opasnosti od - ispadanja!
Piše: Daniel VukušićObjavljeno: 28. lipanj 2011. 17:21

Prije pet godina slavilo se osvajanje Kupa i drugo mjesto u Ligi, najbolja sezona u klupskoj povijesti. Predsjednik Ježić, direktor Koljanin, na travnjaku Vugrinec, Žilić, Šarić, Ah. Sharbini, Knežević... Momčad koja je Hajduku u Splitu s pola snage utrpala četiri komada ostavivši dojam da je mogla zabiti - koliko god je htjela. Danas: 33-34 milijuna kuna duga, među 27 igrača tek petorica-šestorica imaju više od 20-ak HNL utakmica u nogama, blagajna prazna, proračun skresan sa 23 na 12,5 milijuna kuna, sportski direktor veli da se s poslom kasni pola godine, strateškog sponzora nema, traže se “pojačanja za 100 eura”...

Što o aktualnom trenutku Kantride misle bivši igrači, treneri i direktori? Razgovarali smo s trojicom, mišljenja su im identična: ova je Rijeka u silnoj opasnosti od - ispadanja!

IGOR NOVAKOVIĆ:

● Situacija je istinski alarmantna. Zna se što je Rijeka. Ni, primjerice, peto mjesto nije bajno. Navijači, s punim pravom, traže više, a ako to ne dobiju vrlo se lako stvori negativna atmosfera između momčadi i publike. Ne bi bilo prvi put, a ja znam kako je to i iskusnim igračima ponekad jako teško podnijeti. Kad krenu zvižduci podno stijena Kantride, kad zaparaju uši... Nije lako. Ne znam kako bi to ovi mladi dečki podnijeli ako im se dogodi, a s obzirom na to kakva je situacija sada, sve upućuje upravo na takav rasplet. Scoria je, naravno, sve shvatio. Vidio je da nema prave relacije s Upravom, a kako je on trener s karakterom, maknuo se. Takav grad, takav klub, s takvim navijačima zaslužuje vrh HNL-a. Rijeka je i moj klub i nikako ne bih želio da joj se to dogodi, ali situacija je objektivno ovakva: ako se mladu momčad ne pojača Rijeka bi ove sezone vrlo lako mogla biti jedan od glavnih kandidata za - ispadanje!

MARINKO KOLJANIN

● Već duže vrijeme Kantridu trese financijska, a sada je upala i u žestoku sportsku krizu. Jako lijepo zvuči “dajemo šansu našem mladom treneru i našim mladim igračima”, ali to nije ciljana klupska politika, nego proizvod nemoći da se napravi nešto drukčije i bolje. Kad se daje prigoda mladim igračima, onda se to radi postupno, jednom-dvojici koji ulaze u sređenu momčad, s iskusnicima koji im pomažu u sazrijevanju. Ovo što sada na Kantridi rade je upravo suprotno onome što se javnosti pokušava objasniti kao dobro i za klub korisno. Gurnuti ovoliki broj mladih igrača u prvu momčad to je - harakiri. Takva je politika pretjerana, kontraproduktivna i najopasnija upravo za te mlade domaće dečke koji će prije izgorjeti nego iznijeti teret u jednoj tako zahtjevnoj sezoni kakva će biti 2011/12. Mladi igrači će dobiti šansu, ali tko će im pomoći da je iskoriste? Žao mi je, ali Rijeka živi strahovito opasno. Bez pretjerivanja, situacija je - dramatična!

ROBERT RUBČIĆ:

● Čini mi se da ljudi koji danas vode Kantridu ne razumiju kakav klub vode. Navijače od prvog kola neće zanimati ništa drugo osim rezultata. Mladi ili stari igrači, iskusni ili neiskusni, skupi ili jeftini... Uopće nije bitno jer ovo je - Rijeka. I javnost ima samo jedan kriterij, želi Rijeku visoko. I točka. U redu je pomladiti momčad, ali na Kantridi su sad debelo pretjerali. Klub se mora voditi daleko ozbiljnije i profesionalnije nego što je to sada slučaj. Vidim da svi osim Karlovca, Šibenika i, nažalost, Rijeke, nešto rade tijekom prijelaznoga roka. Znam da je još dosta do kraja 'mercata’ samo... Što to vrijedi ako svi znaju da nema novca s kojim se može dovesti prava pojačanja koja su jednostavno neophodna. Kako u ovom trenutku stvari stoje, Rijeka je u strahovito teškoj i iznimno opasnoj situaciji. Problema je bilo i kad su u momčadi bili Štrok, Đalović i Budicin. A sada? Ne možeš s tri iskusna igrača u sezonu. Za koliko-toliko miran san trebalo bi dovesti 5-6 iskusnih i provjerenih pojačanja!

Linker
30. travanj 2024 02:26