Dean Mouhtaropoulos Bongarts/Getty Images
SJAJNI DVOJAC

DVA DRAGULJA IZ BORUSSIJE ZALUDJELI SU NOGOMETNI SVIJET Bez obzira na krizu, na njima nitko neće štedjeti: Ovo su njihove cijene i prognoze bookmakera

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 19. travanj 2020. 00:20

Četiri boda za vodećim Bayernom devet kola prije završetka Bundeslige zaostaje Borussija Dortmund. Pitanje je, naravno, hoće li se 108. natjecanje najboljih njemačkih klubova uopće okončati, ali nastavi li se prvenstvo, Crno-žuti se imaju legitimno pravo nadati svom devetom naslovu u povijesti, prvom nakon 2012. kad je titulu prvaka Njemačke kao trener obranio Jürgen Klopp.

Strahovit potencijal

Mladići su tada nosili Kloppovu momčadi, zvijezde Borussije bili su Robert Lewandowski, Ivan Perišić, Shinji Kagawa i Mats Hummels, koji su na startu sezone imali po 22 godine, a još mlađi su bili Ilkay Gündogan i Mario Götze. I aktualni trener Lucien Favre najviše ovisi o dvojici mladića, momcima rođenim 2000. godine Jadonu Sanchu i Erlingu Brautu Haalandu. Englez i Norvežanin zajedno su ove sezone za Borussiju u svim natjecanjima zabili 29 golova i upisali 21 asistenciju. A Haaland je u Dortmund stigao tek ove zime...

- Haaland ima strahovit potencijal, ima nešto posebno. Zabio je toliko vrhunskih golova za Salzburg, ne znam zašto isto ne bi napravio i u Bundesligi. A i Jadon je igrač potencijala svjetske klase. To što on može je nevjerojatno. Guram ga, radim s njime na njegovim nedostacima kako bi dodatno napredovao - pričao je Favre u siječnju nakon dolaska Haalanda.

Obojica su ofenzivci, ali potpuno su drugačiji igrači. Sancho je 180 centimetara visoko krilo, a Haaland 14 centimetara viši napadač. Prvi je razigravač, asistent, drugi klasični centarfor...

- Surađujemo jako dobro na treninzima i to smo uspjeli prenijeti i na utakmice te tako pomoći momčadi. Stvarno sam sretan što je ovdje - iskreno je poručio četiri mjeseca stariji Sancho.

Ni Haaland nije skrivao oduševljenje:

- Lako je igrati za Borussiju kad su svi tako dobri. Prve sekunde kad sam zaigrao s Jadonom, Marcom Reusom i Thorganom Hazardom, sve je sjelo na svoje mjesto. Oni su svjetske klase.

No, Sancho i Haaland po svemu sudeći neće dugo uživati u međusobnom društvu. Zajedno su igrali manje od dva mjeseca, a ne nastavi li se sezona u Njemačkoj, to bi moglo biti to. Barem što se tiče Borussije Dortmund, jer su brojni moćniji europski klubovi već krenuli u akciju.

- I prije ove pandemije kazali smo da nam je želja da Jadon ostane i dalje u našim redovima, ali, ipak, na kraju dana uvijek moraš respektirati igračevu želju - nedavno je kazao izvršni direktor Borussije Hans-Joachim Watzke.

Ponuda za igrača kojem ugovor istječe 2022. godine neće nedostajati, čak i onih astronomskih, bez obzira na krizu koja je već počela pogađati i nogomet. Cijena je oko 100 milijuna funti za englesko tržište, dakle oko 115 milijuna eura za ostale smrtnike. Za britanske bookmakere upravo su premierligaši najizglednija opcija, Manchester United (koeficijent 2,1), Chelsea (4,2) i Liverpool (5), oni vide kao najrealnije moguće sljedeće destinacije 20-godišnjeg engleskog reprezentativca. Nisu Englezi jedini, jer o Sanchu ozbiljno razmišljaju i dva španjolska velikana, Barcelona i Real Madrid. Posebno Kraljevski klub, koji u Sanchu vidi predvodnika za budućnost. Mladić čiji su roditelji iz Trinidada i Tobaga morat će samo odvagati težine ponuda i izabrati novi klub. Svi velikani bit će mu na raspolaganju...

Ozbiljna priča

Iako je prošlo tek nekoliko mjeseci otkako je stigao u Dortmund, već se ozbiljno priča i da bi Haaland ovog ljeta mogao na izlazna vrata. U siječnju je Borussia iskoristila njegovu izlaznu klauzulu i od RB Salzburga ga otkupila za samo 20 milijuna eura. Haaland je potpisao ugovor do 2024. godine, ali i u njemu navodno postoji izlazna klauzula. Priča se da je ona na 75 milijuna eura, no Bild je objavio da se ona ne može aktivirati sve do 2022. godine, tako da je Haaland ovog ljeta ipak puno bliži ostanku od Sancha.

Glavni interesenti i za Haalandove usluge su isti kao i za Sanchove. I Norvežanina žele angažirati Manchester United i Real Madrid, tako da nije nemoguće da će zvjezdani momci rođeni 2000. uskoro zajedno nositi dres engleskog ili španjolskog velikana. No polako, zasad su još u Dortmundu...

Sa 19 godina već nastupao za četiri različita kluba

Haaland je rođen 21. srpnja 2000. godine u Leedsu, gdje je njegov otac Alf-Inge Haaland igrao za tadašnjeg premierligaša. Mlađi Haaland još je tinejdžer, ali već je u karijeri nastupao za četiri različita kluba. Sa 15 godina imao je službeni debi u dresu Brynea, a s nepunih 17 za drugi norveški klub, Molde, koji ga je otkupio za 100.000 eura nakon što za Bryne u 16 nastupa u 2. ligi nije zabio nijedan gol. Norvežani igraju prvenstvo u kalendarskoj godini i u 2018. Haaland je bio prvi klupski strijelac sa 16 golova u 30 utakmica. U siječnju 2019. kupio ga je RB Salzburg, u siječnju 2020. Borussia Dortmund; sva tri dosadašnja transfera ostvario je u zimskom prijelaznom roku. U karijeri ima 104 seniorska klupska nastupa i 61 postignuti pogodak.

Plaćen 8 milijuna eura bez ijedne seniorske utakmice

Watford je bio prvi klub Jadonu Sanchu, koji je rođen u Londonu 25. ožujka 2000. godine. Proveo je tamo razdoblje od 2007. do 2015. i onda prešao u nogometnu akademiju Manchester Cityja. Zbog problema oko ugovora menadžer Građana Pep Guardiola nije ga odveo na ljetne pripreme 2017. i bio je to početak kraja. Bez da je odigrao ijednu seniorsku utakmicu u karijeri, Borussia Dortmund ga je u kolovozu 2017. kupila za oko osam milijuna eura. U prvoj sezoni imao je problema s ozljedama pa je odradio ukupno tek 12 utakmica za prvu momčad, ali u sezoni 2018/19. pokazao je koliko vrijedi; u 43 utakmice postigao je 13 golova uz 19 asistencija, a u listopadu 2018. postao prvi strijelac na utakmici Lige prvaka rođen 2000. godine ili kasnije.

Deset najskupljih igrača rođenih 2000.

1. JADON SANCHO (Borussia D.) 117 mil. €

2. ERLING HAALAND (Borussia D.) 72 mil. €

3. ALPHONSO DAVIES (Bayern) 45 mil. €

FERRAN TORRES (Valencia) 45 mil. €

VINICIUS JUNIOR (Real Madrid) 45 mil. €

6. DEJAN KULUŠEVSKI (Parma) 31,5 mil. €

SANDRO TONALI (Brescia) 31,5 mil. €

RYAN SESSEGNON (Tottenham) 31,5 mil. €

CALLUM HUDSON-ODOI (Chelsea) 31,5 mil. €

10. OZAN KABAK (Schalke) 29 mil. €

Linker
06. svibanj 2024 04:00