StoryEditor
Prvi čovjek Uefe Aleksandar Čeferin
 Getty Images
TREBALI BISMO NEŠTO SAZNATI

DVA SASTANKA KOJA ĆE ODREDITI BUDUĆNOST NOGOMETA ODRŽAVAJU SE - DANAS! UEFA odlučuje o sudbini nogometnih sezona i donosi važne odredbe za nogometaše

Autor: Sportske novostiObjavljeno: 01. travanj 2020. 10:05

Sastat će se danas točno u podne opet čelnici svih 55 europskih nogometnih saveza. Odnosno, neće to baš biti njihovi predsjednici, već glavni tajnici, i to na drugom "kriznom" sastanku UEFA-e. Kriznom, naravno, jer se radi o video-konferenciji na kojoj će se raspravljati o budućnosti europskog nogometa. Kada, kako, na koji način završiti ovu i početi sljedeću nogometnu sezonu? Nešto bismo već trebali saznati, ili barem biti malo pametniji.

Engleski Guardian noć prije video-sjednice ekskluzivno je objavio mišljenja nekih nogometnih otaca o aktualnoj situaciji. Dok su, kako se navodi, donedavno željeli da se sve sezone završe do 30. lipnja, sad je stvar potpuno drugačija. Sad se pak nadaju da bi se u lipnju tek moglo početi igrati.

Naravno, zdravstvena situacija u Europi nije najbolja. Italija, Španjolska i Francuska posebno se muče s koronavirusom, a ni na većem dijelu ostatka Starog kontinenta situacija nije puno bolja. Uz video-sastanak UEFA-e, u Engleskoj će se održati i onaj između Premier lige, EFL-a, tijela koje pokriva nogometna natjecanja od druge do četvrte lige, te PFA-ja, asocijacije engleskih nogometaša. Oni će pak raspravljati o tome što će biti s igračima u Engleskoj čiji ugovori ističu 30. lipnja.

 

Kako bilo da bilo, Guardian piše da je svima u interesu da se aktualna sezona završi, barem se igralo u srpnju i kolovozu. U suprotnome, velik će novac propasti. Kako od TV-prava, tako i od sponzorstava generalno. To pak nitko ne želi.

S druge strane, kad je o igračima riječ, Svjetsko udruženje nogometaša (FIFPro) želi da se svima onima kojima ugovori ističu 30. lipnja, isti produže do kraja sezone. Predlaže se da to bude kolektivno, općeprihvaćeno rješenje, kako se klubovi i igrači ne bi dovodili u nesuglasice, odnosno kako bi natjecanje, jednom kad se nastavi, bilo do kraja pošteno za sve.

Također, na današnjem sastanku saznat ćemo što su od 17. ožujka, dakle od dana kad su oformljene, učinile dvije UEFA-ine radne skupine. Jedna se bavi kalendarima natjecanja, a druga onom ekonomskom stranom budućnosti nogometa.

Linker
30. svibanj 2020 11:42