Getty Images
LJETO VELIKIH PROMJENA

'DVA SU RAZLOGA ZBOG ČEGA RAKITIĆ MORA ODMAH OTIĆI IZ BARCELONE. ISTO VRIJEDI I ZA LOVRENA U LIVERPOOLU!' Jedan od naših najpoznatijih menadžera za SN

PRIJELAZNI ROK IZ KUTA STRUČNJAKA Hrvatski nogometni menadžer Predrag Rački o situacijama u klubovima naših igrača, ponajprije Vatrenih
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. srpanj 2019. 21:04

Događa se dosta stvari na svjetskoj nogometnoj sceni, ali prijelazni rok se ipak još nije zahuktao. Ima raznih špekulacija i kombinacija, mediji diljem Globusa svaki dan donose razne vijesti, naviještaju velike transfere, razmjene, posudbe... Tako je to obično u ovo doba godine. Neke priče se realiziraju, neke ne, ali ples milijuna eura jednostavno je zbilja današnjeg nogometa. Kad vidite cifre koje se spominju, nekad se zapitate - pa je li to zaista moguće? Očito jest, najveći klubovi s punim blagajnama mogu isplatiti nebulozne brojke pretvorene u novac.

Nas, naravno, ponajviše zanimaju naši igrači, primarno hrvatski reprezentativci. Oni su također već dugo vremena u fokusu zanimanja svjetskih medija, što nije nikakvo čudo s obzirom na renking naše nacionalne vrste. Jedan naš reprezentativac sve je već riješio. Mateo Kovačić potpisao je za Chelsea i tako postao najskuplji hrvatski nogometaš u povijesti. Debelo je srušio vlastiti rekord od prije četiri godine kada ga je Real kupio od Intera uz odštetu od 31 milijun eura.

Soccer Football - Europa League Final - Chelsea v Arsenal - Baku Olympic Stadium, Baku, Azerbaijan - May 29, 2019  Chelsea's Mateo Kovacic celebrates winning the Europa League with the trophy   REUTERS/Phil Noble - RC19FFA35D50
REUTERS/Phil Noble

Prilike kod Sarrija

Klub u kojem je prošlu sezonu proveo na posudbi sada ga je otkupio od Reala uz odštetu od 50 milijuna eura. To je najviši iznos plaćen za hrvatskog nogometaša. Mateo je s londonskim Bluesima potpisao ugovor na pet godina.

Mario Mandžukić oprostio se od reprezentacije, ali je još uvijek naravno u fokusu. Talijani pišu da su dolaskom Maurizija Sarrija na trenersku klupu Juventusa oslabjele Mandžukićeve akcije u torinskom velikanu. K tome, s posudbe iz Chelseaja u Juventus se vratio i Gonzalo Higuain, Sarrijev ljubimac, što bi značilo da Mandžukića čeka velika borba za minutažu u slučaju ostanka. Ako je za vjerovati napisima dijela talijanskih i engleskih medija Manchester United bacio je oko na našeg Mandžu.

GENOA, ITALY - MARCH 17: Mario Mandzukic of Juventus looks on during the Serie A match between Genoa CFC and Juventus at Stadio Luigi Ferraris on March 17, 2019 in Genoa, Italy. (Photo by Paolo Rattini/Getty Images)
Paolo Rattini/Getty Images

O njemu i o još nekim hrvatskim igračima koji se spominju kad je u pitanju ljetni prijelazni rok porazgovarali smo s uglednim hrvatskim nogometnim menadžerom Pregradom Račkim.

- Za Mandžukića je najbolje ostati u Juventusu! On ima jedan, da ga tako nazovem, zaj…n karakter. On se nikad ne predaje. To je daleko najbolja vrlina sportaša. Mandžo je i prije bio u sjeni, pa je isplivao. Juventusu treba takav karakter, zato on treba ostati. Konačno, Juventus će jurišati na tri fronte, Mandžukić će sigurno dobivati prilike kod Sarrija. Ima Juve golem broj utakmica, bit će tu rotacija, tako da za njega nema brige u Juventusu.

Istu priču će Rački ponuditi i kad se radi o Ivanu Perišiću, napadaču Intera.

- Perišić također treba ostati u Interu! Njemu će biti odlično kod Antonija Contea koji voli igrače poput njega. Ne samo to, Inter će sigurno biti bolji nego prošle godine.

MILAN, ITALY - MARCH 31:  Milan Skriniar of FC Internazione compete for the ball with Ciro Immobile of SS Lazio during the Serie A match between FC Internazionale and SS Lazio at Stadio Giuseppe Meazza on March 31, 2019 in Milan, Italy.  (Photo by Marco Rosi/Getty Images )
Marco Rosi/Getty Images

Ipak, za jednog našeg reprezentativca poznati menadžer kaže da mora napustiti svoj klub.

- Ivan Rakitić definitivno mora otići iz Barcelone. Tamo je stigao Frenkie de Jong, a čini se da će doći još neki vezni. Ne vidim da će u momčadi Barce biti previše prostora za Rakitića, makar je on igrao jako puno prošle sezone. On je već u 32. godini, krajnje mu je vrijeme da promijeni klub i dođe tamo gdje će stalno igrati.

VILLAREAL, SPAIN - APRIL 02: Ivan Rakitic of Barcelona reacts during the La Liga match between Villarreal CF and FC Barcelona at Estadio de la Ceramica on April 02, 2019 in Villareal, Spain. (Photo by Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images)
Getty Images / Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images

Istog je mišljenja i kad se radi o Dejanu Lovrenu...

- Za njega držim isto kao za Rakitića, mora promijeniti klub i napustiti Liverpool. Jer opet neće imati adekvatnu minutažu u Redsima, a on je također igrač koji ima ogromnu kvalitetu i mora igrati standardno. Naravno tu se postavlja pitanje hoće li u drugom klubu imati takva primanja kakva je imao u Liverpoolu. Takve odluke ponekad nisu lagane.

Pitali smo ga i o našim mladim dečkima, prije svega o Josipu Brekalu i Borni Sosi. Brekalo nije imao adekvatnu minutažu u Wolfsburgu, s Sosa zaista malu, gotovo nikakvu u Stuttgartu.

Soccer Football - Champions League Quarter Final First Leg - Liverpool v FC Porto - Anfield, Liverpool, Britain - April 9, 2019  Liverpool's Fabinho and Dejan Lovren in action with FC Porto's Moussa Marega  REUTERS/Phil Noble
REUTERS/Phil Noble

Brekalo poput Vlašića

- Brekalo je sam sebi stvorio dobar image. On ima dobar put, ali, naravno, mora tražiti klub u kojem će igrati, jer on jednostavno mora igrati. Sjećam se jednom mi je Joško Vlašić kazao kako ne bi želio da mu sin Nikola ode, recimo, u Rusiju. Međutim, na kraju se odlazak u CSKA pokazao sjajnim potezom. Nikola je postao najvažniji igrač, stalno je igrao i pokazao ogromnu kvalitetu. Tako i Brekalo mora razmišljati, treba otići tamo gdje će igrati jer pred njima je velika karijera. Borna Sosa je pak jedan ogromni potencijal i to na poziciji koja se uvijek traži, on je lijevi bočni. Za njega važi ista priča. Najbolje je za njega da ode tamo gdje će igrati! Ne treba uopće razmišljati o novcima, novac uvijek dođe na kraju. Eto, Schalke traži lijevog beka, mogao bi i tamo.

Rog mora pronaći poziciju

Nismo zaboravili niti dva Marka, Roga i Pjacu...

- Kod Roga se prvo mora znati koja je on uopće pozicija? Kad se to točno definira, onda će mu biti lakše u karijeri. Ovako s ne zna što je on zapravo i to je njegov najveći problem. Naravno da mora igrati, jer ovako neće biti dobro. Kad se radi o Pjaci, nema se tu što previše pričati, on mora biti posve zdrav, jer dugo je izbivao zbog ozljede.

Zagreb, 200317.
Hotel AS, Zelengaj.
Okupljanje hrvatske nogometne reprezentacije uoci pocetka priprema za kvalifikacijsku utakmicu protiv Ukrajine za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.
Na fotografiji: Marko Rog.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Priča o srebru neće još dugo trajati na tržištu

Koliko još nogometno tržište uvažava srebro iz Rusije?

- Prije nego što ću vam odgovoriti na to pitanje, svi skupa moramo čestitati Daniju Olmu. Prva HNL ima prvaka Europe U-21, to je sjajno. Sad ne znam može li se prodati za 40 milijuna eura, ali za 30 milijuna svakako može. Kad se govori o tržištu i našem srebru iz Rusije, jasno jest da svako novo veliko natjecanje baci sjenu na ono prethodno. To vam je isto kad imate novu ljubav, odmah zaboravite staru. Već sljedeće godine je Euro, tako da ta priča o srebru, kad se o transferima radi, neće još dugo trajati - zaključio je Rački.

Linker
23. travanj 2024 21:23