Screenshot (Instagram Ivan Rakitić)
DRAŽEN KRUŠELJ ZA JUTARNJI

DVIJE LEGENDE VATRENIH NA PREKRETNICI KARIJERE Modriću bi se mogla dogoditi opcija 'zlatnog kaveza', Rakitić će opet odraditi veliki posao - za klub

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 15. lipanj 2019. 10:10

Ivan Rakitić i Luka Modrić posljednjih dana s blagim grčem u želucu prelistavaju španjolske sportske dnevnike. Samo godinu dana nakon ruskog srebra arhitekti povijesnog uspjeha “vatrenih” polako izlaze iz mode pa sada čitaju o vrućoj rasprodaji Barcelone, koja se navodno želi riješiti osmorice igrača, te o hektičnom šopingu Florentina Pereza, koji novčanicama od milijun eura pali kubanske cigare dok slaže novu generaciju “galacticosa” i pomalo otpisuje tehnološke viškove.

Senatori hrvatske reprezentacije nalaze se u sličnom škripcu: klubovi honoriraju njihove povijesne zasluge za trofejne žetve tijekom proteklih pet ili šest sezona službe, ali im ne žele zajamčiti budućnost na Camp Nou i Santiago Bernabeu. Jamstava ne može biti jer su iza oba velikana relativno neuspješne sezone.

Barcelona se zaustavila na osvajanju “la lige” te još jednom implodirala u ključnom trenutku Lige prvaka, a Real Madrid je zakazao na baš svim frontama, što u pravilu ne može proći bez kadrovske “čistke”. Ipak, postoji bitna razlika između Rakitićeva i Modrićeva statusa: dok Barça svojeg veznog igrača učestalo svrstava u novinske rubrike odlazaka želeći monetizirati njegovu tržišnu vrijednost, Modriću, kao aktualnom vlasniku Zlatne lopte, u Madridu zasad ne šalju šifrirane poruke putem medija, ali mu još uvijek ne potežu klauzulu o produljenju suradnje.

VALVERDE PROMIJENIO TON

- Još nisam dobio novi ugovor - priznao je Modrić prije desetak dana na opatijskoj dodjeli trofeja Nogometaš.

Prema spekulacijama koje su puštene u optjecaj krajem sezone, Ivan Rakitić jedan je od osmorice igrača na čijoj prodaji Barcelona namjerava zaraditi 300 milijuna eura za buduće kupnje. Društvo mu čine Philippe Coutinho, Denis Suarez, Malcom, Andre Gomes, Samuel Umtiti, Nelson Semedo i Jasper Cillessen. Sa 53 nastupa za “blaugranu” ove sezone Rakitić naočigled strši u ovom okruženju, on je jedan od Valverdeovih nosivih stupova momčadi, ali i nogometaš koji je zagazio u 32. godinu. Matematika je ovdje jasna, klub danas na Rakitiću bez puno problema može zaraditi 50-ak milijuna eura, čime bi amortizirao troškove njegova transfera iz Seville i iznos Raketine plaće tijekom pet godina boravka u klubu.

BARCELONA, SPAIN - MARCH 22:  Ivan Rakitic of Barcelona takes on Luka Modric and Toni Kroos of Real Madrid CF during the La Liga match between FC Barcelona and Real Madrid CF at Camp Nou on March 22, 2015 in Barcelona, Spain.  (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
Alex Caparros/Getty Images

JAVIO SE INTER

Pričeka li još godinu ili dvije, riskira da mu neki Japanac ili Amerikanac plati samo troškove “shippinga” kao u slučaju Xavija i Andresa Inieste. Koliko god značajnu brazdu urezao - govorimo o 13 trofeja s Barcelonom - Rakitić u navijačkom imaginariju ipak ne uživa status navedene dvojice velikana Guardioline momčadi i manekena La Masije...

Prije godinu dana Paris St. Germain je grizao sve do granice od 90 milijuna eura, ali je Valverde svejedno spustio rampu transferu, ocijenivši da je Rakitić ključni igrač veznog reda. Sada su, međutim, karte iznova promiješane, Valverde je jedva spasio posao i mekše pregovara s klupskim šefovima. Cadena Ser je u četvrtak objavila da je trener napokon pristao prodati igrača ako sljedećih tjedana u klub sleti dovoljno lukrativna ponuda. A ona je, tvrdi Gazzetta dello Sport, već na putu, ovjerena i kuvertirana. Javio se Inter čiju svlačionicu upravo provjetrava novi trener Antonio Conte. On bi ključeve veznog reda rado povjerio Rakitiću, koji bi finalnim pasovima tamo mogao hraniti Lukakua umjesto otpisanoga Icardija.

Što o svemu misli Rakitić? On se proljetos u više navrata decidirano izjasnio za ostanak u Barceloni, ali uz obećane korekcije u ugovoru. Predsjednik Bartomeu je diplomatski uklanjao temu iz protokola uz objašnjenje da “sada nije vrijeme”, a zainteresirani klubovi su pratili razvoj situacije tako da su i prije Intera u ring uskočili Manchester United i PSG. Proda li Rakitića, Barcelona u veznom redu ostaje na Busquetsu, Arthuru, Vidalu, Aleñi, možda i Rafinhi te Frenkieju De Jongu kao motoru neke buduće Barcelone.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia's Ivan Rakitic and Luka Modric speak with referee Cunyet Cakir at half time                REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS/Christian Hartmann

U kakvom će statusu Modrić dočekati početak nove sezone, ovisi o raspletu Perezove šoping-groznice. Dosad je Realov predsjednik na petoricu novih igrača (Hazard, Jović, Mendy, Militao i Rodrygo) potrošio već 300 milijuna eura, a u talonu čuva Paula Pogbu i Christiana Eriksena. Dolazak jednog od navedene dvojice bitno sužava Modrićev manevarski prostor. Baš kao što je kupnja Jovića i Rodryga pogurala Garetha Balea bliže izlazu iz kluba, a dolazak Mendyja bacio Marcela na margine Zidaneova rostera.

NAGRADA ILI EVAKUACIJA

Nakon masovnog ukrcavanja ovog ljeta, podvlači Marca, Real Madrid u svlačionici ima čak 37 nogometaša i jasno je da ubrzo slijedi reduciranje troškova. U grupi igrača koji aktivno traže izlaz, uz Jamesa Rodrigueza, Odegaarda, Ceballosa, Navasa itd., nalazi se i jedan hrvatski reprezentativac.

Kovačić je na radaru Milana i Intera (Chelsea je pod zabranom transfera), a Luka Modrić zasad čeka predsjednikov mig. Još nagradna godina ugovora za osvojenu Zlatnu loptu i 14 klupskih trofeja ili ipak evakuacija prema kakvom kineskom zlatnom kavezu...

Linker
04. svibanj 2024 02:24