Clive Rose / Getty Images
OSTAJE NA OTOKU

E, TO SE ZOVE LJUBAV Francuz odbio velikane da bi ostao sa Slavenom Bilićem u West Hamu

Francuski reprezentativac objavio da će i iduće sezone biti član londonskog premierligaša bez obzira na veliki interes za njim
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 16. srpanj 2016. 10:24

Prije dvije godine kreirao je 134 šanse u dresu Marseillea. Da, 134. Slaven Bilić, koji ga je pratio još u Bešiktašu, nije mnogo dvojio:

- Dovedite mi ga, odmah - naložio je Gouldu i Sullivanu, koji su mu ispunili veliku želju te za 15 milijuna eura doveli najboljeg igrača Ligue 1, kojem nitko, iz nekog razloga, nije mnogo vjerovao. Možda zbog godina, imao ih je 28, možda zbog karakterne osobine da govori ono što mu je na duši, da jednostavno ne trpi nepravdu. Zbog čega je, inače, ušao i u veliki fight s Deschampsom.

Kako god, Bilić nije sumnjao u Dimitrija Payeta, a ovaj mu je vratio sa 12 golova i 15 asistencija u premijernoj sezoni, čime je postao ‘najisplativije pojačanje lige’, ušao na skraćeni popis najboljih igrača Premiershipa te član najbolje 11-orice prvenstva.

Nova faza karijere

Postao je faca, igračina koja je sve naplatila na Euru u Francuskoj. U godinu dana Payet je od ‘neprovjerene robe’ postao luksuzna marka kojeg žele najveći klubovi svijeta. Više nije Mike, već Nike, slikovito rečeno...

Upravo su se stoga Čekićari bojali da će ga izgubiti, jer premda je uoči kraja sezone potpisao novi, lukrativni ugovor težak gotovo šest milijuna eura, čime je postao najplaćeniji igrač kluba, zov Reala, Chelseaja, Intera, PSG-a... činio se presnažnim. Činio se, ključna je teza. Ipak.

- Što je Slaven napravio? Ništa naročito. Samo mu je vjerovao - ponovit će opet Nikola Jurčević, Bilićev čovjek od najvećeg povjerenja. - Kliknuli su, Slaven je znao koliko je Dimi sposoban, a Dimi je dobio trenera koji mu je dao slobodu jer mu je beskonačno vjerovao. I stvorila se kemija koja se prenijela na cijelu momčad.

I koja, bez sumnje, traje. Jer...

- Čuo sam o interesu velikih klubova, kako ne - kazao je Payet o toj temi, ali i zaključio sve špekulacije.

- No hajd’mo riješiti sve jednom za svagda; ne idem nigdje, počašćen sam, ali ja volim i ne napuštam West Ham. Imali smo fantastičnu sezonu i sada jedva čekam novu da počne, da vidim kako će sve izgledati na novom stadionu i pred našim navijačima koje ne želim napustiti, to je sigurno.

West Ham mu je dao sve ono za čim je Payet žudio. A suze nakon gola Rumunjskoj otkrile su velikog emotivca kojem novac ipak nije sve u životu. Postoje i neke druge stvari, kao što su poštovanje, emocija, ali i strategija napretka u klubu koji mu je dao sve, pa mu sada i on želi vratiti. I biti, uostalom, djelićem povijesti Čekićara koja se stubokom mijenja, evoluira iz punka u mainstream. A on je u svemu tome frontmen, kojem je Bilić dao sve u ruke. Vjerom, napretkom, najavom novih igrača te novom mantrom “Mi više nismo klub koji prodaje, već kupuje i stvara”, konačnom najavom velikih stvari, Payet zapravo nije dvojio.

Godilo mu je spominjanje u kontekstu Reala te činjenica da su mnogi bili spremni za njega isplatiti 60, 70, tko zna koliko milijuna eura. No, u srcu je odavno prelomio da se od Bilića ne rastaje, da je s njim spreman voditi ovaj klub u neku bolju budućnost.

Inače, dok se čeka rješenje situacije oko Carlosa Bacce, čiji je transfer iz Milana izgledan, odnosno barem se takvim čini s obzirom da je Milan prihvatio ponudu West Hama tešku 30-ak milijuna eura, francuski mediji javjaju o interesu West Hama za Bafetimbija Gomisa.

Francuski napadač odigrao je vrlo dobru sezonu u Swanseaju, međutim , trenutačno se čini ipak daleko od Čekićara, jer prvenstveno traži mjesto startera što mu Bilić ne može obećati. No, Gomis ionako nije ono što Gould i Sullivan najavljuju danima: “superstar signing”. Bacca jest. Nakon odbijenice Batshuayjia, i Lacazettea, Kolumbijac je sve ono što Bilić želi.

Linker
10. svibanj 2024 11:53