Clive Brunskill/Getty Images
BLAGDANE PROVODI U ZAGREBU

EDUARDO DA SILVA OTVORENO ZA SN Bivši Vatreni porogovorio o interesu Rijeke i mogućem povratku u HNL: 'Postoje neki uvjeti koji se moraju ispuniti...'

Treći najbolji strijelac hrvatske reprezentacije aktualne zimske blagdane provodi u Zagrebu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 31. prosinac 2017. 15:36

Božićne i novogodišnje blagdane Eduardo da Silva (34) provodi s obitelji u Zagrebu, posjećuje omiljena mjesta, druži se s prijateljima. Tako je u petak navratio na kavu u Beleza bar, koji već godinama drži njegov sunarodnjak Sergio de Oliveira, bivši nogometaš koji je igrao u Rijeci, Hrvatskom dragovoljcu i Novalji.

Uz kavu smo pretresli aktualne teme, udarna je vijest, dakako, bila da će Hrvatska prema svemu sudeći igrati prijateljsku utakmicu s Brazilom uoči odlaska na SP u Rusiju, bit će to treće sučeljavanje Hrvatske i Brazila u posljednjih 12 godina...

- To je fantastično, ta će jako dobro doći i Hrvatskoj i Brazilu za procjenu vlastitih snaga uoči SP-a - kaže Eduardo, koji je za Hrvatsku jednom igrao protiv Brazila.

Minsk, 120809.
Stadion Dinamo Minsk
Kvalifikacijska nogometna utakmica za Svjetsko nogometno prvenstvo 2010. Bjelorusija - Hrvatska.
Na fotografiji: Eduardo da Silva.
Foto : Jakov Prkic / Cropix
CROPIX

Bilo je to u Splitu 17. kolovoza 2005. godine, prijateljska je utakmica završila 1:1, a Dudu je u 51. minuti ušao umjesto nesretnog Ivice Olića, koji se tada teže ozlijedio (puknuće meniska i prednjeg križnog ligamenta lijevog koljena). Sljedeća dva okršaja, na SP-u u Njemačkoj i na SP-u u Brazilu, Eduardo je preskočio - izbornik Cico Kranjčar nije ga vodio u Njemačku, a izbornik Niko Kovač ga je ostavio na klupi u Brazilu. No o tome smo već ispisali romane, pa se Dudu prisjetio dvoboja u Splitu:

- Odigrali smo ravnopravnu utakmicu, taj remi 1:1 bio je posve realan. A za Brazil su onda igrali Dida, Cafu, Lucio, Roberto Carlos, Kaka, Ronaldo, Adriano, Robinho... Imao je Brazil strašnu momčad, ali i mi smo bili dobri.

A kakav je Brazil sad?

- Odličan! Opet je to momčad o kojoj se govori s mnogo respekta. Uostalom, o snazi Brazila dovoljno govori podatak da se prošetao južnoameričkim kvalifikacijama, osvojivši prvo mjesto s čak deset bodova viška ispred Urugvaja, upisavši 12 pobjeda, pet remija i samo jedan poraz. Brazil je godinama lutao, nakon sloma i teškog polufinalnog poraza na SP-u 2014. protiv Njemačke (1:7) loše je igrao i na Copa Americi dvije godine kasnije. I onda je uslijedio ključni potez - došao je novi izbornik, umjesto Dunge sad reprezentaciju vodi Tite i zasad radi sjajan posao!

Što je to Tite (56), koji je prije reprezentacije vodio Corinthians, napravio u nacionalnoj vrsti?

- Napravio je - momčad! Brazil, naime, više nije skup pojedinaca, više ne postoje nedodirljive zvijezde u sastavu. Tite je bez problema na klupu poslao Thiaga Silvu, Davida Luiza, ili Douglasa Costu, iako je medijski pritisak na njega bio strahovit. Drži se svojih postulata i zasad mu sjajno ide, momčad ga prati, prihvatili su njegovu filozofiju. Tite je stvorio pravu natjecateljsku momčad, rezultat mu je iznad svega i to se, uostalom, ponajbolje vidjelo u kvalifikacijama za SP. Svi su igrači gladni uspjeha, onaj ružni poraz protiv Njemačke još živi u sjećanjima i na SP-u u Rusiji Brazil želi pokazati da je to opet onaj pravi Brazil o kojem su ispisane bajke u nogometnim almanasima.

Može li Hrvatska parirati tom novom, uspjeha željnom Brazilu?

- Može, zašto ne! Hrvatska ima izvrsnu momčad, uostalom, sve smo tri utakmice s Brazilom odigrali ravnopravno. Istina, dva je puta Hrvatska poražena, ali odlučivale su nijanse. No trebat će uoči ove utakmice imati znatno više respekta prema Brazilu nego ranije jer, ponavljam, ne oslanja se više ta momčad samo na Neymara. Svi rade za uspjeh, Tite je stvorio zajedništvo, disciplinu i organizaciju igre. I nije previše mudrovao; svaki mu igrač igra na onoj poziciji na kojoj je najbolji, na onom mjestu na kojem igra u klubu. Također, kod Titea igra onaj koji je u najboljoj formi, ne zanima ga kako se tko zove.

Hoće li Tite protiv Hrvatske izvesti najjači sastav?

- Svakako! Brazilci strahovito cijene Hrvatsku, stalno hvale naše nogometaše, posebno su zaljubljeni u Luku Modrića. I bit će ta utakmica izvanredna provjera vrijednosti i za Hrvatsku i za Brazil - govori Eduardo.

Zagreb, 091117. 
Stadion Maksimir.
Utakmica dodatnih kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018., Hrvatska - Grcka. 
Na fotografiji: slavlje, Luka Modric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Kad smo zadnji put razgovarali, rekli ste da bi se Hrvatskoj na SP-u u Rusiji napokon trebala i sreća osmjehnuti, da bi se trebao naplatiti peh s Eura 2008. i 2012. godine. No tada nismo znali protiv koga će Hrvatska igrati u skupini. Kako sad komentirate sastav skupine?

- Nema lakih grupa, ali papirnate prognoze govore da su favoriti Argentina i Hrvatska. Mnogo će toga ovisiti o prvoj utakmici protiv Nigerije, ta bi startna pobjeda našim dečkima udahnula dodatno samopouzdanje i onda bi sve bilo lakše. Hrvatska je na papiru bolja i od Nigerije i od Islanda, znamo da smo s Islandom posljednjih godina odigrali nekoliko utakmica i uvijek je bilo “na knap”, vjerujem da ćemo u Rusiji opet pokazati da smo bolji od njih. Uostalom, želimo li napraviti velike stvari, u skupini ne smije biti kiksa.

A kakva je Argentina? Jedva je prošla kvalifikacije...

- Čini mi se da Argentina ima problem koji je Brazil imao prije nekoliko godina, ali izbornik Sampaoli pokušava napraviti momčad kao što je to s Brazilom učinio Tite. Vidjeli ste da bez problema iz sastava izostavlja Higuaina, Icardija, Dybalu... Ne zanimaju ga zvijezde, nego želi stvoriti radnu, natjecateljsku momčad. Vidjet ćemo hoće li uspjeti - govori Dudu.

Eduardo o interesu Rijeke

Eduardu ugovor s Atletico Paranaenseom istječe na Staru godinu, od 1. siječnja slobodan je igrač. Planira nastaviti karijeru, pojavila se vijest da je Rijeka zainteresirana za ovog sjajnog napadača. Koliko je istine u tome?

- Istina je da sam spreman razgovarati sa svakim tko je ozbiljno zainteresiran, slobodan sam igrač i normalno je da ću razgovarati s predstavnicima klubova. Ali sigurno ništa neću odlučiti preko noći, imam nekih ponuda, neke sam i odbio, postoje neki uvjeti koji se moraju ispuniti da bih prihvatio određenu ponudu - kaže Dudu i ističe:

- Želja mi je igrati u gradu ili zemlji blizu Zagreba, dosta mi je bilo seljakanja. Iako u ovim godinama ne mogu birati klub po želji, mogu izabrati zemlju u kojoj ću još igrati. Najvažnija mi je obitelj, želim što više vremena provoditi sa suprugom Andreom i kćeri Lorenom (10) i sinom Mateusom (6). Djeca mi idu u američku školu, pa grad u kojem ću nastaviti igrati mora imati takvu školu, to je, svakako, uz blizinu Zagrebu, preduvjet za bilo kakav razgovor.

Linker
05. svibanj 2024 21:22