REUTERS/Gleb Garanich / REUTERS
PIŠE D. ANTOLIĆ

EDUARDO I SRNA SU SE VEĆ OPROSTILI OD ŠAHTARA? U tijeku su završni pregovori, odluka vjerojatno pada do kraja tjedna

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. prosinac 2016. 22:46

Šahtar je velikom pobjedom otišao na 13 bodova prednosti pred Dynamom iz Kijeva (50:37). U derbiju 18. kola ukrajinske lige i cijele sezone Rudaru su na Olimpijskom stadionu slavili 4:3, u igri s dva autogola Hačeridija i dva crvena kartona, sve na štetu Dynama.

- Ima jedna zemlja u kojoj je Dinamo uvijek drugi…

To je poruka koju nam je u ponedjeljak navečer poslao Bojan Radanović, fizioterapeut Šahtara, kojeg je Srna, kao i prethodno Igora Grškovića, doveo u klub iz Donjecka, čija je destinacija već poduže Kijev.

Faktografski nije baš najtočnije, jer Dynamo je uzeo dva zadnja prvenstva, međutim, Šahtar ima razloga za golemo veselje. I nisu se štedjeli, pjesma je krenula u svlačionici, tko zna kad je završila. Kao prognanici rade sjajne stvari, praktično su osigurali povratak krune, a u Europi su izborili proljeće.

Vida voljan ostati

Šahtar je od 2002. godine čak devet puta puta bio prvak, od 2010. do 2014. imao je pet titula u nizu, pa iako je uslijedila stanka, Radanovićeva teza ima temelja.

Igrali su jako dobro, brzo i opasno, da se ofenzivci nisu pomalo opušteno postavili u nekim šansama mogli su zabiti i više golova.

Football Soccer - Sevilla v Shakhtar Donetsk - UEFA Europa League Semi Final Second Leg - Estadio Sanchez Pizjuan, Sevilla, Spain - 5/5/16
Shakhtar Donetsk's Eduardo Da Silva looks dejected
Reuters / Marcelo del Pozo
Livepic
EDITORIAL USE ONLY. - RTX2D10R
Reuters / Marcelo del Pozo Livepic
Eduardo da Silva

Je li Darijo Srna odigrao posljednji derbi za Šahtar, to je pitanje koje mnogi postavljaju, a konačan odgovor još nije poznat. Asistirao je za gol, primio i udarac Brazilca Moraesa koji je isključen, a trener Paulo Fonseca je kazao:

- Razgovarao sam sa Srnom i nadam se da će ostati. Očekujem da ćemo zadržati kompletnu momčadi za proljeće.

Jasno je da je Eduardu da Silvi istekao ugovor, on pregovara gdje nastaviti karijeru, ima opcije od Australije do SAD-a nakon što je otpala mogućnost povratka u Maksimir, no Srna je u Šahtaru od 2003. godine i doista će biti zanimljivo vidjeti kako će se to rasplesti sljedećih dana. Završni pregovori trebali bi uslijediti, možda već do kraja tjedna.

Srna je ikona Šahtara i klub njegovim odlaskom sigurno gubi, međutim, Barcelona je izazov koji bi mu bio šlag na torti odlične karijere. Ipak, on je na potezu...

Ukrajinski velikani odigrali su jako dobar derbi, po hladnoći i snijegu, atraktivan, s puno golova i prilika, no Dynamo nema pravu sezonu. Dugo se tješio da Šahtarova prednost nije velika, da će sve okrenuti, sada je to gotovo nemoguće. Domagoj Vida igrao je cijelu utakmicu na poziciji desnog braniča, kao i ostatak momčadi nije briljirao, iako krivce za poraz treba tražiti na drugim adresama. I za Vidu nije najjasnije što će dalje, ima još godinu dana ugovor s Dynamom i čeka hoće li mu ponuditi novi. On je voljan ostati u Ukrajini.

Platežna moć mnogih klubova i kvaliteta lige je pala zbog ratnih drama koje Ukrajina prolazi, pitanje je stoga koliku će doista ulogi imati Hrvati u vremenu koje dolazi. Moglo bi ih biti sve manje u ukrajinskoj ligi.

Linker
29. travanj 2024 04:30