Sportske novosti
 Damir Krajac / CROPIX CROPIX
TO SU ČEKALI TJEDNIMA

EKSKLUZIVNO: DINAMO IMA PRAVO JEDNOSTRANO SMANJITI PLAĆE Napokon je FIFA napravila ono što su klubovi čekali, no Modri će morati paziti na jednu stvar

Autor: Robert ŠolaObjavljeno:06. travanj 2020.

FIFA je napokon napravila ono što svi klubovi svijeta čekaju već tjednima. Obznanila je da nogomet živi u izvanrednim okolnostima zbog više sile izazvane pandemijom te donijela niz mjera i preporuka po kojima bi se klubovi i igrači trebali ravnati dok god je izvanredno stanje na snazi.

Mjere i preporuke zajednički su dogovorili predstavnici FIFA-e, klubova te profesionalnih igrača.

Tri su ključne točke posebno obrađene u izvanrednom programu FIFA-e. Jedna je financijski status igrača dok pandemija traje, druga je pitanje igrača kojima 30. lipnja istječe ugovor, a klupska sezona će mu još trajati i treće je ponašanje igrača i klubova u ljetnom prijelaznom roku, s obzirom na nove termine odigravanja prvenstva. Krenimo redom...

1. Kada igrač kojem ugovor istječe do 30. lipnja 2020. može napustiti klub?

Sezona traje sve do završetka prvenstva, a to vrijedi i za sve ugovore igrača, pa i one koji su potpisani do 30. lipnja 2020. godine. Dakle, igrač koji je slovom ugovora slobodan 30. lipnja - ili ranije - ne može bez dozvole napustiti klub dok god se ne odigra posljednje prvenstveno kolo. Može otići samo ako je postigne takav dogovor s klubom. Na taj način sačuvat će se regularnost prvenstvene sezone, jer će klub biti u prilici odigrati sva kola s igračima na koje je računao.

2. Smanjivanje plaća igračima do kraja pandemije

FIFA ističe: Osnovni model za prilagodbu plaća u izvanrednim okolnostima trebao bi biti postignut dogovorom kluba i igrača. FIFA kod takvih dogovora ne postavlja nikakve limite.

Ukoliko se klubovi i igrači ne uspiju dogovoriti, klub će se ravnati sa zakonima države iz koje dolazi. FIFA jasno ukazuje na to da svi ugovori igrača mogu biti suspendirani dok god je suspendiran nogomet. Međutim, klub je u tom slučaju igraču dužan osigurati minimalac u skladu s nacionalnim zakonom.

Ukoliko u državi u kojoj se klub nalazi ne postoji zakon koji bi regulirao status igrača u izvanrednim okolnostima, tada klub može i na svoju ruku smanjiti primanja igrača, ali tu će odluku morati obrazložiti nadležnim institucijama FIFA-e. U tim će se slučajevima razmatrati sljedeći segmenti:

- je li smanjenje ugovora ekonomski opravdano smanjenjem prihoda;

- je li smanjenje ugovora proporcionalno za kompletnu momčad ili vrijedi samo za pojedince;

- jesu li plaće proporcionalno smanjene i svim klupskim zaposlenicima;

- je li smanjenje doista napravljeno nakon pregovora obavljenih u dobroj vjeri, kako za klub, tako i za igrače.

3. Pitanje prijelaznog roka

Postoji dio igrača kojima istječe ugovor (do) 30. lipnja 2020. te su oni već potpisali ugovore za nove klubove. U takvim situacijama prednost će dobiti aktualni klub igrača i to sve do završetka sezone. Novčane obveze novog kluba prema takvom igraču počinju tek sa startom nove sezone. Igrači koji zbog pandemije ili posljedica pandemije dogovore raskid ugovora s klubom, moći će nakon toga za novi klub potpisati u bilo kojem trenutku.

Hrvatski problem

To su, dakle, tri ključna stajališta FIFA-e po pitanju ugovornih odnosa klubova i igrača, ali samo u vrijeme pandemije, što neće riješiti probleme hrvatskih klubova, jer oni se najviše boje posljedica pandemije. A o tome FIFA za sada još nije prozborila ni riječ.

U Hrvatskoj, međutim, već danima svjedočimo problemima s kojima su se suočili Dinamo i njegovi igrači koji ne žele prihvatiti smanjenje plaće za sljedećih šest mjeseci. U Maksimiru tako imamo situaciju koja FIFA najmanje želi vidjeti. Klub i igrači nisu postigli dogovor, a hrvatsko zakonodavstvo nema riješeno pitanje plaća igrača pa i ostalih zaposlenika u izvanrednim okolnostima. Dinamo stoga ima pravo donijeti jednostranu odluku, ali i igrači se imaju pravo zaštititi na sportskim sudovima. Nadležne institucije potom će ocijeniti koliko su Dinamove mjere prije svega ekonomski opravdane, ali i riješiti pitanje šestomjesečnog smanjenja plaća, jer FIFA se u izvanrednim mjerama bavila isključivo aktualnim pitanjem pandemije. Za sada nije bilo razgovora što će se događati s ugovorima nakon što pandemija završi, osim što je jasno da će oni koji istječu biti prolongirani do završetka klupske sezone. FIFA misli da je za razgovore o tome što nakon pandemije prerano, dok Dinamo - kao i većina HNL klubova - već gledaju u budućnost.

Hoće li Dinamo moći opravdati takav potez? Po svemu će to biti neizvjesna utakmica. Klub iz Premiershipa ili Bundeslige lako može dokazati da je zbog pandemije izgubio milijune eura na prodaji ulaznica, suvenira, gubitku sponzora, a više od svega TV prava. Dinamo je i po vlastitom priznanju u ovoj stanci za sada financijski profitirao jer mu je svaka HNL utakmica financijski gubitak. Od TV prava nije izgubio ništa, od sponzora isto tako. Dinamo je mjere štednje povukao zbog toga što predviđa gubitke u budućnosti, a ti su gubici vrlo realni i predvidivi.

Vidjet ćemo kako na to gleda FIFA, iako vjerujemo da će Dinamo i igrači pronaći model za dogovor, jer prostora uvijek ima. U suprotnom će i jedni i drugi puno riskirati...

 

Linker
13. svibanj 2020 16:45