Damir Krajač/CROPIX
POBJEDA NAVIJAČA

EKSPERIMENT PROPAO Ako derbi prođe bez nereda, vaučeri se ekspresno ukidaju!

'Ukoliko svi na stadionu lijepo navijaju i druže se, onda vaučeri nisu potrebni, nisu oni Sveto pismo, uvedeni su da spriječe izgrede', tvrde u HNS-u
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. prosinac 2013. 12:26

Davor Šuker i Damir Vrbanović nisu imali pojma što sprema Zdravko Mamić, tvrde izvori iz HNS-a. Njegova ih je samovolja razljutila, ali brzo su "stali na loptu". U petak smo satima čekali na priopćenje koje je na kraju diplomatski sročeno, u njemu ne skrivaju da se ne slažu s samovoljnim ponašanjem Dinama, upozoravaju kako će snositi odgovornost proizvede li to negativne posljedice, ali mu ne prijete. Ne, HNS nema namjeru kazniti Dinamo za nepoštivanje odluke Izvršnog odbora temeljene na Akcijskom planu Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja. A bude li nereda, na stadionu i oko njega, to je nadležnost Krešimira Vlajčevića, disciplinskog suca Udruge Prve HNL. Jedino kad bi netko prijavio Mamića Disciplinskoj komisiji za kršenje propisa, ona bi se morala pozabaviti tim slučajem.

Smišljaju se različite teorije, mnogi pokušavaju dokučiti Mamićev motiv da reagira kontra izjave klupskog direktora Svetine koji dan ranije i bez konzultacija sa Savezom. No jedno je sigurno: ako Torcida ignorira njegov poziv i ode na Istok, to će značiti da ukidanje vaučera nije prouzrokovalo željene posljedice. Kad čelnike Saveza pitate je li se Mamić okrenuo protiv Šukera, inzistirat će da nema govora o tome, da između Maksimira i Vukovarske vladaju maksimalna suradnja i koordinacija, međutim svatko mora preuzeti svoj stupanj odgovornosti. Budući da su usklađenost stavova i jednostrani potezi ne idu jedno s drugim, tek sljedeći dani i tjedni razotkrit će koliko su (ne)zdrave relacije Mamića i Šukera. Ili je najtočniji zaključak da Mamić radi što želi, računajući na to da mu se u nogometnoj organizaciji nitko neće zaozbiljno suprotstaviti, što sugerira i najava mogućeg službenog ukidanja vaučera.

Prijedlog da se uvedu došao je iz MUP-a, na temelju zakona i pozitivne prakse s gostovanja klubova i reprezentacije u inozemstvu, nakon nereda na Kantridi za utakmice Rijeka - Hajduk. Otkako su na snazi, organizirane navijačke skupine ih bojkotiraju, no ozbiljnijih incidenata nije bilo. U HNS-u su nam jučer kazali: ako derbi Dinama i Hajduka prođe bez nereda, u sportskoj atmosferi, Savez će pokrenuti proceduru da se preispita njihova daljnja primjena u HNL-u jer "ukoliko svi na stadionu lijepo navijaju i druže se, onda vaučeri nisu potrebni, nisu oni Sveto pismo, uvedeni su da spriječe izgrede", HNS-a će to "vrlo rado učiniti, ali svoje mora kazati i Nacionalni odbor za borbu protiv nasilja".

Jasna je bila ideja da se s vaučerima navijače bolje kontrolira, te da se one koji imaju dosjee ne pusti na stadion. Akcija nije uspjela; Mamić je, kao i u mnogim slučajevima, "odigrao prvu loptu", a HNS ne samo da ga neće kazniti nego je na dobrom putu da njegov samovoljni potez pretvori u "zakon". Budu li im zbivanja na derbiju išla na ruku. Nastanu li nemile scene, događaji će krenuti u suprotnom smjeru, k još strožoj kontroli tko ulazi na stadion.

Linker
21. rujan 2024 08:54