Luka Menalo u dresu Rijeke protiv Lokomotive
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
ROŽMANOV ADUT

A sada Real, pa Hajduk: ‘Jeste li vidjeli što su napravili Španjolci, to je dokaz koliko poštuju Rijeku!‘

Dinamovo krilo na posudbi uvjeren je da se Rijeka od Europe neće oprostiti s nula osvojenih bodova
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 02. prosinac 2020. 21:35

Teški su ovo dani za mentalno zdravlje nogometaša, nije lako svakih nekoliko dana nakon testa za koronavirus proživljavati isto pitanje koje se vrti u glavi - jesam li pozitivan? Takav je bio jučerašnji dan za igrače Rijeke, koji sutra gostuju kod Real Sociedada u San Sebastianu u 5. kolu skupine F Europske lige.

- Sve je super, nema korone, spreman sam za Baske, jedva čekam - poručio je sretni Luka Menalo, 24-godišnje krilo Dinama koje je od listopada na posudbi u Rijeci.

Nije Menala bilo na posljednje dvije utakmice Rijeke s Napolijem i Osijekom, a nije nastupio ni u prvom ogledu s Real Sociedadom.

- Utakmicu sam odgledao s klupe i vidjelo se da su tehnički vrlo kvalitetni, što uostalom pokazuje i ljestvica španjolskog prvenstva na kojoj su oni vodeći. Protiv Villarreala su u nedjelju igrali derbi, ali su odmarali nekoliko igrača za utakmicu protiv nas. I to isto nešto znači. Cijene nas i poštuju, svakako nas žele pobijediti, pogotovo nakon što smo im u prvoj utakmici pokazali da se možemo nositi s njima. Do tog pogotka duboko u nadoknadi bila je to egal utakmica. Nismo se predali već uoči puta u San Sebastian, ne daj Bože. Idemo hrabro pokušati odigrati što bolje, ostvariti što bolji rezultat. Igramo samo za sebe - objašnjava Menalo.

Da, Rijeka nema nikakav bodovni imperativ, budući da se već nakon drugog poraza od Napolija prošlog tjedna i matematički oprostila od borbi za šesnaestinu finala Eurolige. Stiže opuštena dok Real obavezno mora pobijediti kako bi i dalje držao karte prolaza u svojim rukama. Možda je taj pritisak domaćina prednost gostiju u sutrašnjem dvoboju?

- To nam ide malo na ruku, jer svi od njih, lidera La Lige, očekuju da nas pobijede. I u tome vidimo svoju šansu. Pokazali smo u obje utakmice protiv Napolija da vrijedimo i da možemo, šteta jedino što nismo osvojili neki bod. Ali vjerujem da ćemo to bodovno stanje popraviti u ove dvije posljednje utakmice s Realom i AZ Alkmaarom na Rujevici. Da će tu doći nagrada za sve ono što smo dosad pokazali.

Kako se osjećate uoči dvoboja s tako renomiranim suparnikom?

- Uvijek postoji neka pozitivna trema. Stalno ti je u glavi razmišljanje koliko vrijede ti igrači, ali onda kad izađeš na travnjak sve to nestane. Baš smo Sandro Kulenović i ja pričali s Nikolom Maksimovićem iz Napolija i kazao sam mu “eh, tko bi znao da ste vi Napoli da nemate te dresove”. Kad igrate protiv njih shvatite da su i oni ljudi, da se bavite istim poslom i da je na terenu sve moguće.

Što Rijeka treba napraviti kako bi izbjegla poraz na Reale Areni?

- Moramo odigrati odgovornu utakmicu, bez divljanja, bez individualnih soliranja već kompaktno, čvrsto, kao momčad. Kad tako igramo onda svakome možemo napraviti probleme.

Ovo je savršeno

Jeste li već malo umorni od ovih silnih utakmica, čekate li da napokon stigne ta zimska pauza, koliko god će ona kratka biti?

- Iskreno da vam kažem, ovo je za mene savršeno. Samo igrate utakmice, nema puno treninga, nema ničega. Ritam je utakmica-regeneracija-utakmica-regeneracija i tako stalno. Cijeli se život trudite, trenirate kako bi došli na tu razinu da igrate dvije utakmice tjedno. Sada kada je tako, u tome treba uživati i to maksimalno iskoristiti.

Prije Real Sociedada Rijeka je igrala s Osijekom u prvenstvu. Povela je s igračem manje, ali završilo je 1:1. Menalov komentar?

- Mislim da smo bili bolja momčad i zaslužili pobjedu. No, eto, oni imaju Petra Bočkaja koji može jednim potezom okrenuti utakmicu. Tako je i bilo, zabio je eurogol. Imali smo igrača manje, morali smo se malo povući i braniti se. Mislim da je Osijek pokazao da će biti konkurentan Dinamu i nama te da će se na vrhu voditi velika borba za 1. i 2. mjesto u prvenstvu.

U toj borbi vidite i Rijeku?

- Naravno, naravno. Malo je korona poremetila taj raspored, imamo čak četiri zaostale utakmice. Ali idemo jednu po jednu, imamo dovoljno širok kadar i dovoljno kvalitetan kadar.

Samo tri dana nakon legendarnog stadiona Anoeta, Rijeka odlazi na još jedno nogometno zdanje svjetskog glasa. U nedjelju se na Poljudu igra jadranski derbi.

- Vjerujte mi da nitko još u svlačionici nije spomenuo Hajduk. Idemo jednu po jednu utakmicu, u petak ćemo već zaboraviti na Real Sociedad i okrenuti se Splićanima. Možda je ovakav ritam i bolji, jer nema razmišljanja o onome što je bilo već uvijek gledate naprijed.

Znači, Hajduk je još ipak predaleko. Što Menalo onda najavljuje za sudar u Baskiji?

- Poznavajući njih i poznavajući nas, očekujem dobru utakmicu. Sigurno ćemo se potrošiti, dati sve od sebe kako bismo ostvarili pozitivan rezultat, a njima je u interesu pobijediti jer se bore za prvo mjesto u skupini. Bit će to pravi dvoboj - uvjeren je Menalo.

Linker
19. travanj 2024 00:36