Damir Krajac / CROPIX
VELIKE RAZLIKE

AKO SE GLEDA UKUPNA VRIJEDNOST IGRAČA SAMO BI JEDAN DINAMOVAC IMAO MJESTO U MOMČADI BENFICE, A TO NIJE OLMO Portugalci šest puta skuplji od Dinama

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. ožujak 2019. 12:55

Koliko je Benfica velik klub, i vrijedan, govori i podatak da je njezina udarna momčad gotovo šest puta skuplja od Dinamove. U ovom slučaju pod “udarna momčad” mislimo na najskuplje igrače u momčadi na svojoj poziciji. Dakle, kad bi se uzelo u obzir 11 Benficinih igrača, a među njima je u veznom redu i ozlijeđeni Ljubomir Fejsa ispred Gabriela, ta momčad prema Transfermarktu vrijedi čak 177 milijuna eura.

Najskuplji, gledajući vrijednost na Transfermarktu kod Benfice su braniči, Ruben Dias i Grimaldo koji su procijenjeni na 28 milijuna. Gedson vrijedi 22 milijuna, Rafa Silva 20, a taj opjevani Joao Felix 15 milijuna eura. Iako je očito da će u inozemstvo otići za puno, puno veći novac.

Zagreb, 070319.
Stadion Maksimir.
Dinamo -  Benfica, utakmica 1/8 finala UEFA Europa Liga.
Na fotografiji: Joao Felix
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Gledajući pojedinačnu vrijednost igrača Dinama samo bi Kevin Theophile-Catherine mogao pronaći mjesto u momčadi Benfice, u obrani, gdje bi zamijenio Jardela. Ostali nisu ni blizu svojim “suparnicima” u lisabonskom timu, čak ni Dani Olmo, koji je najvredniji Dinamov igrač (6,5 milijuna eura) ne bi se mogao naigrati u Benficinoj ofenzivnoj liniji. Štoviše, čak i naš Filip Krovinović vrijedi više (sedam milijuna eura).

Zagreb, 070319.
Stadion Maksimir.
Dinamo -  Benfica, utakmica 1/8 finala UEFA Europa Liga.
Na fotografiji:  Petar Stojanovic, Filip Krovinovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Razlika, velika razlika u tržišnoj vrijednosti, a k tome još dvojica Dinamovih skupih eksponata, Hajrović i Ademi nisu bili u momčadi protiv Benfice. Primjerice, Ademi je u rangu s Theophileom (4,5 milijuna eura), drugi po vrijednosti u momčadi. Uspoređujući, recimo, napadače, Švicarac Seferović (9 milijuna) je čak tri puta skuplji od svog sunarodnjaka Gavranovića (tri milijuna).

Zagreb, 070319.
Stadion Maksimir.
Dinamo -  Benfica, utakmica 1/8 finala UEFA Europa Liga.
Na fotografiji: Haris Seferovic
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Tako to izgleda na papiru, naravno, nije to konačna i prava slika, nitko ne kaže da neki igrači iz Dinama neće otići za više odštete od igrača Benfice. Ali, to je pokazatelj odnosa u nogometnom izlogu, koliko je vrjednije u očima nogometnog svijeta biti igrač Benfice nego Dinama.

Linker
02. svibanj 2024 03:42