RONALD GORSIC Cropix
EUROPSKA SLAGALICA

Bayer i Atalanta igraju finale Europske lige, a to bi mogla biti jako dobra vijest za viceprvaka Hrvatske

Ovakav rasplet mogao bi biti odličan i za drugoplasiranu momčad HNL-a
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 10. svibanj 2024. 10:14

Premda uoči početka natjecanja nisu bili u užem krugu favorita Bayer i Atalanta probili su se do finala Europske lige, koje se 22. svibnja igra u Dublinu. Ovakvom raspletu završnice Europske lige zacijelo se raduju i na Rujevici. Ako im Dinamo, u preostala tri prvenstvena kola ne pokloni titulu, Rijeka će narednu europsku sezonu, kao drugoplasirani klub HNL-a, započeti u kvalifikacijama za Europsku ligu. A budući da su u finalu upravo Bayer i Atalanta, Rijeka će najvjerojatnije otpočeti s kvalifikacijama od 2. pretkola, 25. srpnja.

Naime, Bayer je kao novi titular Bundeslige ishodio plasman u Ligu prvaka. A tri kola prije kraja talijanske Serie A, Atalanta drži petu poziciju (ima 60 bodova kao i Roma, te četiri više od Lazija, ali i utakmicu manje), te plasman u Ligu prvaka. Međutim postoji rasplet koji Riječanima ne bi "išao na ruku": ako Atalanta ispadne iz kruga šest najboljih u talijanskom prvenstvu, izgubi finale nacionalnog kupa i osvoji Europsku ligu, za Rijeku će europske kvalifikacije krenuti 11. srpnja.

Dakako, Rijeka bi teoretski još mogla igrati i kvalifikacije za Ligu prvaka. Za to bi momčadi Željka Sopića bio potreban još luđi scenarij. Osim osvajanja svih devet bodova, Dinamo ne bi smio do kraja natjecanja osvojiti više od četiri boda. Zagrepčani imaju trenutačno četiri boda prednosti, ali i bolji skor u međusobnim susretima.

Dakle, poprilično je izvjesno da će HNS za iduću sezonu prijaviti Rijeku kao drugoplasiranu momčad HNL, a izgledno je i da će Sopićev sastav u kvalifikacije za Europsku ligu krenuti od 2. pretkola. Nema sumnje da bi kasniji početak priprema za sezonu dobro došao riječkim nogometašima...

Linker
10. svibanj 2024 10:16