CROPIX
KORISNA ANALIZA

BIVŠI IGRAČ BIJELIMA OTKRIO RECEPT ZA NEKADAŠNJEG PRVAKA EUROPE Rumunji imaju jednu jako slabu točku: 'Zabit će Hajduk i na Poljudu i u Bukureštu'

Piše: Frane VulasObjavljeno: 07. kolovoz 2018. 16:45

Steaua, pardon FCSB, u odnosu na blijedi Hajduk na startu sezone djeluje na prvu moćno, ali i nekadašnji prvak Europe ima svoje slabe točke. O njima smo popričali s prošlosezonskim igračem Hajduka Ivanom Pešićem, piše Slobodna Dalmacija.

Sa svojim Dinamom iz Bukurešta nekadašnji junior "bijelih" koji se pred početak prošle sezone vratio na Poljud je prije desetak dana remizirao kod Steaue u 2. kolu rumunjskog prvenstva. Pritom je Pešićeva momčad zabila čak tri gola Steaui (3:3). Dakle, može se. Pa smo kod Pešića potražili i "recept".

- Mi smo im se suprostavili visokim presingom, u kojem je sudjelovalo pet-šest igrača, i na neku našu "ludost" smo im zabijali golove. Igrali smo dosta agresivno, čvrsto. Steaua je mlada momčad, ne vole kada ih se "udara", ne trpe agresivnu igru – priča nam Pešić o susretu odigranom prije devet dana. Obje momčadi su kako kaže zaigrale u sustavu 4-3-3.

Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

- Slaba točka su im prekidi. Mi smo im jedan gol zabili iz prekida, nakon kornera, kao i Astra kod koje su u 1. kolu poraženi 0:1.

Šansa je tu za Nižića, Lopeza u skoku, za Tomu Bašića koji jako dobro izvodi prekide – naglasio je Pešić.

Prisjetio se i samog tijeka susreta.

- Mi im do 46. minute nismo zapucali, a onda smo dali gol nakon jedne slabije intervencije vratara Balgradeana. Slabo se vraćaju u obranu, pogotovo kako susret odmiče iz kontri i polukontri Hajduk može opasno prijetiti. Mogli smo im u završnici zabiti i četvrti gol, imali smo veliku priliku u sudačkoj nadoknadi.

Potom smo još malo pročešljali momčad da vidimo gdje su "mekši".

- Protiv nas lijevo krilo igrao je Portugalac Teixeira. Dobar je igrač, pogotovo prema naprijed, ali već je u godinama (nap. u listopadu će napuniti 38). U obranu se vrati, ali je igra poluaktivno. Ako on bude igrao šansa je to za Juranovića da probije tu stranu, centrira – naglasio je Pešić.

Međutim, da ne bude zabune, ovo su slabe strane Steaue koja ima mnogo, mnogo dobrih strana. A Hajduk ne briljira. Nije slučajno Steaua favorit na kladionicama.

- Mislim da je rumunjska liga izjednačenija u odnosu na Hrvatsku, ali u HNL-u su bolji igrači, stadioni, medijsko praćenje lige... U početku sam, nakon ždrijeba, mislio kako će Hajduk sigurno proći, ali dogodilo se mnogo ozljeda uz loše igre. Mislim da su sada izgledi 50:50 zato što je Steaua u boljoj formi, iako ni oni nisu startali sjajno u sezonu. Međutim, najviše zato što Steaua ima dužu klupu u odnosu na ovosezonski Hajduk. A još jedna velika prednost Steaue je što je ova njihova momčad godinu dana na okupu. Otišao im je praktično samo Budescu (nap.a. za 2,5 milijuna eura u Shabab iz Rijada), za razliku od Hajduka koji je ostao bez sedam-osam igrača iz prvih 11.

Gdje je šansa Hajduka?

- Dobra je Steaua, ali nije toliko dobra. Dobili su Iasi 4:0 u nedjelju, ali taj Iasi se raspada. Ako Hajduk ne primi gol na Poljudu ima dobre šanse za prolaz. A zabit će Hajduk na Poljudu na ono svoje ludilo, uz huk s tribina. Zabit će Hajduk sto posto i u Bukureštu. I mi smo im zabili tri komada, na neku galamu, ludilo.

Potom je Pešić povukao paralelu.

- Da se sastaju ova Steaua i onaj Hajduk s početka prošle sezone s Ercegom, Ohandzom, Vlašićem, Radoševićem... apsolutno sam siguran da bi Hajduk lagano pobijedio. Ovako će to biti velika borba.

Potom nam je otkrio i bolje strane sastava koji će se suprotstaviti Hajduku u četvrtak na Poljudu.

- Steaua je vrlo opasna u napadačkim prekidima. Zabili su nam dva gola iz kornera, iz uigranih kombinacija, drugi direktno iz kuta. U tome su jako opasni. A oko terena nema brige, isti je kao i na Poljudu – katastrofa. Ne znam zašto, ali je travnjak i njima tragičan.

Najbolji igrači po Pešiću su snažni francuski napadač Gnohere, te mladi Man i Coman koji su odlični igrači.

- Gnohere nije brz, sporiji je od Nižića, ali je jak. I taj ne promašuje! Dobar je i mladi Morutan koji je zabio Rudaru, Iasiju... On je njihova velika nada, prava "desetka" - upozorio je Pešić.

Pešić ističe da Steaua neće ni izbliza imati potporu s tribina kao Hajduk.

- Steaua ima daleko najviše navijača u Rumunjskoj, ali... Kada smo mi igrali derbi sa Steauom igrali smo pred 26-27 tisuća navijača, ali od toga je pet-šest tisuća bilo naših navijača, a ostalo su uglavnom bili gledatelji koji su došli samo zbog derbija. Oni najžešći navijači, pravi "ultrasi" više su za navijački klub koji su u vrijeme privatizacije kluba s vojskom osnovali i koji se natječe u četvrtoj ligi pod imenom CSA Steaua. Igrali su nedavno pred čak 36 tisuća gledatelja derbi protiv Rapida koji je bio izbačen iz prve lige zbog financijskih problema. U četvrtoj ligi! Samo u Rumunjskoj imate dvije Steaue, dvije Craiove... Nema teorije da se to dogodi u nas. Da netko to pokuša Hajduku navijači bi okrenuli državu naopako ha, ha.

Linker
11. svibanj 2024 09:23