Marko Kolar u akciji u nizozemskoj ligi
 AFP
HALO, NIZOZEMSKA

Bivši junior Dinama ima dobitnu formulu za Rijeku: Obrana im je ranjiva, to bi se moglo iskoristiti!

Napadač nizozemskog Emmena smatra da bi Rijeka svoju šansu trebala tražiti u protunapadima
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 29. listopad 2020. 14:57

Nekadašnji Dinamov junior, potom napadač Sesveta, Lokomotive, Intera i Wisle iz Krakowa, Marko Kolar (25), već je drugu sezonu u nizozemskom prvoligašu Emmenu.

Kolar je bio hrvatski reprezentativac u svim omladinskim selekcijama, u 32 odigrane utakmice za naše mlade nacionalne vrste ovaj je rođeni Zabočanin postigao 15 pogodaka.
Očekivala se eksplozija i u Prvoj HNL, međutim, spletom okolnosti to se nije dogodilo i Kolar je karijeru nastavio u inozemstvu. Najprije je zabijao golove za poljsku Wislu, a prošloga je ljeta preselio u Nizozemsku...

Zamjerili se lopti

Lani je za Emmen odigrao ukupno 23 utakmice i postigao je četiri pogotka, ove je sezone na četiri startne utakmice jednom bio strijelac i jednom je asistirao za pogodak. A onda ga je ozljeda koljena udaljila s terena i preskočio je dva posljednja prvenstvena dvoboja svoje momčadi...

- Vjerujem da ću opet biti u konkurenciji za nastup u nedjeljnom dvoboju s Feyenoordom. Malo sam istegnuo ligamente koljena, mirovao sam i osjećam se sve bolje. U Emmenu mi je dobro, šteta je što smo lošije ušli u sezonu i nakon šest kola imamo tri remija i tri poraza, još nismo osjetili slast pobjede. Zamjerili smo se lopti na startnoj utakmici, kad je Venlo na našem travnjaku naše 2:0 vodstvo preokrenuo u svoju 5:3 pobjedu! I od tada nas prati peh, a u svemu je najgore što su sad pred nama četiri užasno teške utakmice protiv opipljivih favorita. Slijede nam, naime, okršaji s Feyenoordom, Vitesseom, AZ-om i Ajaxom! Teško je očekivati da ćemo se “izvaditi” baš u tim dvobojima - kaže Kolar.

Sve je moguće

Tko zna? Osim Vitessea, naime, ostale su momčadi opterećene i europskim utakmicama, pa vam se možda i zbog toga ukaže šansa za iznenađenje! Kako je, primjerice, suparnik Rijeke u 2. kolu u četvrtak, AZ Alkmaar, iznenadio Napolija u 1. kolu Europske lige i u Napulju slavio 1:0...

- To je bio dokaz da je u nogometu baš sve moguće! Osjetno oslabljeni Nizozemci nadvisili su favorizirane Talijane, to je možda bilo i najveće iznenađenje u svim skupinama Europske lige. Posebno stoga jer AZ ne briljira u domaćem prvenstvu, još ne zna za pobjedu, nanizao je pet raritetnih remija. Lani su igrali fenomenalno, baš su “gazili” i igrali su najbolji nogomet u Nizozemskoj.

image
AZ Alkmaar je bio uspješan protiv Napolija
AFP

Ali, ove sezone nisu ni blizu lanjske forme. Napao ih je i koronavirus, pa je sve to utjecalo na njihove lošije igre - kaže Kolar.
Hrvatski napadač potom nastavlja...

- AZ je klasična nizozemska momčad. Igraju napadački, vole imati loptu u svom posjedu i tehnički su jaki. Ove sezone zabijaju dosta pogodaka, ali dosta i primaju, na pet utakmica razlika pogodaka im je 12:12. Izgubili su sigurnost i to se osjeti u njihovoj igri.

Koga biste izdvojili kao najboljeg igrača?
- Nekako mi se najviše sviđa 21-godišnji krilni napadač Stengs, nizozemski reprezentativac surinamskog podrijetla. Neugodan je i probojan, lani je zabio 10 pogodaka, a imao je čak 12 asistencija! Na njega će Riječani trebati posebno pripaziti. Iako, najveća je snaga AZ-a u momčadi, dobro su posloženi i izbalansirani.

Moraju napadati

Kakav biste recept za igru protiv AZ-a preporučili Rijeci uoči dvoboja u četvrtak?
- Očito je da ove sezone imaju dosta problema u obrani i tu vidim šansu Rijeke. Jer, AZ će sigurno doma napadati, pa bi se Riječani trebali orijentirati na brze protunapade. Alkmaarova je obrana ranjiva i Rijeka bi to mogla iskoristiti - smatra Kolar.

Linker
15. travanj 2024 08:53