Vedran Karuza / Novi list / CROPIX
NEĆE BITI LAKO SPLIĆANIMA

BIVŠI PA NESUĐENI HAJDUKOVAC O MOGUĆEM PROTIVNIKU BIJELIH U EUROPSKOJ LIGI 'Daleko su jači od Levskog, uzeli su arhitekta iz Benfice'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. srpanj 2017. 17:40

Nije Hajduk ove sezone miljenik ždrijeba. Nakon Levskog, tvrdog i neugodnog suparnika, Bijeli će, ako eliminiraju Bugare, vjerojatno naići na još zahtjevniju prepreku, danski Bröndby, koji je u prvoj utakmici 2. pretkola dobio kod kuće finsku Vaasu 2:0.

- Gledao sam utakmicu Hajduk - Levski i vjerujem u prolaz mojih Splićana. Bolji je Hajduk od Levskog, puno bolji. Ali, Bröndby je daleko jači od Levskog - u startu je upozorio Dino Mikanović, 23-godišnji desni bek danskog Aarhusa.

Prije dvije godine Mikanović je Hajduk zamijenio Aarhusom, stoga ima dovoljno iskustva za analizu Bröndbyja s kojim se susreće u danskoj Superligi. Detaljno je Mikanović raščlanio igru i pojedince koji nose igru kluba iz zapadnog predgrađa Kopenhagena.

- Trener je Nijemac, Alexander Zomiger. Odmah vam podatak o treneru sugerira da je Bröndby momčad odlične tjelesne spreme. Puno trče, sjajno su pripremljeni što im omogućuje igranje visokog presinga. Nema u njihovoj izvedbi puno ljepote. Idu na oduzimanje lopte i brzu tranziciju. Direktni su, brzo prebacuju težište igre prema suparničkim vratima s bekovima koji visoko izlaze. Sustav je 4-3-1-2 u kojem je Nijemac Hany Mukhtar ključni igrač.

Mukhtar dirigira

Sustav kao i Hajdukov, s Mukhtarom kao distributerom lopti. Ponikao je u Herthi taj 22-godišnjak koji napadače ‘hrani’ preciznim loptama.

- Mukhtara su prvo uzeli na posudbu iz Benfice, potom su otkupili njegov ugovor. Prava desetka, igrač koji osmišljava igru. Njihov arhitekt.

Mukhatorove lopte idu prema tandemu napadača Pukki - Wilczek. Finsko-poljska kombinacija.

- Finac Pukki je prošle godine bio drugi strijelac lige sa 22 pogotka, više vam ne trebam reći. Wilczek je napadač naizgled skromnih mogućnosti, u prvi tren pomislite da će se svaka lopta odbiti od njega, jer nije izraziti tehničar. Međutim, snažna je špica, sa svojih 186 centimetara bori se nezgodno za svaku loptu, a obijanci su mu specijalnost. Kamo god se lopta odbije, znajte da je Wilczek taj koji će se pokušati i pospremiti u mrežu. Postigao je 13 zgoditaka prošle sezone. Jako zahtjevan za čuvanje.

Idemo dalje, u sredini dominira 23-godišnji Danac Christian Norgaard.

- Noorgaard je njihov Radošević. Izdržljiv, agresivan, igrač velikog radijusa kretanja. Ne drži puno loptu u nogama, već je odmah predaje Mukhtaru.

U obrani je glavni igrač ponovno Nijemac. Benedikt Rocker je zanimljivi stoper Bröndbyja.

- Kakav će to biti dvoboj s Futacsem! Rocker sa 197, a Futacs sa 196 centimetara. Koliko god Futacs izgledao velik, a Rocker je još veći. Bit će Futacsu izuzetno teško, jer Rocker je snažan, a na terenu izgleda ogroman. Rijetko se susreću stoperi takve visine.

Na vratima je drugi vratar danske reprezentacije, pričuva Casperu Schemichelu.

- Odličan vratar je Frederick Ronnow. Gledao sam na puno utakmica gdje je skidao pokušaje “jedan na jedan”. Sa 190 centimetara visine ima sjajnu koordinaciju pokreta. Važna karika u uspjesima Bröndbyja prošle sezone.

Slovenac slaba karika

Najvažnije igrače Bröndbyja smo predstavili. Zapamtite stoga prezimena Mukhtar, Pukki, Wilczek, Norgaard, Rocker i Ronnow. To je kičma drugoplasirane momčadi danskog prvenstva. Ali, imaju i poneku slabu kariku.

- Slovenac Gregor Sikošek, koji je ove zime stigao iz Kopra, bi mogao biti ta slaba karika. Desna strana napada Hajduka imat će svoju šansu.

Nije dobar izbor

Ali, ukupno gledajući, Bröndby nikako nije dobar izbor za Hajduk. Slične je nogometne filozofije, igra isti sustav, bazira igru na oduzetoj lopti, a njemački trener ekipi je pružio germanski nogometni pečat.

- Sigurno je da je Hajduk mogao puno bolje proći u ždrijebu, ali jasno, prvo i Hajduk i Bröndby moraju proći kroz 2. pretkolo. Ako se za 12 dana susretnu u Danskoj, ja ću doći na utakmicu. Stadion Bröndbya je užareno grotlo, slično Poljudu, ali bez atletske staze. Premda Dance svi doživljavaju kao hladne, moram upozoriti da je atmosfera na Bröndby Stadiumu prilično vruća. Bit će zanimljiv sraz Bröndbya i Hajduka, ne zna čovjek kome bi dao prednost. Emotivno, volio bih da Hajduk prođe, ali bit će silno neizvjesno. Jak je Bröndby, puno jači od Levskog.

Bröndby, potencijalni protivnik Hajduka u 3. pretkolu Europske lige, slavni je klub koji je danskom i svjetskom nogometu podario braću Laudrup, Michaela i Briana. Klub je relativno mlad, osnovan je 1964. u Bröndbyju, dijelu Kopenhagena, a tek 1981. ušao je u 1. ligu i osvojio deset naslova prvaka.

Vodi ih njemački trener Alexander Zorniger, koji uopće nije imao profesionalnu karijeru, a prije Bröndbyja u koji je stigao prošle godine, tri je sezone vodio Red Bull Leipzigi kratko bio na klupi Stuttgarta. Protiv VPS Vaase su glatko dobili prvu utakmicu 2:0, a sada ih očekuje uzvrat u Finskoj. Najveći klupski uspjeh u povijesti im je polufinale Kupa UEFA-e kada su ispali od Rome.

Osim braće Laudrup, u Bröndbyju su igrali i Peter Schemeichel, Ebbe Sand te stoper Daniel Agger koji je njihov rekordni izlazni u ulazni transfer. On se nakon igranja u Engleskoj vratio kući, iako je imao i unosnijih ponuda. Dvije zadnje sezone ispadali su u play-offu Europske lige od PAOK-a i Panathinaikosa.

Linker
03. svibanj 2024 16:07