Srdjan Vrancic / CROPIX
'HTIO BIH U MAKSIMIR'

BIVŠI PORTUGALSKI AS DINAMA ZA SN OTKRIO PRESUDNI DETALJ ZA PROLAZ MODRIH I OTKRIO 'Sigurno je da nisam Benficin navijač, ali ne mogu protiv svojih'

Dinamov bivši igrač iz Portugala prenio razmišljanja o dvoboju Modrih i Benfice
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. ožujak 2019. 14:21

Dosta je Portugalaca zadnjih godina prodefiliralo Dinamom. Zanimljivo, samo je vratar Eduardo imao neke veze s Benficom, odradio je tamo, uz ne baš previše minuta, sezonu na posudbi. A led je probio i vrata ostalima otvorio Tonel, odlični stoper kojeg je zagrebačka publika uvažavala i doživljavala s posebnim respektom. Kao što je i on prema Dinamu i Zagrebu uvijek imao poštovanja. Često ga zovemo kad su na meniju portugalsko-hrvatske teme, uvijek se javi iz prve, spreman podijeliti svoja razmišljanja.

Htio bih u Maksimir

Pa, utakmica Dinama i Benfice prava je prilika. Za početak, upravo s obzirom na igrački put, činjenicu da je u seniorski nogomet krenuo iz Porta, a najveći trag ostavio u Sportingu, u najvećim Benficinim rivalima, pa je onda igrao i u Dinamu, za koga će navijati u dvoboju portugalskog i hrvatskog velikana?

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

- He-he, sigurno je da nisam Benficin navijač. Ipak sam godinama bio u Sportingu, ne moram vam opisivati kako je to veliki rivalitet. A nakon Sportinga igrao sam u Dinamu, koji mi je također u prekrasnom sjećanju. Opet, ipak sam Portugalac i ne mogu baš navijati protiv svojih... Ajmo reći, bit ću sretan ako Dinamo prođe, jer to bi ipak bio veliki pothvat, ali prođe li dalje Benfica, u redu, to će biti nešto normalno i prihvatljivo, neću biti tužan - poručio je, pomalo diplomatski, “portugalski dopisnik SN-a”.

Nego, kad smo već počeli s tom temom, zanima nas kako je to u Portugalu, može li, recimo, Tonel kao bivši poznati igrač Sportinga uopće doći na Benficin Luz i tamo bez problema gledati utakmicu Benfice. Da mu nitko ništa ne dobacuje?

- Da, mogu, prošlo je ipak dosta vremena otkad sam igrao za Sporting i nemam na Luzu nikakvih problema. Možda dođem i pogledati utakmicu Benfice i Dinama, iako nije isključeno da se pojavim i u Maksimiru. Volio bih, vidjet ću hoću li stići.

Zagreb, 040412.
Stadion u Maksimiru, Maksimirska 128.
Prva polufinalna utakmica hrvatskog nogometnog Kupa
Dinamo - Zagreb.
Na fotografiji: Tonel.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Dobro, ajmo na posao, na analizu? Kakve su, dakle, Dinamove šanse protiv Benfice u osmini finala Europske lige?

- Moram priznati da nisam puno gledao Dinamo ove sezone. Pratim preko medija, interneta, vidio sam rezultate, golove, no ne mogu vam pružiti neku dublju analizu Dinamove igre. Svakako, to je rezultat za pamćenje, znam koliko Dinamu znači uspjeh u Europi, a pobijediti Viktoriju iz Plzena 3:0, tako je nadigrati, to sigurno zaslužuje veliki respekt. Međutim, ako mene pitate, Benfica je i objektivno protiv Dinama favorit, pogotovo sada kad igra u odličnoj formi i ima sjajan rezultatski niz.

Ali Dinamo nije bez šansi u tom dvoboju?

- Nije. No, vjerujem da je ključ Dinamova mogućeg uspjeha u prvoj utakmici u Maksimiru. Ako želi proći u četvrtfinale Dinamo mora pobijediti na svom terenu, po mogućnosti bez primljenoga gola! To je recept za Dinamov prolaz. Je li to nemoguće? Nije, naravno. Ali, dođe li na Luz bez prave prednosti, teško će izboriti iduće kolo. Definitivno, za Dinamove je ambicije presudna zagrebačka utakmica.

Benfica se bori za naslov, nekoliko dana prije dolaska u Zagreb igra veliki derbi s Portom. Je li ligaška bitka lisabonskom klubu važnija od europske?

- Jest. I to nije tajna, niti nešto neobično. Dok je za Dinamo normalno da je prvak države i to nije bio samo jednom u zadnjih ne znam koliko godina, u Portugalu je naslov prvaka vrlo važna stvar, Portu i Benfici pogotovo to je glavni cilj sezone. Naravno, derbi Benfice i Porta u vikendu prije zagrebačke utakmice ima veliki ulog, ja kažem da to nije samo utakmica za tri, već za šest bodova, jer pobjednik dobiva veliki, veliki vjetar u leđa u borbi za naslov. Nije to odlučujuća utakmica, tek je početak ožujka, ali da je važna i da će odrediti putanju dva velika rivala, to sigurno. E sad, naravno da nije isto doći na europski dvoboj nakon pobjede ili poraza u derbiju. Utječe to na samopouzdanje, na psihu, na atmosferu, no daleko od toga da bi poraz Benficu obezglavio i “ubio” uoči Zagreba, a pogotovo da će trener Bruno Lage svjesno žrtvovati Europsku ligu radi uspjeha u prvenstvu.

Zagreb, 151210.
Stadion Maksimir. 
Euroliga, nogometna utakmica 6. kola skupine D, 
susret izmedju NK Dinama i grckog PAOK-a F. C.
Na slici: Tonel u akciji.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Koliki su izgledi Benfice i Porta u borbi za naslov?

- Recimo da su još uvijek 50:50. A taj derbi će možda promijeniti odnose.

Ali da podvučemo crtu, Lage neće protiv Dinama odmarati igrače za ligaške obračune?

- Benfica je velik klub, a veliki klubovi žele pobijediti u svakoj utakmici. Lage će možda i promijeniti neke igrače, ali to je radio i dosad, tri-četiri igrača uskočit će u momčad, međutim Benfica ima dovoljno širok i kvalitetan kadar da tu trojicu-četvoricu mogu zamijeniti igrači jednake kvalitete. Ne, Dinamo se ne smije uzdati da će Benficine misli biti na Portu i prvenstvu, poduzet će Lage i igrači sve da i u Europskoj ligi naprave rezultat.

Benfica u zadnje vrijeme igra stvarno dobro, no ima i ova momčad sigurno svojih mana?

- Naravno, ima ih svaka momčad. Benfica je spoj iskustva i mladosti, mislim da je to dobra kombinacija, ali još uvijek ta momčad nije onako dobra kao što je Benfica bila zadnjih godina. Ima novih igrača, ti mladići još trebaju steći iskustvo, primjerice, branič Ruben Dias budućnost je portugalskog nogometa, ali još uvijek mlad i sklon nekim greškama. Možda je baš obrana najslabiji dio momčadi, dok je prema naprijed Benfica vrlo moćna, napadački izuzetno opasna.

Učim za trenera

Gdje je danas Tonel, čime se bavi?
- Učim za trenera, polažem ispite, napredujem. Volio bih se u budućnosti okušati u tom poslu, zanima me. Vidjet ćemo kamo će me ta ambicija dovesti, ništa ne ide preko noći.

Linker
02. svibanj 2024 21:33