Igrači Feyenoorda i Šahtara pozdravljaju navijače

 HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
KRAJ EUROPSKE AVANTURE

Bivši trener Dinama doživio teški debakl i ovacije na istoj utakmici: ‘Nitko na nas nije uložio ni eura‘

‘Trenutno je jako teško trenirati, između dvije utakmice ne možemo putovati avionom pa idemo autobusom‘
Piše: SNObjavljeno: 17. ožujak 2023. 09:54

Nogometaši nizozemskog Feyenoorda postali su suvlasnici najuvjerljivije pobjede u povijesti Europske lige koje je u današnjem formatu zaživjelo 2009., svladavši ukrajinski Šahtar sa 7:1 pred svojim navijačima u uzvratnome dvoboju osmine finala.

Momčad pod vodstvom hrvatskog trenera Igora Jovićevića već je na poluvremenu zaostajala za tri pogotka na legendarnom stadionu De Kuip u Rotterdamu, a potpuno se raspala u prvom dijelu drugog poluvremena, kada su im Nizozemci u razmaku od sedam minuta zabili još tri gola.

image
ODD ANDERSEN Afp

– Možete li objasniti što se danas dogodilo? - upitali su novinari bivšeg trenera Dinama.

– Dogodilo se to da je jedna momčad bila bolja od nas, a to je bio Feyenoord. Treba čestitati Feyenoordu na dobroj igri. Ima i takvih dana, jer ovo je nogomet. Prije samo nekoliko dana slično se dogodilo i Manchester Unitedu (0:7 protiv Liverpoola, op. a.) i RB Leipzigu (0:7 protiv Man. Cityja, op. a.). Mi smo barem zabili gol, a oni nisu postigli nijedan. Gube i momčadi koje su bolje od nas. Ovo je jedan od trenutaka kroz koji morate proći kao trener. I želim se ispričati ukrajinskim navijačima koji su polagali nade u nas, u današnju utakmicu. Nažalost, utakmica je bila takva. Moramo izvući mnoge zaključke, a ja ću preuzeti odgovornost kao trener ne skrivajući se iza ovog rezultata. Ali moram istaknuti da smo dali svoj maksimum. Dečki su jednostavno dali sve od sebe. To nije bilo dovoljno, a to se vidjelo u svakom pojedinom duelu – za svaku pogrešku bili smo kažnjeni.

Rat u Ukrajini

Naravno, Nizozemska je zabrinuta za Ukrajince: znamo u kakvoj ste situaciji, ovo je rat. Što mislite koliko su rat i situacija u Ukrajini bili ključni u ovoj utakmici?

– Fokusirao bih se na nogomet i odao priznanje Feyenoordu što je danas odigrao bolju utakmicu od nas. I to je vidljivo iz rezultata. Možda je neodgovorno s moje strane objašnjavati i tražiti razloge, jer ja sam trener, ali ovo pitanje ima svoju težinu. Doista, trenutno je jako teško trenirati, a kao što znate zračne su linije nedostupne, između dvije utakmice ne možemo putovati avionom pa idemo autobusom. Putovanje traje puno duže: 20 sati do utakmice protiv Kryvbasa, 24 sata do ovdje, do Rotterdama. Ali to nije razlog poraza. Opet smo igrali protiv momčadi koja je danas bila bolja od nas. Ovo je dobra lekcija. I trebamo biti ponosni na period na europskom bojištu koje smo prošli od prve utakmice protiv RB Leipziga, gdje jednostavno nitko na nas nije uložio ni eura da imamo šanse za prolaz skupine. Dakle, dečki su zaslužili samo pohvale.

image
JANEK SKARZYNSKI Afp

Što za vas znače ovacije nizozemskih gledatelja?

– Ovo je poštovanje. Respektirate nas, vidi se da imate vrlo razvijenu sportsku kulturu, respektirate protivnike. Pokušavali smo ne igrati na remi. I taj gol nam je simbolično dao snagu, da nismo pometeni, kao RB Leipzig ili Manchester United. Možemo vam samo zahvaliti što nam pružate podršku. Navijači su bili dovoljno glasni, atmosfera je ovdje čarobna, ali na kraju je i naša momčad počašćena aplauzom – ne samo za današnju utakmicu, ne samo za ovaj dvoboj, nego, mislim, i za put koji smo prošli. Sada se fokusiramo na prvenstvo. I sada nam se prioritet mijenja: europska je epizoda gotova. Trenutno imamo tri boda razlike, prvi smo, nama je prioritet naslov prvaka – zaključio je Jovićević.

Linker
24. travanj 2024 19:30