RONALD GORSIC/CROPIX
Modri na iskušenjima

Bivši trener Hajduka upozorio dinamovce i otkrio ključ uspjeha: ‘Zvuči nemoguće, ali je tako‘

‘Mnogi imaju problema s tim ofenzivnim segmentom njihove igre, zato se Dinamo mora pripremiti‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. studeni 2020. 16:05

Wolfsberger je veliki tjedan zaključio još jednom pobjedom. Nakon demoliranja Feyenoorda usred Rotterdama (4:1), u nedjelju je svladana i Admira u predgrađu Beča. U četvrtak će Wolfsberger upoznati i hrvatski pratitelji nogometnih zbivanja, neće više momčad iz Wolfsberga biti anonimus za domaće nogometne fanatike.

Kako izgleda momčad Wolfsbergera upitali smo Damira Burića, bivšeg stratega Hajduka, koji je s Admirom prošle nedjelje uživo osjetio snagu WAC-a...

- Istina, malo se u Hrvatskoj zna o Wolfsbergeru, ali u pitanju je ozbiljna momčad. Nema tradiciju poput Salzburga, Rapida ili Austrije, ali ima uređenu i posloženu momčad, koja svima zadaje velike probleme. U Austriji je posebno odjeknula njihova prošlogodišnja pobjeda nad Borussijom u Mönchengladbachu - u jednom dahu je izgovorio Burić, čija je Admira već na poluvremenu gubila 0:3.

- Dva jedanaesterca su realizirali gosti. Ne, nemam što reći na kaznene udarce. Imali su i tri jedanaesterca prošlog tjedna protiv Feyenoorda. Znaju kako doći do kaznenog udarca i moram iskreno priznati da su svih pet penala koje su imali prošli tjedan zaista i bili prekršaji za bijelu točku.

Detaljno je Burić analizirao Wolfsberger s naglaskom da startna momčad koja je prošle nedjelje porazila njegovu Admiru vjerojatno neće istrčati u Maksimiru.

- I taj detalj vam govori o širini kadra kojeg ima WAC, kako se momčad naziva u austrijskim okvirima. Imaju dugu klupu, jak roster i nema spora da je njihov trener odmorio ključne igrače i pritom uzeo bodove. Pobijedili su zahvaljujući našim pogreškama, ali to su naše interne teme, nebitne za utakmicu s Dinamom.

Treba se pripremiti

Ono što je bitno pred susret u Zagrebu jest činjenica da WAC igra visoki presing s kojim će sigurno napasti i Dinamo.

- Nema spora, krenut će WAC žestoko prema vratima Livakovića. Možda će se netko začuditi što ovako govorim, ali budite spremni na njihov presing. Mnogi imaju problema s tim ofenzivnim segmentom njihove igre, zato se Dinamo mora pripremiti. Ili će sigurno iznositi loptu, ili će Livaković daleko ispucavati. WAC ne dopušta prostor, pritišću zadnju liniju suparnika i jasno je da u Zagrebu neće biti ništa drukčije.

Pritom WAC mijenja i sustave igre. Protiv Admire se predstavio u 3-5-2, dok inače trener Ferdinand Feldhofer preferira sustav sa četiri u zadnjoj liniji.

- Kada sam rekao da početni sastav iz susreta s Admirom neće krenuti u Zagrebu od prve minute, primarno sam mislio na stopere. Standardna stoperska linija sustava 4-4-2 su Austrijanac Baumgartner i Gruzijac Lokošvili. Desni bek je Novak, lijevi Scherzer, a u sredini su sigurni 19-godišnji Taferner, zatim Leitgeb na zadnjem veznom, te kapetan Liendl na polušpici iza dva napadača. Jedina dvojba u vezi je Wernitznig ili Peretz. U napadu su Dieng i Joveljić, koji nisu startali protiv Admire. Vizinger je bio odličan protiv nas, pun ga je teren. Ali, standardni su Senegalac i Joveljić, koji je posuđen iz frankfurtskog Eintrachta.
Dinamo je u dva susreta odigrao dvije nule. Nije primio pogodak, ali nije ni postigao. S druge strane, WAC je momčad koja teži napadačkoj, efikasnoj igri. Konstantno zabijaju, stoga će obrana Dinama biti na velikim iskušenjima.

- Bit će na iskušenjima zbog više igrača. Kapetan Liendl ima 35 godina, ali kako igra nitko ga ne pita za godine. Liendl je desetka starog kova. Poput Jure Jerkovića. Zna podvaliti loptu, ima sjajne prekide. Dieng je napadač dubine, taj Wernitznig je izborio tri od pet kaznenih udaraca prošlog tjedna. Imaju momčad, imaju atmosferu u ekipi i Dinamo s razlogom treba respektirati Austrijance.

Nema tajne

Koja je tajna WAC-a, upitat će se mnogi?

- Nema tajne, njihova selekcija igrača je ključ uspjeha. Pogodili su sa svim igračima koje su doveli. Zvuči nemoguće, ali je tako. Nisu slučajni proizvod jedne sezone, već drugu godinu zaredom igraju Europsku ligu i postaju značajna momčad u Austriji. Pametna klupska politika dovela ih je na tu razinu. Iako nemaju tradiciju, dolaze iz malog mjesta, sa skromnim stadionom, evidentno je da imaju ljude koji znaju posao. Znaju prepoznati igrače, znaju odakle dovesti, koga posuditi i na kraju, kako posložiti momčad.

Bit će zanimljiva utakmica u četvrtak na Maksimiru. Za Dinamo očito teža nego to sugerira ime suparnika.
- Vjerujte mi, puno teža.

ZADNJE TRI WAC-a

25/10/20.
(austrijsko prvenstvo)
Wolfsberger - Rapid Beč 3:4
29/10/20.
(euroligaška skupina)
Feyenoord - Wolfsberger 1:4
01/11/20.
(austrijsko prvenstvo)
Admira - Wolfsberger 1:3

10 golova zabio je WAC u zadnje tri utakmice, a Dinamo je postigao 3
6 golova primio je WAC u zadnje tri utakmice, a Dinamo je dobio 1

Linker
03. svibanj 2024 22:07