Baselov defenzivac Omar Alderete (lijevo) na utakmici protiv Young Boysa u finalu Kupa krajem kolovoza
 Fabrice COFFRINI/AFP
TEŠKO RAZDOBLJE

Borba klanova, rat za prevlast, dobili pet komada od trećeligaša: Bjeličin protivnik u silnim problemima!

Još u kolovozu igrali su četvrtfinale Europske lige, ali otada se mnogo toga promijenilo...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. rujan 2020. 08:08

Basel je do 2017. godine dominirao u Švicarskoj, a potom izgubio vodeću poziciju. U njemu su klanovi i ratovi za prevlast, što dovoljno daje “mesa” medijima koji se rado bave dvorskim igrama i zakulisnim kombinacijama na Rajni. Čak više nego porazom 1:5 od Saarbrückena u jedinoj prijateljskoj utakmici prije europskog starta u Osijeku.

Prvi međunarodni suparnik Bijeli-plavih na Dravu stiže u naoko lošem trenutku i zabrinjavajućem stanju. No, kakvo će Basel doista pokazati lice ne zna ni trener Ciriaco Sforza niti nitko od njih. Ono vjerojatno neće biti loše kao u četvrtak.

Nakon što je 21. lipnja nastavljeno švicarsko prvenstvo, Basel je u ligaškoj sezoni bio do 3. kolovoza. U tom razdoblju od 13 utakmica dobio je šest, neodlučeno odigrao četiri, a poražen je u tri. No, gotovo cijeli kolovoz bio je aktivan, nije se odmarao, a ni pošteno pripremio za novu sezonu. Proteklog tjedna trenirali su udarnički i to je pridonijelo da stradaju od niželigaša. Zatim je Sforza počeo osvježavati ekipu i u Gradskom vrtu bi trebali biti orniji za igru.

S drugačijim motivom

Krajem proteklog mjeseca Basel je dobio Winterhtur u polufinalu Kupa 6:1, ali je u finalu izgubio od Young Boysa 2:1. Taj je ogled bio 30. kolovoza. Sa Saarbrückenom su igrali gotovo svi akteri završnice Kupa, iako je trener promiješao postave pa su neki ušli u drugom poluvremenu. Izostao je jedino lijevi bek Pettreta zbog ozljede. Premda su postojali problemi između predsjednika i pojedinih starijih nogometaša poput Xhake, Freija i Stockera, nitko nije otišao, a eto i Taulant Xhaka na kraju je potpisao novi ugovor. Očito će imati posla da nađu formu i fizički se vrate u optimalno stanje.

U tom dvoboju sa Saarbrückenom držali su posjed lopte, ali nije bilo ideje i opasnosti, pa ni pravog pristupa. Olako bi je gubili, a onda se nisu vraćali te su iz kontri primali golove. Vjerojatno su noge bili prilično teške. Njemački trećeligaš bio je čvrst i kompaktan, nije toliko oduševio igrom, koliko je neumoljivo pogađao. Vodio je čak 5:0. Osim Petrette, izostali su još neki igrači kojih nije bilo ni kontra Young Boysa: Xhaka, Zuffi i Isufi su na listi ozlijeđenih, a Cabral je bolestan. Hoće li se tko od njih oporaviti za Osijek? Najveća je razlika odlazak trenera Marcela Kollera i dolazak Sforze. Grozno je rezultatski startao, ali Europa se igra s drugačijim motivom i mogla bi biti nešto sasvim različito.

Blick ismijao trenera

Basel je u Ligi prvaka bio u osmini finala 2018. godine, a ovog ljeta probio se do četvrtfinala Europske lige. Izgubili su od Šahtara 4:1 u dvoboju igranom 11. kolovoza u Gelsenkirchenu. Iz te postave, osim Xhake, Petrette i Cabrala svi su bili akteru poraza od Saarbrückena. Nisu bitno mijenjali igrački kadar.
Koliko na momčad utječu potresi u klubu? Sigurno nije imuna. Trener Sforza kazao je kako se oni ne događaju unutar Basela nego su to udarci izvana, zbog čega ga je list Blick ismijao. Bolje da je rekao kako ništa ne zna o tome, konstatirali su i ponudili cijelu shemu tko je s kim u toj priči.

Predsjednik Bernhard Burgener i dalje drži upravljačku kontrolu. Radi se o poslovnom čovjeku koji je došao na čelo 2017. godine i najveći je dioničar. Baš tada je stala serija osvajanja titula što je argument oporbe. Uz njega je Ronlad Heri, izvršni direktor, a vođa protivničke strane je David Degen, nekadašnja zvijezda kluba i sadašnji ulagač, vlasnik 10 posto dionica s opcijom da ih preuzme još 35 posto. Navijači su na strani Degena, prošlog tjedna po Baselu su se pojavili plakati protiv Burgenera čiji traže odlazak. Što nije bilo prvi put. Odnosi su se dodatno zakomplicirali kod teških pregovora čelnika kluba s igračima Freijem, Stockerom i Xhakom za smanjenje plaća zbog korone.

U Baselu je nogometni klub poput religije. Mnogi ljudi iz bivših uprava i igračke legende žive u gradu i na svakom koraku on je tema. No, što se tiče sportskog sektora glavna je promjena na mjestu trenera. Ciriaco Sforza tek je dobio posao. Prije toga radio je u malom Wilu s kojim je bio šesti u drugoj ligi. Radi se o nekadašnjem reprezentativcu Švicarske sa 79 nastupa koji je igrao za velike klubove poput Bayerna i Intera. S Nenadom Bjelicom dijelio je svlačionicu u Kaiserslauternu.

Osijek je u boljem trenutku nego Basel, ali morat će odigrati svoju najbolju utakmicu u o-ho-ho vremena da bi dobio. Toga moraju svi biti svjesni. Iako je pitanje broj jedan što će doista četvrtfinalist Europske lige ponuditi.

Frei: Naučit ćemo lekciju i biti spremni za Osječane u četvrtak

Taulant Xhaka, stariji brat Arsenalova Granita, potpisao je ugovor do 2024. godine, no kapetan Stocker nije. Trener Sforza doveo je novog beka, Talijana Andreu Padulu iz Wila. Dosad standardni lijevi bek Petretta bit će duže aut zbog ozljede stopala.

- Rezultat je sa Saarbrückenom bio grub za nas. Glavni mi je cilj bio vidjeti igrače na djelu, zato su igrala 23 igrača jer dobro smo trenirali. Ishod me ne plaši, moramo biti mirni i koncentrirani - kazao je trener Sforza, a jednako misli i Fabian Frei, jedan od glavnih asova:

- Naučit ćemo lekciju i biti spremni za Osijek - rekao je Frei.

Linker
25. travanj 2024 03:07