Nikola Jerkan
 DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
ŠANSA ZA MODRE

Ćirin Vatreni dao ‘nestvarnu prognozu‘ za Dinamo: ‘Znam kako to zvuči, ali sjetite se Reala...‘

Stanovnik Ovieda, Nikola Jerkan, jedan od najboljih poznavatelja španjolskog nogometa
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. travanj 2021. 10:03

Nikola Jerkan često gleda Villarreal. Živi u Oviedu, prati španjolsku ligu, pogotovo sad u doba korona suđeno mu je sjedenje uz televizor. Skaut izbornika Zlatka Dalića, na pitanje kakve su šanse Dinama, kazao nam je sljedeće:
- Najbolje je napraviti usporedbu s Realom Sociedadom, koji je bio protivnik Rijeke u Europskoj ligi. To su momčadi na istoj razini. Po stanju na tablici i po stilu igre. Ako s tom spoznajom kompariramo Rijeku i Dinamo, šanse Dinama, koji je bolji od Riječana, dosta su velike.


Bijeli s Kvarnera doma su poraženi od društva iz Baskije 0:1 golom u finišu utakmice, a na Anoeti odigrali 2:2.

Dosta riskiraju

- Dinamo ima veliku priliku za polufinale. Na prvu nestvarno to zvuči, međutim, nestvarno je bilo i da će matirati Tottenham 3:0 i eliminirati ga. Rijeka je mogla igrati s Real Sociedadom, to govori da je Dinamo sposoban još više učiniti s Villarrealom. Rijeka se previše zatvorila, pogotovo u prvoj utakmici, nije riskirala, a Dinamo je objektivno superioran u odnosu na momčad s Rujevice.


Optimist ste!
- U svakom slučaju. Villarreal je ekipa koja voli igrati, ali dopušta i protivniku da razvije igru. To je prilika za onoga tko se želi nadigravati kao što je Dinamo. Tottenham i Villarreal su sasvim suprotni po načinu igre i karakteristikama igrača. Spursi su fizički impresivni, u prvom susretu je Dinamo bio malo ukočen, ali u drugoj je utakmici napravio iznenađenje. Dosta se stvari poklopilo da bude tako, kao što su dva vrhunska gola Oršića. Teško ih je ponoviti. Istaknuo bih Krznarovo vođenje momčadi, svaka je izmjena bila logična, sukladna rezultatu i događajima na terenu. Oduševio me Dinamo, i kako je djelovao, i kako ga je trener vodio.


Ognjen Vukojević, koji je s kijevskim Dynamom igrao protiv Villarreala, ističe taktičku organiziranost Žute podmorice.
- Oni su momčad koja igra i ne čuva rezultat. Unai Emery osvajao je Europsku ligu sa Sevillom, ima iskustva. U kadru je dosta poznatih i iskusnih igrača od Albiola koji je bio u Realu i Napoliju, pa drugi stoper Pau Torres koji je reprezentativac Španjolske, veznjak Parejo je dugo nosio kapetansku vrpcu u Valenciji, napadač Paco Alcacer je igrao u Barceloni, a pogotovo je u napadu opasan Gerard Moreno, koji se ustalio u reprezentaciji. Točno je da imaju šablone, primjerice lopta od golmana ide stoperu, a bekovi se otvaraju visoko, zadnji vezni povuče se tada između stopera… No, dosta riskiraju, vratar sudjeluje u fazi otvaranja.

Ne idu agresivno

Bitno je istaknuti da su odgovorni u igri, koliko bod bili ofenzivno nastrojeni.
- Kod Emeryja nema opuštanja, ekipa mu 90 minuta djeluje u istom ritmu. Kompaktni su. Nisu grubi, ne prakticiraju tvrd nogomet. Dinamo će imati šansu ako razvije svoju igru. Imaju širok kadar i raznovrsne nogometaše. Posjeduju balans u postavi, ako bih im tražio slabu točku to je da ne rade presing, nisam primijetio da idu agresivno na protivnika.


Kako je Jerkan uključen u stožer Vatrenih, pitali smo ga i o Mislavu Oršiću?
- Utakmica s Tottenhamom je pokazala njegove vrline koje smo znali od prije, poput šuta za prvi gol. Treći pogodak je nešto posebno. Začudila me pasivnost obrane gostiju jer Oršiću takav prodor i dribling nisu najveća kvaliteta, a prošao je kroz njih 3-4. U reprezentaciji je i izbornik računa na njega. S jednim potezom može napraviti preokret - zaključio je Jerkan.

Linker
18. travanj 2024 12:21