Krunoslav Hendija branit će u Švedskoj
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
TEŠKA SITUACIJA

Čovjek koji je stigao iz Atletico Madrida već seli na klupu, teška ozljeda bivše devetke Vatrenih...

U šest ovosezonskih utakmica Tomićeva momčad slavila je samo jednom. Mogu li do čuda u Švedskoj?
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 23. rujan 2020. 09:13

Na vrata Lokomotive vraća se iskusni Krunoslav Hendija! Ovaj će 31-godišnjak braniti već u četvrtak protiv Malmöa u istoimenom švedskom gradu, u dvoboju 3. kvalifikacijskog kola za ulazak u Europsku ligu (19 sati). Nakon dvije utakmice u kojim je primio pet pogodaka (Gorica 1:2, Šibenik 2:3), na klupu, eto, seli Brazilac Alex dos Santos, ovoljetna prinova iz madridskog Atletica, iz kojeg je na Kajzericu došao u sklopu transfera Ive Grbića u spomenuti španjolski klub.

No, očito je da je mladom, 21-godišnjem Brazilcu potrebno vrijeme za prilagodbu, od tih pet primljenih pogodaka mogao je i morao bolje reagirati barem kod tri. Dos Santos je svjestan svojih pogrešaka, utučen je, ali ne bi ga sad trebalo „razapeti”. Sjetimo se, uostalom, Grbićevih oscilacija u prvoj sezoni na Kajzerici. Istina, nije bio tako propustan poput Dos Santosa i kod primljenih pogodaka nije bilo toliko njegove krivnje, ali bio je doveden kao pojačanje, no gotovo ništa nije donio momčadi. Međutim, eksplodirao je u drugoj sezoni i iskazao svu raskoš nadarenosti, pa je na kraju i otišao u Atletico.

Hendija je sjajno ušao u sezonu, briljirao je na utakmicama s Rijekom i Rapidom, dobro je branio i u Varaždinu, a bio je solidan čak i u teškom 0:6 startnom prvenstvenom porazu protiv Dinama u Maksimiru. No, Dos Santos je bio klupski projekt i “dobri klupski vojnik” Hendija preselio je na klupu. Pokazalo se, samo privremeno...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

- Odlično se osjećam i spreman sam za povratak između vratnica. Kvalitetno treniram i nadam se da ću nastaviti s dobrim obranama koje sam imao početkom sezone. Klupska je politika takva da sam potom sjeo na klupu, nije to za mene bilo neočekivano i takvu sam odluku prihvatio. Veselim se utakmici u Švedskoj i vjerujem da ću dobro braniti - rekao nam je Hendija.

- Do daljnjega će Hendija biti prvi vratar. Ne bih želio da Dos Santosa zauvijek izgubimo, očito je da mu je potreban odmor kako bi došao k sebi. Znam da mu nije lako, došao je u novu sredinu, u novu ligu i trebat će mu vremena da se privikne na sve te nove okolnosti - kaže trener Lokosa, Goran Tomić, čovjek koji radi “Sizifov posao”.

Prijelazni mu je rok, naime, ispraznio svlačionicu, adekvatna pojačanja, barem zasad, još nisu došla, iako se na Kajzerici nadaju da će do 5. listopada uspjeti pronaći neke igrače koji bi podigli igru momčadi na višu razinu. Lokomotiva želi poglavito dovesti krilne napadače, kako bi se nadomjestio odlazak Kastratija i Uzunija, ubojitog dvojca koji je lani postigao ukupno 23 pogotka u svim natjecanjima (Kastrati 11, Uzuni 12) i imali su ukupno 15 asistencija (Uzuni 8, Kastrati 7)! Dodamo li tome i Jakićeva lanjska četiri pogotka i tri asistencije, te odlazak sjajnog vratara Grbića, postaju kristalno bistre “muke po Tomiću”...

- Bilo mi je jasno da ću morati iznova sve slagati na terenu i nemam s tim nikakav problem. Na žalost, ovoga ljeta praktički nije bilo priprema, pa se u hodu moramo uigravati, na službenim utakmicama moramo isprobavati razne inačice igre, kao i neke igrače. Stoga je jasno da nas rezultat ne mazi, još se tražimo, bit će uspona i padova, ali svejedno sam dojma da ne smijemo gubiti utakmice načinom na koji smo ih izgubili protiv Gorice i Šibenika - kaže Tomić.

image
Alex Dos Santos
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Lokosi su u dosadašnjih pet kola primili ukupno 12 pogodaka! Na startu šest protiv Dinama, jedan u Varaždinu, dva protiv Gorice i tri u Šibeniku...

- Ovih posljednjih pet pogodaka olako je primljeno, nedopustivo je to na prvoligaškoj razini. Dva su gola bila iz prekida, kad se tako lako i smiješno primaju pogoci, onda se u momčad uvuče nervoza, gubi se samopouzdanje. Moramo opet stabilizirati obranu, od obrane sve počinje, čvrsta obrana donosi sigurnost. Međutim, ti su primljeni zgodici bili očiti plod dekoncentracije pojedinaca, a ne pogreške posljednje obrambene linije, tako da vjerujem kako ćemo uskoro sve to opet dovesti u red.

Već u četvrtak ta će obrana morati funkcionirati znatno bolje. Što možemo očekivati u Malmöu?

- Švedi su jaki, jači su i bolji od Rapida. Riječ je o iskusnoj i ozbiljnoj, najboljoj švedskoj momčadi. Igraju drukčije od Austrijanaca, koji sve temelje na protunapadu, dok je Malmö najjači kad ima loptu u nogama, tehnički je jak i zna igrati na postavljenu obranu. Moramo biti čvrsti i kompaktni u svim linijama i ne smijemo se upustiti u otvoreno nadigravanje s njima, jer su definitivno kvalitetniji. Ali, nisu nepobjedivi - kaže Tomić.

U Švedsku bez Budimira i Jelavića

U ponedjeljak su nogometaši Lokomotive, prema naputku UEFA-e, bili testirani na COVID-19. Svi su rezultati testova negativni i Lokosi su u srijedu rano ujutro otputovali u Malmö posebnim zrakoplovom. U spomenutom će švedskom gradu trenirati u srijedu u 19 sati, u vrijeme kad će dan kasnije biti odigrana i utakmica. Odmah nakon dvoboja, Lokosi se vraćaju u Zagreb.

U Malmö nisu otputovali iskusni napadači Mario Budimir i Nikica Jelavić. Obojica su ozlijeđeni, a čini se da je pred Jelavićem duža stanka, budući da je ozlijedio lisni mišić i prema liječničkim prognozama morat će mirovati do početka studenoga.

Linker
03. svibanj 2024 04:37