AFP
EUROPSKA LIGA

Čudesan rezultat! Šokirali legendu, cijelu nogometnu Europu, ali i sebe: ‘Euforija bi nas mogla koštati‘

Glasgow Rangersi su u Njemačkoj u prvoj utakmici play-offa pobijedili Borussiju Dortmund s 4:2
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 18. veljača 2022. 12:34

Glasgow Rangers je u prvoj utakmici play-offa Europske lige na gostovanju, nakon senzacionalne predstave, svladao Borussiju iz Dortmunda (4:2). Uoči tog susreta njemački velikan imao je status apsolutnog favorita, no poslije sjajne igre škotskog sastava nalazi se na korak od ispadanja.

Golijada u Dortmundu i pobjeda za pamćenje škotske momčadu mogla je biti i uvjerljivija da je hrvatski reprezentativac Borna Barišić iskoristio izglednu prigodu u prvom dijelu, ali i četiri postignuta pogotka veliki su razlog za optimizam Škota prije uzvratnog susreta na Ibroxu sljedećeg tjedna. Barišić je na travnjaku proveo svih 90 minuta, a većina otočkih medija ocijenila ga je sedmicom uz konstataciju da je na travnjaku izgledao puno bolje nego u nedavnom najvećem derbiju škotskog nogometa protiv Celtica. Bila je to sasvim sigurno jedna od najboljeg europskih utakmica škotske družine u posljednjih dvadesetak godina. Stići u Dortmund i jednoj Borussiji, koja je uz nedodirljivi Bayern sinonim za snagu njemačkog klupskog nogometa, podariti četiri pogotka dostignuće je kakvo se rijetko viđa, demonstracija moći momčadi koja je ne tako davno zbog bankrota prošla kalvariju od četvrte lige do osvajanja prvenstva Škotske bez poraza, a sada i do velikog povratka i kada je europska nogometna scena u pitanju.

141

utakmicu je Borna Barišić do sada odigrao za Glasgow Rangers

Steven Gerrard je trener koji je Rangersima s klupe vratio moć i trofejne dane, ali i bez Gerrarda velikan s Ibroxa u stanju je pružiti igru za pamćenje, te šokirati Nijemce, ali donekle i sebe. Nakon nedavnog potonuća i poraza od Celtica (0:3) malotko se mogao usuditi prognozirati da će Glasgow Rangers u Dortmundu izbjeći poraz, ali umjesto novih problema uslijedila je pobjeda koja će, nema nikakve sumnje, u slučaju prolaska u osminu finala Europske lige naći posebno mjesto u povijesti ovog kluba.

Zanimljivo je istaknuti činjenicu da su Škoti četiri puta pogađali mrežu njemačkog suparnika u razmaku od samo 16 minuta, a osim što su grogirani domaćini pogodili vlastitu mrežu ostatak posla za nezaustavljivu škotsku družinu su obavili Tavernier, Morelos i Lundstram. Bez obzira na sjajnu igru i pobjedu Barišić i suigrači morat će ipak biti itekako oprezni u uzvratu u Glasgowu. Poznato je da Nijemce, a pogotovo momčadi ranga i kvalitete Borussije iz Dortmunda, nikada ne treba otpisivati, iako su dva pogotka prednosti veliki kapital sastava, koji je osim svog suparrnika, pobjedom šokirao i njemačke medije. S obzirom da u europskim natjecanjima više ne vrijedi pravilo postignutih golova u gostima, to Borussiji Dortmund povećava šanse u uzvratu, ali dalek je put do spomenutog scenarija u trenutku kada se Škoti nalaze na milimetar od prolaza među 16 najboljih u Europskoj ligi.

"Bila je ovo sjajna večer za nas, ali nam treba mir, jer smo obavili samo pola posla. Euforija nas može skupo koštati ako i dalje ne budemo svjesni tko je na suprotnoj strani. Još je puno posla pred nama da bismo prošli dalje", istaknuo je menadžer Glasgow Rangersa Giovanni van Bronckhorst.

Prve utakmice play-offa Europske lige

Barcelona - Napoli 1:1

(Torres 59-11m/Zielinski 29)

Borussia D. - Glasgow Rangers 2:4

(Bellingham 50, Guerreiro 82/Tavernier 38-11 m, Morelos 41, 54, Lundstram 48)

Šerif - Braga 2:0

(Thill 43-11 m, Traore 83)

Zenit - Betis 2:3

(Dzjuba 25, Malcom 28/Rodriguez 8, Jose 18, Guardado 41)

Atalanta - Olympiacos 2:1

(Djimsiti 61, 63/Soares 16)

Porto - Lazio 2:1

(Martinez 37, 49/Zacagni 23)

RB Leipzig - Real Sociedad 2:2

(Nkunku 30, Forsberg 82-11 m/Le Normand 8, Oyarzabal 63)

Sevilla - Dinamo 3:1

(Rakitić 13-11 m, Ocampos 44, Martial 45/Oršić 41)

Uzvratni susreti su 24. veljače.

Linker
20. travanj 2024 14:21