DAMIR KRAJAC/CROPIX
SLABO IZDANJE

Čudno! Dinamo s pet igrača u sredini, Petković kao šesti vezni, a Rapid dominira u tom dijelu terena...

Prošlo je dugo vremena da nismo vidjeli ovako loše izdanje zagrebačkih modrih
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 22. listopad 2021. 09:23

Otputovali su dinamovci na utakmicu u Beč s velikim optimizmom, u skladu s javnim mijenjanjem koje je pomalo podcjenjivački tretirao Rapid i njegove mogućnosti. Međutim na terenu smo vidjeli svašta, ali najmanje onog što se očekivalo, a to je uvjerljivost igre momčadi Damira Krznara.

Bečka momčad je od prvog trenutka zaigrala maksimalno agresivno, s visokim intenzitetom, puna energije odajući veliki motiv da dobije favoriziranog suparnika. S druge strane Dinamo je ušao vrlo mlako, bez dovoljno koncentracije i, vidjelo se odmah, ispražnjenih baterija. U svim elementima intenziteta Rapid je bio za najmanje korak iznad gostiju.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Ulazili su brže i odlučnije u duele, duplirali igrače Dinama, koji su primali loptu, napadali s 2 ili 3 onog modrog igrača koji ima loptu. Taj gard je ubrzo rezultirao s nekoliko šansi, koje su potvrđivali dojam konfuznosti u Krznarovoj formaciji. Ona je igrala u 4-1-4-1 sustavu, s više igrača u sredini terena, ali su upravo u tom dijelu Bečani stvarali razliku. Brzim su proigravanjima na bokove lomili ravnotežu posljednje linije, koja nije znala na koju se stranu i kako postavljati. Epilog je bio da 1-2 igrača domaćih pored 5-6 Dinamovih u kaznenom prostoru uspijevao doći u poziciju za šut. Tako je, među ostalim. pao prvi pogodak, gdje je strijelac Grüll praktično bio usamljen među 4-5 igrača u žutim dresovima.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Iako je točno da je posljednja linija Dinama bila neefikasna u pokrivanju prostora i duelu s manjim brojem suparnika, još točnije da su igrači sredine terena propuštali domaće da lako dolaze u posljednju trećinu terena te u valovima lome ionako meki defenzivni blok. Čudno je sve to skupa s taktičke strane jer je Dinamo imao nominalno 5 veznih igrača, a Petković je zapravo igrao kao šesti vezni.

No, u tom rasporedu bilo je puno prostora za domaćine i prolazak, prvenstveno zato što nije bilo agresivnosti i skladnog napadanja Dinamovaca na suparničke igrače. Rapidovi su braniči i veznjaci bez teškoća probijali prvi više formalni presing gostiju. Tako su dolazili na usamljenog Mišića, koji je kao korektor vezne i štit ispred posljednje obrambene linije bio nemoćan. Od tuda i brojne njegove greške u pasovima, što mu se inače rijetko događa.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Izlaskom Petkovića izgubila se i ona mala doza kombinatorike i napadačkog posjeda, te je Dinamo ušao u zonu improvizacija i nasumičnog igranja. U tom dijelu postignut je pogodak više kao plod Oršićeve vješte reakcije na pogrešku obrane Rapida. No, ubrzo je obrambena linija, uz Livakovićevo neodlučno i krivo istrčavanje, potvrdila lošu večer i domaći su postigli gol koji će se pokazati odlučnim.

Promjene u nastavku tek su dijelom doprinijele, prije svega zbog Šutala, da Dinamo podigne razinu agresivnosti, ali u ofenzivnom dijelu nije bilo ideje kako i što činiti. Dodamo li tome nervozu dinamovaca, koji su nasjeli domaćim sitnim provokacijama u otezanju vremena, jasno je zašto se više nije stvorila ozbiljnija prilika za poravnanje.

ZAŠTO JE ZAVRŠILO PORAZOM DINAMA

1. AGRESIVNOST RAPIDA
Od prve minute domaćini su igrali s visokom razinom agresivnosti, odlučnosti i energije u odnosu na Dinamo. Bili su brži, jači u duelu, stalno blizu suparniku. Sve ono što nije radio gostujući team.

2. POVRŠNOST DINAMA
Odavno nismo vidjeli ovako površan pristup zagrebačke momčadi. Mlako su ušli u prvim minutama, puno griješili u pasu, slabo se postavljali i kasnili u duele. Nisu se mogli oduprijeti agresivnosti domaćina s takvom lakomislenošću.

3. MNOŠTVO PROMJENA
Moguće je da se osjetio umor od vrlo zahtjevne utakmice na Rujevici, ali, opet, dojam je da trener Krznar previše mijenja igrače, formaciju, taktički pristup. U Beču je nedostajalo i natruhe kompaktnosti linija.

Linker
27. srpanj 2024 02:35