Tom Dubravec / Hanza Media
BORBA ZA 3. PRETKOLO EUROPA LIGE

VIDEO: KAKAV POVRATAK NEVJEROJATNIH SPLIĆANA Hajduk u zadnjim sekundama dotukao Rumunje!

Završila je luda prva utakmica 2. pretkola Europske lige između Iasija i Hajduka, a Splićani nakon svega što se događalo u Rumunjskoj mogu biti itekako zadovoljni. Hajduk je u prvom dijelu gubio 2:0 od momčadi koja je po Transfermartku četiri puta jeftinija, ali europske snove spasili su povratnik Franck Ohandza i Ganac Said Said, pogotkom za 2:2 u zadnjim sekundama!
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. srpanj 2016. 10:05

IASI - HAJDUK 2:2 (1:0 - Cristea (19), 2:0 - Piccioni (23), 2:1 - Ohandza (48), 2:2 Said (90))

IASI - Stadion Emil Alexandrescu. Gledatelja 9000. Sudac: Jurij Možarovskij 6,5. Pomoćnici: Vojčuk i Šlončak. Četvrti sudac: Berezka (svi iz Ukrajine).

IASI (4-4-2): Grahovac 5 - Voicu 6,5, Mihalache 6,5, Frasinescu 6, Tiganasu 6,5 (od 78. Martin -) - Ciucur 6 (od 64. Ciuca -), Gheorghe 7, Mitić 6,5, Bole 6,5 - Piccioni 7(od 84. Roman -), Cristea 7. Trener: Nicolo Napoli 6,5.

HAJDUK (4-3-3): Stipica 5,5 - Juranović 5,5, Nižić 5, Ćosić 5, Milić 6 - Kožulj 6,5, Jefferson 6, T. Bašić 5,5 (od 57. Mujan 6) - Tudor 6 (od 68. Said 7), Mastelić 5 (od 46. Ohandza 7), Vlašić 6,5. Trener: Marijan Pušnik 6,5.

Žuti kartoni: Ciuca (80- preoštar start), Martin (82-preoštar start)

Igrač utakmice: Said Ahmed Said

----------------------------------------------------------------------------------------

Franck Ohandza zabio je pogodak u prvom dodiru s loptom, a Ahmed Said u sudačkoj nadoknadi iskoristio poklon vratara Grahovca i time zadržali objektivnu nadu Hajduku da će u uzvratu sljedećeg četvrtka proći nakon rumunjskih 2:2.

Međutim, razočarali su hajdukovci u Rumunjskoj i zato bez obzira što se doimaju kvalitetniji od rumunjske momčadi i što će u uzvratu biti jači za Kalinića i Sušića, moraju s velikom dozom opreza pristupiti splitskoj utakmici. Primarno zbog naivnosti kod primljenih pogodaka, zbog pada koncentracije sredinom prvog dijela kada ih je potopio 24-godišnji Talijan Gianmarco Piccioni, napadač koji je skromnu karijeru gradio kroz četvrtoligaše u domovini, potom na Malti i Rumunjskoj.

Piccioni je asistirao i pogađao, ali zgoditke su mu “poklonima” servirali obrambeni igrači Hajduka. Previše pogrešaka u zadnjoj liniji i premalo kreacije u napadu boljke su Hajduka koji je u Rumunjsku došao s naglašenim optimizmom trenera Pušnika, ali od gromoglasnih najava na terenu se konkretno vidio tek Ohandza, spasitelj ambicija Bijelih za ulazak u 3. pretkolo.

Agresivnije je krenuo Hajduk, već u prvoj minuti izveli su Bijeli dva kornera. Pokušali su Pušnikovi igrači od starta kreirati pritisak na zadnju liniju Rumunja, međutim brzo su se “plavo-bijeli” izvukli na polovicu Hajduka. Vasile Ghoerge u 7. minuti je propustio veliku priliku za Iasi. Ispala je obrana Bijelih na lijevoj strani, a rumunjska “sedmica” dobila je prigodu iskušati Stipicu udarcem sa 14 metara, ali lopta je uz velike uzdahe domaćih navijača otišla preko grede. Nakon te prigode Rumunja, blagu inicijativu imao je Hajduk, uglavnom napadima preko lijeve strane. Ništa nije slutilo da bi Hajduk u samo četiri minute mogao doći do šokantnog zaostatka.

Kakva je to pogreška bila debitanta Čosića! Gradio je loptu u kutu kaznenog prostora i onda glavom pokušao vratiti unatrag, ali poslao je točno na nogu Talijana Piccionija koji je odmah proslijedio u sredinu gdje je na vrhu peterca sačekao usamljeni Cristea i volejom je zakucao u mrežu za vodstvo Iasija.

Nisu se Bijeli oporavili od prvog šoka, a već četiri minute kasnije uslijedio je i drugi. Nižić je nekoliko metara iza središnje linije igrališta pokušao namjestiti zaleđe u trenutku kada je okomita lopta Gheorgheua upućena prema napadaču Piccioniju. Reklo bi se granična situacija zaleđa, ali pomoćni sudac nije podigao zastavicu, pa se Piccioni sjurio 30-ak metara sam prema Stipici i rutinski loptu poslao ispod istrčalog splitskog vratara. Iz dva udarca u okvir, Rumunji su stigli do visokih 2:0.

Povratak među žive

Ali, nije tu bio kraj mukama Hajduka, dapače imali su Bijeli sreće da nisu na poluvrijeme otišli i s većim minusom. Andrei Cristea u 36. minuti propustio je klasični “zicer” pucavši sa tri metra glavom pored vratiju nakon ubačaja Bolea s desne strane.


Ahmed Said GOAL - CSMS Iasi (Rou) 2-2 Hajduk... by football365life

Na kraju prvog dijela smrknuto lice Pušnika govorilo je više od bilo kakvog komentara. Zato je Pušnik odmah na startu drugog dijela umjesto Mastelića ubacio Ohandzu kojem su trebale nepune dvije minute da pokaže zašto je glavni igrač Bijelih.

Dubinsku loptu uputio je Tudor za Ohandzu, a Kamerunac je pobjegao iza leđa obrane i mirno s osam metara loptu plasirao u desni donji kut vratiju Grahovca.

Tko će od hrvatskih klubova ove sezone napraviti najbolji rezultat u Europi?

Dinamo

Rijeka

Hajduk

Lokomotiva

Hajduk je nakon zgoditka preuzeo kontrolu igre, ali pravu šansu opet je kreirao domaćin. U 63. minuti Juranović je spasio ispred Ciucura, a potom je iz kornera Stipica obranio udarac neometanog Frasinescua s osam metara.

U 77. minuti Kožulj je iz slobodnog udarca opasno pucao preko grede. Šest minuta kasnije očistio je Grahovac situaciju pred Mujanom, a u 84. minuti Stipica je ukrotio udarac Romanu koji je propustio veliku priliku donijeti Iasiju osjetnu prednost za uzvrat. Ipak, veliku je sreću hajdukovcima u 90. minuti donio Iasijev vratar Grahovac, koji je kod dalekomotnog udarca Saida katastrofalno reagirao i poklonio izjednačenje!

--------------------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE

94' - GOOOL! Hajduk je izdjenačio na 2:2, pucao je Said s trideset metara, a vratar Grahovac radi veliku grešku i Splićani se vraćaju kući pjevajući!

88' - stopostotna prilika Hajduka - Ćosić je nakon velike gužve pucao s dva metra od gola, ali Grahovac uspijeva obraniti

85' - odmah uzvraćaju Rumunji, Roman je ostao sam na 10 metara nakon kontre, ali Stipica brani

84' - velika prilika za Hajduk, Grahovac je u zadnji čas spasio ispred Mujana u petercu Iasija

79' - Said je zatresao mrežu, ali prije toga je napravio prekršaj, ništa od gola

74' - imao je Hajduk slobodan udarac s dvadeset i tri metra, pozicija je bila idealna, po sredini gola, ali Kožulj puca tik iznad prečke

68' - nova promjena u Hajduku, izlazi umorni Tudor, a ulazi napadač Ahmed Said Said, Ganac s talijanskom putovnicom

64' - nova velika prilika Iasija, strijelac drugog gola Piccione je zakasnio u stopostotnu šansu, ali Hajdukova obrana je ponovno zaplivala

61' - Vlašić je bio u idealnoj situciji na rubu kaznenog prostora, Tudor mu je ostavio loptu, ali kapetan puca visoko preko gola.

57' - opasno je sada zaprijetio Hajduk, Ohandza i Bašić su pokušali u kaznenom prostoru, ali uspio je domaći golman ukrotiti loptu

53' - bolje djeluje Hajduk nakon ulaska Ohandze i Pušnikove jezikove juhe u svlačionici na poluvremenu. S još jednim golom, Bijeli su u prednosti za uzvrat.

48' - GOOOL! Hajduk je smanjio na 2:1. Tri minute bilo je dovoljno Francku Ohandzi da zabije u velikom povratku! Tudor je asistirao Kameruncu na desnu stranu kaznenog prostora, a ovaj s desetak metara iskosa prevario Grahovca.

46' - počelo je drugo poluvrijeme, Pušnik je morao mijenjati i uveo je džokera - Francka Ohandzu. Ajmo, Hajduče!

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - rezultat i igra Hajduka protiv sedme momčadi Rumunjske može se svesti na jednu riječ - veliko razočaranje

45' - u zadnjoj minuti opasna prilika Hajduka, Vlašić je zakuhao po lijevoj strani, lopta je došla do Mastelića, ali on nije kroz šumu nogu uspio naći put do gola.

41' - ne može Hajduk stvoriti pravu priliku, ponovno je Kožulj opalio iz velike udaljenosti, i opet visoko preko gola

38' - Hajduk i dalje pokušava dalekometnom paljbom, pokušao je Kožulj iskosa s dvadesetak metara, ali brani Grahovac

35' - stopostotna prilika Iasija! Cristea, strijelac prvog gola je s par metara glavom tukao pored gola. Velika sreća za Splićane.

29' - krenuo je sada Hajduk po izjednačenje, ali i dalje nema pravih prilika, malotko je mogao očekivati ovakav scenarij

28' - pokušali su udarcima Kožulj i Vlašić, ali nema prave opasnosti za domaćine

23' - Nevjerojatno! Iasi vodi 2:0. Piccioni je dobio dubinsku loptu kroz obranu Hajduka i zabio za 2:0

19' - Iasi vodi 1:0! Ćosić je katastrofalno reagirao na desnoj strani kaznenog prostora, nespretno je glavom odbio loptu unazad domaćem igraču, a ovaj prebacio do nečuvanog Cristee u peterac koji s nekoliko metara matira nemoćnog Stipicu

15' - nova prilika za Hajduk iz kornera, lopta je došla do Tudora na dvadesetak metara, a ovaj puca snažno i visoko preko gola

10' - napadi Rumunja na startu kao da su malo probudili hajdukovce. Dva su kornera zaredom imali Bijeli, ali nisu stvorili pravu priliku

8' - velika prilika za Iasi. Gheorghe je ostao sam na rubu kaznenog prostora s desne strane, gađao je suprotni kut, lopa je prozujala uz stativu. Bolja je rumunjska momčad na početku, Hajduk još nije povezao smislenu akciju

5' - prvi su zaprijetili Rumunji opasnim ubačajem u kazneni prostor Hajduka, ali Jefferson otklanja opasnost

1' - utakmica je počela, teško je na startu tko je veća nepoznanica: novi, drugačiji Hajduk ili sasvim nedokučivi Iasi.

19.50: Objavljeni su sastavi, u Hajduku sve po najavama, Mastelić je u napadu, Franck Ohandza starta s klupe. Domaćini tvrde kako su ulaznice rasprodane, kako se očekuje oko 9000 navijača, ulaznice su u rasponu od 1 do 9 eura, kako kažu, nisu skupe, kao za rumunjsko prvenstvo.

Imali su problem sa sjedalicama, ali kako je klub gradski, Grad Iasi se zauzeo i u rekordno brzom roku preuredio stadion sa 9000 novih sjedalica s naslonom. Tako nisu morali seliti u Botosani.

19.30: 'Nadam se da ćemo mi pobijediti, dobro smo se pripremili, a znamo i za odlike igre domaćina", rekao je za Slobodnu Dalmaciju predsjednik Hajduka Ivan Kos uoči utakmice i dodao:

"Zadovoljila bi me pobjeda od 5:0!'

19.20: S velikom vjerom u dobar rezultat otputovali su hajdukovci u Rumunjsku, iako će večeras biti oslabljeni za prvog vratara Lovru Kalinića i ozlijeđenog Tina-Svena Sušića. Veseli povratak Francka Ohandze koji neće startati od prve minute, ali će sigurno ući u igru.

Linker
11. svibanj 2024 10:01