Ante Rukavina slavi nakon gola za Dinamo
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
VELIKI INTERVJU ZA SN

Dan kad je bivšem hajdukovcu klicao cijeli Maksimir: ‘Dinamo može u polufinale, baš vjerujem u to!‘

Ante Rukavina je jednu od najvećih večeri karijere imao baš protiv Žute podmornice
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. ožujak 2021. 21:12

Onog trenutka kad je ždrijeb Dinamu donio Villarreal, u sjećanjima smo se vratili više od deset godina unatrag. U rujan 2010. godine, kad su Modri u Maksimiru pred 20 tisuća gledatelja potopili Žutu podmornicu s 2:0 u skupini Europske lige. Pogotke za Modre postigli su Ante Rukavina i Jorge Sammir, trener je bio Vahid Halilhodžić. Bila je to utakmica u kojoj je sjajno igrao Ante Rukavina, on je svojim pogotkom u 18. minuti otvorio veliku maksimirsku priču.


Nazvali smo tadašnjeg junaka Dinama, koji je trenutačno u svom rodnom gradu Šibeniku, ali inače živi u Zagrebu. Iskreno, mislili smo da neće biti voljan davati ikakve izjave jer dugo ga nije bilo u medijima, jednostavno, odlučio se povući iz te priče, živi mirnim životom, daleko od scene. Međutim, Ruki nije odbio SN, odlučio je da nakon sjajne, glamurozne igre Modrih protiv Tottenhama u osmini finala Europske lige nešto kaže...

image
Ante Rukavina pozdravlja publiku u Maksimiru
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Nismo baš vjerovali

Sigurno se sjećate tog odličnog nogometaša kojemu su predviđali veliku karijeru, koja nažalost nije bila takva, a mnogi stručnjaci su predviđali da će biti. No, stvari se u životu uvijek ne poklope idealno. Još uvijek nekako svježe djeluje ona priča o “čudu od djeteta” iz Šibenika, nezaustavljivom golgeteru koji vozi Peglicu, klincu kod kojeg nije pitanje hoće li završiti u nekom velikom klubu, nego u kojem će od velikih na kraju završiti.

VELIKU VEČER ANTE RUKAVINE PROTIV VILLARREALA MOŽETE POGLEDATI OVDJE

Bio je u Hajduku, Dinamu, Panathinaikosu, Lokomotivi i na kraju u danskom Viborgu. A onda se s “tri banke” iznenađujuće ostavio nogometa, otišao u igračku mirovinu...
- Da, ta maksimirska utakmica s Villarrealom je bila - velika utakmica. Vahid Halilhodžić je tek došao za trenera. Iskreno, nismo tada imali dovoljno samopouzdanja, nismo vjerovali da možemo pobijediti Villarreal, koji je tada bio moćan, igrali su u toj momčadi Borja Valero, Santi Cazorla, Jozy Altidore, Joan Capdevila... Prije te utakmice nismo imali neke rezultate, rekao bih da je kompletna atmosfera bila nekako razdrmana. Ali, eto, uspjeli smo doći do ogromnog trijumfa - kazao nam je u uvodu Rukavina.


Pitali smo ga kako je Halilhodžić spremio taj ogled, kako je dinamovce pripremao za sudar s momčadi koja je bila velika favorit?
- Kažem, tek je bio došao... Nismo mi zbog Vahe pobijedili tu utakmicu. Ali, postavili smo se iznimno defenzivno. Bili smo čvrsti, disciplinirani, a onda smo vrlo brzo uspjeli zabiti pogodak. Onda je kasnije Marcos Senna dobio dva žuta kartona, imali smo igrača više. Pao je i drugi Sammirov pogodak i - slavili smo. Bila je to jedna od onih utakmica kad se stvari poslože na vrhunski, idealan način. Jer, da smo igrali deset utakmica s tadašnjim Villarrealom, oni bi nas pobijedili u - devet! I, eto, ta jedna u kojoj pobjeđujemo mi, baš se dogodila te maksimirske večeri.

Poput incidenta

Ante je zabio nakon brze polukontre...
- Da, zabili smo iz tranzicije, odigrali smo brzu polukontru i zabio sam za vodstvo. Sad toliko ne pratim Villarreal, ali onda su zaista bila iznimno jaki, baš moćni. Konačno, razvalili su nas kasnije na domaćem terenu s 3:0, nismo postojali, izbrisali su nas. Zato je naša pobjeda u Maksimiru zaista bila, da tako kažem, “incident”. No, bilo je prekrasno.


Za četvrtfinale Europske lige kaže...
- Danas je Dinamo jak, jači nego u vrijeme kad je igrala naša generacija. Zaista Modri izgledaju sjajno. S druge strane, Villarreal nije tako jak kao tada, tako da u te dvije utakmice može biti svega. Znate, kad je Dinamo već došao do četvrtfinala, kad je izbacio Tottenham, onda može i do polufinala! Baš vjerujem u to.


Kaže da je oduševljen Dinamom, oduševljen igrom koju su ponudili protiv Spursa.
- Zaista nema druge riječi nego oduševljenje! Bilo je prekrasno za gledati. Pogotovo nakon poraza u Londonu. Ma, definitivno, svašta se može dogoditi u ta dva ogleda sa Španjolcima jer je Dinamo momčad visoke europske razine. Zaista ne volim najavljivati neke velike pobjede, ali držim da Dinamo može preko Villarreala. Jer, kad protiv velikog kluba kao što je Tottenham nadoknadiš 0:2, to sve govori o Dinamu. Dobro, možda su ih Spursi malo u glavama podcijenili, no to nema veze, Dinamo je pokazao s kakvim samopouzdanjem igra. Momci vjeruju u sebe, to je neprocjenjivo, tako se dobivaju velike utakmice.


Jasno, Rukavina je morao nešto kazati i o velikom Dinamovom junaku Mislavu Oršiću, koji je protiv Spursa odigrao svoju najbolju utakmicu u karijeri, bio je veličanstven.
- Oršić me oduševio! Momak je zabio strašne pogotke. Kako je samo pogađao, kako je igrao, ma fenomenalno, briljantno! Inače, meni je jako drago zbog Damira Krznara. On mi je jednostavno, mogu tako kazati, predrag čovjek. Zato sam zbog njega posebno sretan. A Ademi? Ma, također me oduševio. Postao je vrhunski zreli igrač. Uvijek je Ademi bio prava mašina, ali sad se podigao na najvišu razinu. Ari je sad baš strašan igrač - zaključio je Rukavina.

RUKAVINA ZA DINAMO

U PRVENSTVU...
69 odigranih utakmica
14 postignutih pogodaka


U KUPU...
12 odigranih utakmica
0 postignutih pogodaka


U EUROPI...
32 odigrane utakmice
8 postignutih pogodaka


UKUPNO...
113 odigranih utakmica
22 postuignuta pogotka

30 godina imao je Ante Rukavina kad je u ljeto 2016. završio igračku karijeru
2,8 milijuna eura dao je Panathinaikos za Rukavinu dovevši ga iz Hajduka
34 pogotka ukupno je postigao Rukavina u Hrvatskoj nogometnoj ligi

GDJE JE SVE IGRAO

Šibenik (Hrvatska)
Hajduk (Hrvatska)
Panathinaikos (Grčka)
Dinamo (Hrvatska)
Lokomotiva (Hrvatska)
Viborg FF (Danska)

Linker
21. travanj 2024 16:17