BERND THISSEN Dpa Picture-alliance Via Afp
RAZMIŠLJANJA VATRENOG

Dejan Lovren za SN: ‘Mourinho će ih analizirati do detalja! Evo gdje je Dinamova šansa da šokira Europu‘

Bivši igrač Liverpoola jako dobro poznaje Josea Mourinha: ‘Jedno on zasigurno neće učiniti.‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. ožujak 2021. 13:41

Zenit hrvatskog nogometnog reprezentativca Dejana Lovrena (31) nije dobro ušao u nastavak ruskog prvenstva. Neodlučeno s Rostovom (2:2) na domaćem travnjaku i poraz na gostovanju kod Rubina (1:2) svakako nije scenarij kojeg je trenutačno vodeća momčad tamošnjeg prvenstva zamišljala. Zenit sad ima samo dva boda prednosti ispred moskovskog CSKA drugog hrvatskog reprezentativca Nikole Vlašića.

- Ma, sve će biti dobro... Što se mene tiče, još se privikavam na rusku zimu. Eto, u Kazanju je bilo minus 15 - kazao nam je na početku Lovren.

Mourinho želi trofej

No, Zenit nije bio naša tema, Lovrena smo nazvali kako bismo s njim popričali o Tottenhamu, Dinamovom protivniku u osmini finala Europske lige. Dejan je sedam godina proveo u Premiershipu igrajući za Southampton i Liverpool, odlično poznaje Spurse.

- Naravno, nećemo se lagati, Tottenham je favorit u okršajima s Dinamom. Spursi imaju velikog iskustva u igranju velikih utakmica. Da, možemo sad mi pričati da i Dinamo igra velike utakmice, ali nije to niti približno onima koje je igrao Tottenham. Mourinhova momčad igra u strašnom ritmu, a za Dinamo će biti pogotovo teško ako će Mourinho na teren poslati svoj najbolji, udarni sastav - priča Lovren.

image
BERND THISSEN Dpa Picture-alliance Via Afp

Sumnja da bi Jose Mourinho u četvrtak mogao na travnjak gurnuti nekakvu miksanu momčad.

- Znam kako Mourinho diše! On želi sezonu okončati kao pobjednik Europske lige. Definitivno je da će Modrima biti teško, i u Londonu i na Maksimiru...

Bitan je početak

Međutim, hrvatski stoper smatra da momčad Zorana Mamića ima svoju priliku.

- Iako su Spursi favoriti, Dinamov put u London, a kasnije i uzvrat, nije nemoguća misija. U stanju su iznenaditi, u stanju su napraviti veliki rezultat. Pratio sam, naravno, Dinamo u Europskoj ligi, pokazali su ono što daje nadu, postali su ozbiljna europska momčad protiv koje nitko ne može sa sigurnošću kazati da će ih eliminirati. Ako će biti kompaktni, čvrsti, disciplinirani, ako će koristiti svoje prilike, onda je sve moguće, onda bi Dinamo mogli gledati i u četvrtfinalu.

Son, Kane, Bale. Lucas Moura... Kako zaustaviti igrače takve kvalitete? Može li Dinamo pronaći recept za njih?

- Mislim da će biti iznimno bitno kako će se Dinamo postaviti na samom početku utakmice, ali isto tako i kako će se postaviti Tottenham. Naime, Mourinho je iznimno pragmatičan trener. Nije isključeno da će se Spursi i u Londonu postaviti na način da čekaju Dinamove pogreške i da po osvojenoj lopti kreću u svoje poznate polukontre i kontre. Jer, takva igra njima najviše odgovara. Teže igraju na postavljenu obranu. Son je nenormalno brz igrač. Ne znam može li njega u kontri netko uhvatiti, zaista je iznimno kvalitetan igrač. Ma, da sad ne analiziram dublje, Tottenham ima strašnu kvalitetetu u momčadi. No, ako se Dinamo momčadski bude postavio kako treba, onda može Spursima presoliti juhu i favorita izbaciti iz Europe.

Kako mu izgleda Dinamo u svojoj dosadašnjoj europskoj misiji?

- Rekoh, postali su ozbiljna kompetitivna europska momčad. Za ono što su pokazali do sada u Europi nema im se što prigovoriti. Međutim, to treba naglasiti, za sve protivnike s kojima su do sada igrali, Mourinhova momčad je neka druga dimenzija. Jer, Tottenham igra puno brži nogomet, u iznimno jakom ritmu, to je ipak neki sasvim drukčiji nogomet od onog na kojeg su Modri dosad navikli. Jednostavno, igrači brže misle i brže igraju. Dinamo se na to mora pripremiti, kod Spursa nema niti sekunde praznog hoda, u svakoj moraš biti maksimalno koncentriran i fokusiran jer ako nisi - kazna stiže.

Kad smo još malo popričali o karizmatičnom Joseu Mourinhu, veli nam sljedeće...

- Mourinho će do najsitnijih detalja analizirati Dinamo, takav je trener. Mourinho respektira Dinamo jer Mamićeva momčad ima iza sebe dobar europski rezultat. Ne samo to, on itekako cijeni hrvatski nogomet, tako da će svoju momčad spremiti na najbolji mogući način kako bi se u osmini finala riješio Modrih.

image
FRANCK FIFE Afp

Oprez u zaključcima

Priča nam da Dinamo ima svojih aduta koji Mourinhu i njegovoj momčadi mogu stvarati probleme.

- Bruno Petković i Mislav Oršić su u dobroj formi. Oni mogu slomiti svaku obranu, svakoj obrani pokvariti kompas. Zapravo, bolje je kazati da su njih dvojica u posebno dobroj formi jer kompletna momčad Dinama je u dobroj formi. Držim da je Dinamovo samopouzdanje ogromno, sami sebi su pokazali da se mogu nadmetati s jakim europskim momčadima. To je vrlo bitno, mislim da plavi dečki u London putuju bez straha, te da svi oni vjeruju da mogu izbaciti Tottenham.

Ali, i Spursi su nakon loše serije ušli u dobru, u Premiershipu imaju tri uzastopne pobjede (Burnley 4:0, Fulham 1:0, Crystal Palace 4:1), masakrirali su Wolfsberger u šesnaestini finala Europske lige.

- Kad se govori o lošim i dobrim serijama u Premiershipu, onda tu treba biti oprezan kad su bilo kakvi zaključci u pitanju. Jer, Premiership je najteža i najbolja liga na svijetu. Kad izgubiš četiri-pet utakmica zaredom, ne treba značiti da si “u banani”, niti da si u nekoj savršenoj formi kad pobijediš četiri-pet utakmica zaredom. U Premiershipu svatko može pobijediti svakoga. Pa, vidite kako je City loše startao, pa je onda krenuo u nevjerojatnu seriju pobjeda, da bi sad na koncu, kad to nitko nije očekivao, bio poražen od Uniteda. Nema tu nekog posebnog pravila. A sad još nema niti navijača, pa je sve ukupno teže.

Lovren je svoje javljanje iz Rusije na temu Dinama i Tottenhama zaključio ovim riječima...

- Tottenham je favorit, ali, vjerujte, Dinamo ima snage, moći i kvalitete da iznenadi Spurse i kompletnu Europu!

Za kraj, nešto smo ga priupitali i o njegovom bivšem klubu Liverpoolu, koji je uronio u seriju poraza, rekli bismo čak dramatičnu gubitničku seriju.

- Liverpoolu navjviše od svih klubova u Premiershipu nedostaju navijači. Da su navijači na tribinama Anfielda, Liverpool ne bi tako izgledao. Njima su navijači nešto što strašno nedostaje, tu uopće nema nikakve dvojbe. Pogotovo na Anfieldu. Ima, naravno, i drugih razloga zašto su pali, ali nedostak navijača njihova je bolna točka. Kad im je god teško, navijači ih dignu, daju ogromnu podršku - podvukao je iskusni hrvatski reprezentativac i defenzivac Zenita.

Linker
05. svibanj 2024 23:27