RONALD GORSIC/CROPIX
PIŠE TOMO NIČOTA

Dinamo danas može srušiti ‘svjetski rekord‘, nešto što nitko nikad nije napravio i izjednačiti - Bjelicu

Prije dvije godine, u onom prvom prezimljavanju nakon 49 godina, Bjeličina je momčad imala 14 bodova
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. prosinac 2020. 09:48

Imperativa više nema, Dinamo se prije ove europske utakmice ne trese, Zoran Mamić ima pravo kalkulirati pri sastavljanju momčadi i neke igrače čak i odmarati za utakmicu s Rijekom u nedjelju, jer taj derbi ima veći rezultatski značaj od dvoboja s moskovskim CSKA-om. No, naravno da će Dinamove namjere u četvrtak biti iste, da hrvatski prvak u utakmicu ulazi sa željom da pobijedi. I na taj se način, pobjednički, oprosti od skupine Europske lige.


Puno Dinamo ne može izgubiti u toj utakmici, ali štošta može dobiti. Krenimo s onim najmanje opipljivim, samopouzdanjem, zna se da pobjede najbolje bildaju pobjednički mentalitet, još jedan trijumf sigurno bi Plavima dao dodatan vjetar u leđa za ono što još slijedi do kraja jeseni. Prvenstveno za derbi na Rujevici koji će biti najveći Dinamov izazov do Božića.


A onda i one konkretne stvari. Tri boda donose u blagajnu novih 570 tisuća eura, lijepa svota, nije za baciti. Pobjedom bi, također, Dinamo izjednačio i svoj najbolji “osobni rezultat” u europskim skupinama. Prije dvije godine, u onom prvom prezimljavanju nakon 49 godina, Bjeličina je momčad imala 14 bodova. Dinamo ih sad ima 11, računica je jasna.

S obzirom da je CSKA jedina momčad u skupini koju nisu uspjeli pobijediti, ni zato nije loše da plavi dečki iz Maksimira i Ruse isprate s “porcijom”. A tu je, dakako, i onaj cilj o kojemu nitko nije ni razmišljao prije početka natjecanja po skupinama, nitko nije mislio da je takvo što moguće.

Dinamo, naime, može postati prva momčad u povijesti koja je neku europsku skupinu prošla bez primljenog gola, u Ligi prvaka ili Europskoj ligi.

Od kluba koji je prije nekoliko godina rušio negativne rekorde u Ligi prvaka, sjećamo se da Dinamo u sezoni 2016./17. nije u šest utakmica zabio nijedan gol u šest susreta u skupini, sad može postati klub koji je jedini u povijesti prošao skupinu s nulom u vlastitoj mreži!? E sad, da je još povezati pobjedu s praznom Livakovićevom mrežom, to bi bio pravi “bingo”. Tada bi Dinamo postao i “svjetski rekorder”, a istovremeno bi dostigao i “personal best”, 14 bodova u europskoj skupini.


Sve su to, naravno, sekundarni ciljevi, oni koji su se Dinamu otvorili nakon što je već ispunjen onaj primarni - prolazak skupine. Ali, zašto i njih ne ispuniti, kad se već nude, a minimalni trijumf od 1:0 ispunjava sve želje!

Linker
17. travanj 2024 12:44