REUTERS/Denis Balibouse
VELIKI KLUB

DINAMO JE DOBIO JEDNOG OD NAJTEŽIH PROTIVNIKA S Modrima su snage odmjerili dvaput, jednom ih je srušio i bivši reprezentativac Vatrenih

Piše: HinaObjavljeno: 22. veljača 2019. 15:12

Portugalski nogometni velikan Benfica bit će idući suparnik hrvatskog prvaka Dinama u osmini finala Europske lige.

Prva utakmica je 7. ožujka u Zagrebu, a uzvrat je sedam dana kasnije u Lisabonu.

Sasvim sigurno Modri su dobili jednog od najtežih suparnika. Benfica je kroz svoju povijest osvojila čak 81 trofej. Momčad sa stadiona službenoga naziva Estádio da Luz rekordnih je 36 puta bila prvak Portugala, slavila je i rekordnih 26 puta u nacionalnom Kupu, te rekordnih sedam puta u Liga kupu. Bila je i dva puta prvak Europe (1961, 1962).

Zahvaljujući reputaciji radničke klase, Benfica je daleko najpopularniji portugalski klub, kako u zemlji tako i u svijetu. Zajedno s još dva člana portugalskog 'Big Trija' - Porta i Sportinga - Benfica nikada nije ispala iz u niži razred nacionalnoga prvenstva.

Trenutačno se nalazi na drugome mjestu portugalskoga prvenstva s 53 boda, jednim bodom manje od lidera Porta. Momčad vodi Bruno Lage, a u svojim redovim ima i jednog hrvatskog nogometaša Filipa Krovinovića.

Benfica je europski put započela u 3. pretkolu Lige prvaka izbacivši Fenerbahče (1:0, 1:1), a potom je u play-offu za ulazak u LP bila bolja od PAOK-a (1:1, 4:1). U Ligi prvaka je igrala u skupini E osvojivši treće mjesto iza Bayerna i Ajaxa, dok je četvrti bio AEK.

Od Bayerna su Portugalci izgubili obje utakmice (0:2, 1:5), protiv Ajaxa su kod kuće remizirali (1:1), a u Amsterdamu izgubili (0:1), dok su protiv AEK-a imali dvije pobjede (3:2, 1:0). Osvojivši treće mjesto u skupini Benfica je natjecanje nastavila u Europskoj ligi gdje je u 16-ini finala izbacila Galatasaray. U Istanbulu je pobijedila s 2:1, a uzvrat na Luzu je završio bez golova.

Dinamo je protiv Benfice igrao dva puta i oba puta je loše završilo. Benfica je bila bolja u 1. kolu Kupa pobjednika kupova 1980. godine, te u skupini Kupa Uefa 2004.

U prvom susretu Kupa kupova na stadionu Maksimir nije bilo golova, a Portugalci su u Lisabonu slavili 2:0 golovima Nenea i Cesarea.

Drugi put Dinamo i Benfica su se susreli u skupini Kupa UEFA 2004. godine. Igrana je samo jedna utakmica i to u Lisabonu, a Benfica je slavila 2:0 golovima Tomislava Šokote (10') i Simaa Sabrose (28'-11m). Na koncu su dalje prošli Stuttgart, Benfica i Heerenveen, dok su Dinamo i Beveren ispali.

PAROVI OSMINE FINALA:

DINAMO (HRV) - Benfica (Port)

Chelsea (Eng) - Dynamo Kijev (Ukr)

Eintracht Frankfurt (Njem) - Inter (Ita)

Napoli (Ita) - RB Salzburg (Aut)

Valencia (Špa) - Krasnodar (Rus)

Sevilla (Špa) - Slavia Prag (Češ)

Arsenal (Eng) - Rennes (Fra)

Zenit (Rus) - Villarreal (Špa)

NAPOMENA: Prve utakmice na rasporedu su 7. ožujka, a uzvratni ogledi su sedam dana kasnije.

---------------------------------------------------------------

Linker
04. svibanj 2024 20:51