DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
SN ANALIZA

Dinamo je igrao u ‘dizel ‘modu‘, a presudila su tri ključna detalja: Tri vrlo bitna igrača nisu u formi...

Igrači su “teški”, ne uspijevaju im ni najosnovniji “trokuti”, a to sve ukazuje da su fizički tanki
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. studeni 2021. 08:49

Naposljetku, Dinamo može biti zadovoljan da je utakmica završila neriješeno. U posljednjih 15-20 minuta ove osrednje utakmice gosti iz Belgije postali su hrabriji i više su prijetili sigurnom Livakoviću, nego što su to činili domaći nogometaši.

Unatoč više izmjena u nastavku, Damir Krznar nije dobio promjenu ritma. Upravo je ta značajka igre ona na kojoj je Dinamo bio u deficitu u Maksimiru.

Vidljivo je bilo već u prvom dijelu da Krznarovi igrači teško uspijevaju stvoriti višak u igri jedan na jedan, a u nastavku je to bilo još vidljivije zbog očitog fizičkog pada. U prvom poluvremenu taj deficit kompenzirao se nešto aktivnijom momčadskom igrom, s više pritiska. Krznar je optirao za 4-1-4-1 sustav, koji je trebao donijeti punu kontrolu igre, uz posjed i ofenzivnije kombiniranje.

No, kako je Genk prilično visoko postavio posljednju liniju, Modri su optirali za više preskakanja igre. Jedna takva akcija je rezultirala golom Menala, ali na dugu stazu igra s takvim dugim loptama nije bila saveznik Dinama.

To se lako prepoznalo u drugom dijelu, kad je gostujuća momčad, koja je s(p)retno izjednačila u smiraj poluvremena, spustila posljednju liniju i težište igre. Domaći tada više nisu uspijevali složiti logičniju akciju kojim bi probili taj blok, štoviše, nastavili su se tražiti dugim loptama, koje su u pravilu bile jednostavan plijen za Genkove braniče.

Manjkalo je prije svega udvajanja po bokovima, da bi se rasteglo obranu gostiju i posljedično tražilo pas između linija, manjkalo je kompaktnosti i pogotovo osvajanja drugih lopti.

Dinamo je djelovao širokih linija, igrači odveć razvučeni i daleko jedni od drugih, što se u finišu utakmice moglo osvetiti. Genk je osjetio da može pobijediti i počeo je stiskati, ali srećom za Modre nisu imali neke konkretniju ideju kako taj pritisak iskoristiti.

Pozitivan efekt

U temelju ove slabije Dinamove predstave, dakle, jest manjak svježine. U najavi su isticali da je ključno da uz oprez u igri (prisutan) Modri imaju pravu energiju da bi došli do pobjede. Dinamovci su imali dobar pristup i dali su se maksimalno energetski. Problem je, međutim, da je taj maksimum na Dinamovim minimalnim standardima.

Igrači su “teški”, kruti, ne uspijevaju im ni najosnovniji “trokuti”, a to sve ukazuje da su fizički tanki. Sreća je za domaćine da Genk u tom smislu nije bolji. Oni su se u finišu nametnuli prije svega zato što su Modri osjetno pali.

Pozitivan efekt neuvjerljive večeri za Dinamo jest rezultat iz Beča i zadržavanje šanse da se ipak ostvari drugo mjesto za proljeće u Europskoj ligi. Za to će protiv West Ham Uniteda u Londonu svakako trebati nemjerljivo viša razine energije jer će ritam Hammersa to zacijelo nametnuti.

TRI KLJUČNA DETALJA

DINAMOV PAD FORME

Očito je da je modra momčad u padu forme. Njeni glavni igrači uz Petkovića - Oršić, Ivanušec i Ademi - jednostavno nemaju ovog trenutka "sape" da donesu promjenu ritma i stvore višak u igri.

JALOVOST NA BOKU

Teško je računati na uspješnost ako se ne koriste bočne pozicije. Tamo je Dinamo bio ofenzivno neaktivan i kao takav jalov i predvidljiv i za Genkovu obranu koja se smatra slabijim dijelom te momčadi.

LIVAKOVIĆEVA SIGURNOST

Moglo se dogoditi da gosti kazne domaćine u finišu. No, Livaković je obranio par opasnih udaraca. U ovoj utakmici golman Modrih bio je maksimalno fokusiran, našpanan i uvjerljiv u izlascima.

Linker
22. travanj 2024 03:33