DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
RUTINSKI DO OSMINE FINALA

Dinamo je ispred svih! Ovo je ono što ga čini drugačijim: Kad sa stadiona odeš kao iz kina....

Modri marširaju, a jedina ovosezonska mrlja već je isprana. Postali su ozbiljna europska momčad.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. veljača 2021. 11:21

Statistika ne mora puno značiti i biti sveto pismo, ali lijepo je uvijek vidjeti ovakve pokazatelje. Dakle, po izračunima portala Whoscored, koji je u odnos stavio različite prametre (omjer golova, kartone, udarci po utakmici, dueli...) Dinamo je s ocjenom 7.02 najbolja momčad dosadašnjeg dijela Europske lige. Ispred Manchester Uniteda, Tottenhama, Šahtara... Da, ne mora biti sveto pismo, ali je definitivni dokaz da je Dinamo otišao nekoliko stepenica više, da je, nedvojbeno, postao ozbiljna europska momčad.

Ova Dinamova momčad, čiji je uzlet počeo prije dvije i pol godine pod Bjelicom, a koju je Zoran Mamić dodatno izgradio i u nju ugradio nove igrače, puca od pobjedničkog mentaliteta, samopouzdanja, rutine. Dinamo ruši vlastite i tuđe rekorde, šest uzastopnih pobjeda u Europskoj ligi, devet utakmica bez poraza, u šest od osam utakmica Modri nisu primili gol. Dinamo u pandemijskoj godini maršira kroz Europu i jedina mrlja ostaje ona Budimpešta, no nakon svega što su Modri ponudili nakon tog poraza, može se zaključiti da je ta “ljaga” isprana. U svakoj utakmici iskoči neki novi pojedinac, jednom Ademi, pa Oršić, Petković, Livaković, Ivanušec, onda Jakić, Lauritsen...

image
BORIS KOVACEV/ CROPIX Cropix

HNL teža glavobolja

Pričao je Zoran Mamić o ovoj momčadi kao o dečkima s karakterom, sa, znate čime, do poda, međutim ono što ovu momčad čini drugačijom od prethodnih, jest ta lakoća pobjeđivanja. Odlazak iz Maksimira nakon Krasnodara izgledao je kao odlazak iz kina. Završi film, ugase se svjetla, izađeš iz dvorane i pravac kući. Ono, kao, pobjeda se podrazumijeva, ništa neobično. Kao neka obična HNL utakmica... Pardon, HNL je ove sezone Dinamu teža glavobolja od Europe.

Ne tako davno, prije nekoliko mjeseci, sjećamo se kako su Modri drhtali protiv estonske Flore. Imali su 2:1, a Flora je napadala, bila pred šesnaestercem, prijeteći da kreira senzaciju, uđe u Dinamove povijesne knjige na šokantan način. Ipak, preskromna momčad nije uspjela kazniti Dinamove slabosti, Modri su ušli u Europsku ligu. No, tko bi tada rekao da će ulazak u osminu finala protiv Krasnodara u Maksimiru biti “običan dan u uredu”. Rutinski!

Teže je Dinamo došao do skupine nego do osmine finala. Putem rušeći rekorde i ostavljajući onu stigmu “pravog Dinama”, koji gubi dobivene utakmice, prima golove u zadnjim minutama, i gubi od slabijih, u dalekoj prošlosti.

Opet ćemo podsjetiti, od ljeta 2018., samo su dvije europski momčadi očitale Modrima lekciju u Maksimiru. Bili su to Young Boysi, koji su naišli na tada još neposloženi, Dinamo u raskoraku, te Manchester City, koji je, ipak, svijet za sebe. Svi ostali u Zagrebu se nisu nauživali bodova ili su osjetili Dinamov bič ili su bili sretni mršavim remijem.

Domaći nizovi bez poraza u Europskoj ligi klubova koji su se plasirali u osminu finala

15 - Man. United
13 - Dinamo Zagreb
9 - Roma
6 - Tottenham
5 - Rangers
4 - Arsenal, Dynamo Kijev, Slavia Prag, Šahtar, Villarreal
3 - Young Boys
2 - Ajax, Milan, Molde, Olympiacos
1 - Granada

Dinamov pobjednički europski niz u Maksimiru

5. 11. 2020. Dinamo - Wolfsberger AC 1:0
26. 11. 2020. Wolfsberger AC - Dinamo 0:3
3. 12. 2020. Feyenoord - Dinamo 0:2
10. 12. 2020. Dinamo - CSKA Moskva 3:1
18. 2. 2020. Krasnodar - Dinamo 2:3
25. 2. 2021. Dinamo - Krasnodar 1:0

Linker
24. travanj 2024 09:59