Nikola Vlašić nikad nije zabio protiv Dinama
 AFP
NIKOLA VLAŠIĆ ZA SN

‘Dinamo mi je kao sol na rani! Ne očekujem flaster od Mamića‘ Vatreni je jako motiviran da zabije Modrima

"Doslovno se osjećam kao da u svakoj utakmici mogu zabiti gol-dva", rekao je najbolji igrač CSKA
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. listopad 2020. 07:56

Nikola Vlašić u ponedjeljak je torpedirao Arsenal iz Tule i nedvojbeno je igrač kojeg se zagrebački Dinamo mora bojati više nego bilo koga iz CSKA-a. Lider u igri, vođa momčadi kluba koji je podigao razinu i glavni mu je cilj ove sezone izboriti Ligu prvaka, a otvara se šansa da napadne i rusku titulu. Drugi su na tablici s dva boda manje od gradskog rivala Spartaka. Preskočili su Zenit...

- Stvarno dobro igramo i najčešće pobjeđujemo. U zadnjih devet utakmica imali smo samo jedan kiks, kad smo izgubili od Lokomotiva. Stigli smo na drugo mjesto i mislim da ćemo biti sve bolji - kazao nam je Vlašić, čija su dva gola Arsenalu privukla pozornost. Fantastični šutovi, prvi nakon odlične akcije i duplog pasa, drugi izvan kaznenog prostora.

Stalno u prilikama

Dojam je da zabija lakoćom na način koji je za mnoge druge igrače nedostižan...
- Kad me već pitate, meni je bolji prvi. Zato što je to bila lijepa akcija. Krenuo sam s naše polovice i povukao loptu, odigrali smo dupli pas i pogodio sam “mali kantun“. Kod drugog se radilo o šutu s nešto više od šesnaest metara. Nemaš tu puno što razmišljati, ideš pogoditi okvir gola. Iz pozicije na kojoj sam bio gledaš jedan kut i sve se svodi na to možeš li ga naciljati ili ne možeš.

Kod tog prvog u 50. minuti za 2:0 zabio je u golmanov daljnji kut. S efeom, znalački. Majstorski. Jedan od najboljih golova ovog produženog vikenda u Europi.
- Je, to je lijepo kad je cijela akcija vrhunska. Sve je čisto, točno i precizno odigrano, a na kraju pogodiš gdje si želio.

Vidi se talent, ali i rad. Sve jednostavnije postižete golove. Slažete se s time?
- Je, tako je, slažem se. Na ovoj utakmici imao sam deset šuteva, prije toga protiv Dinama iz Moskve sedam-osam udaraca. Doslovno se osjećam kao da u svakoj utakmici mogu zabiti gol-dva. Jako sam puno u šansama, iz toga dolazi i završnica. Najbitnije mi je da sam stalno u prilikama.

Igrači Arsenala mogli su mu “staviti soli na rep“. Jedan ga je u padu udario po glavi, najviše po uhu.
- Sve je u redu što se toga tiče.

Na listi strijelaca vodi Ekvadorac Christian Noboa iz Sočija sa sedam pogodaka, a vi ste u skupini igrača sa šest. Razmišljate li i o naslovu najboljeg golgetera ruske lige?
- Prije svega napravit ću sve da pomognem momčadi da pobjeđuje. Ako će to značiti da ću biti najbolji strijelac, normalno da bi me to veselilo. Bitniji je rezultat ekipe, a poslije ću razmišljati o tome.

Fjodor Čalov je pucao kazneni udarac. Kad biste izvodili penale, lakše biste skupljali golove.
- Pucam penale, nego Čalov još nije postigao pogodak ove sezone pa sam mu pustio da dobije samopouzdanje. Ipak je on napadač, a svi znamo koliko je bitno špici da zabije gol.

Uvijek razmišljate za dobrobit cijele ekipe?
- Ne mogu biti sebičan! Što imam o tome reći? Njemu je trebao taj gol, kad i on krene tresti mreže, bit će dobro za sve nas. Bitno mu je bilo da vrati sigurnost.

image
AFP

Zove li vas često otac Joško Vlašić, kao vrhunski sportski stručnjak i znalac? Je li zadovoljan sada ili ima i kritike?
- Pošalje mi poruku, čestita kad zabijem. Iskomentira utakmicu, a čujemo se možda dva puta tjedno. Češće se dopisujemo, a s vremena na vrijeme pričamo opširnije o nekim stvarima...

Trener pitao Bistrovića

Je li vama prvenstvo Rusije čak važnije od Europe? CSKA ima 13 naslova prvaka nekadašnjeg Sovjetskog Saveza i Rusije zbrojeno, ali zadnji 2016. godine.
- Teško je odvagnuti što je bitnije. Želimo u Ligu prvaka, to nam je cilj, a da bismo uspjeli moramo biti najmanje drugi u prvenstvu. Naravno, i Europska liga je značajna i u njoj ćemo se u svakoj utakmici boriti za pobjedu. Zbog toga ne bih govorio da je nešto važnije od drugoga.

Na startu natjecanja u skupini Europske lige niste dobili Wolfsberger u Austriji (1:1). Jesu li Austrijanci toliko dobri?
- Poveli smo i potom napravili bezvezan jedanaesterac ni iz čega. Teren je bio loš, zaista loš, teško je bilo kontrolirati loptu. Gledajući poslije snimku na televiziji travnjak je izgledao O.K., ali u njemu je bio toliko rupa i pijeska... Da je bio bolji, uvjeren sam da bismo dobili. Takav sam imao dojam. Tu smo malo kiksali, ali u redu. Bila je prva utakmica, Dinamo i Feyenoord su također igrali neodlučeno (0:0) i svi smo na jednom bodu. Cilj je da na kraju budemo među dva koji idu dalje. Sigurno nije plan da budemo treći - nasmijao se Vlašić.

Kakva je vaša ocjena Dinama?
- Iskreno, nisam ga gledao u zadnje vrijeme. Vidim da su prvi u prvenstvu. Klasično. Već su se odmaknuli. Imaju dobre mlade nogometaše poput Ivanušeca i Majera, ali i senatore kao što su Petković, Ademi, Oršić i Livaković. To su sve pravi igrači. Bit će teška utakmica.

Je li vas trener Bjelorus Viktor Gončarenko pitao o Dinamu? Zna da ste s glavnim protagonistima Modrih suigrač u reprezentaciji?

- Je, ali ne previše. Više je tražio informacije od Kristijana Bistrovića.

Zašto od njega više?
- Valjda je on dinamovac. Što ja znam - smije se Vlašić.

Bolje poznaje Modre?
- Prati sve utakmice Dinama. I ne samo Dinama. Cijeli HNL. Koliko sam puta vidio da gleda susrete tipa Gorica - Istra 1961. Ne igra mu ni Slaven Belupo, ni Dinamo, a on je uz televizor i HNL.

Igrači preselili u kamp

Što ste kazali treneru, ako nije tajna?
- Zanimao se o nekim igračima, ali ne očekujete valjda da vam otkrijem što sam mu rekao?

Jeste li s reprezentativnim kolegama iz Maksimira Petkovićem, Livakovićem i Oršićem razgovarali o međusobnim susretima u Europskoj ligi?
- Nisam. Nismo došli na tu temu. Moram reći da se izvan treninga u reprezentaciji nismo nešto previše ni družili jer po ovim epidemiološkim pravilima svatko je bio u svojoj sobi, nismo se okupljali po sobama ni na drugim mjestima. To je svojevrsna izolacija.

Nakon akcije Vatrenih ranije tijekom mjeseca trojica su dobila COVID-19, a kako je u CSKA? Kod vas nema pozitivnih?
- Nema. Pazimo se koliko najviše možemo. Igrači koji inače žive s obitelji sada borave u kampu, ne idu kući. Mi ostali koji smo sami u stanu krećemo se isključivo na relaciji dom - trening. Nigdje ne idemo.

Statistika kaže da je zagrebački Dinamo i dalje klub protiv kojeg ste odigrali najviše utakmica u profesionalnoj karijeri, čak 13. Od debija kad ste imali 17,5 godina pa do zadnjeg ogleda 6. kolovoza 2017. godine kad vam je bilo nepunih 20. Sve, dakako, u dresu Hajduka. Izborili ste dvije pobjede i pretrpjeli sedam poraza. Niste dali gol, niti asistirali za pogodak.
- Sjećam se jedne situacije kad sam se tek vratio nakon ozljede i baš smo igrali triput s Dinamom u osam dana. Tu je bio uključen i Kup.

Doma uvijek favoriti

Što još pamtite?
- Dinamo je u to doba bio jako dominantan u Hrvatskoj. I sada je također. Te dvije pobjede imaju težinu jer znamo koliko Dinamo više ulaže, kakve daje plaće i kakve igrače dovodi. Iako, to mi je sol na rani što imam tako loš omjer s njima. Samo dvije pobjede u trinaest utakmica, ali neću razmišljati što je bilo prije. Sad mi je CSKA u glavi i da pobijedim s CSKA. I, naravno, osim pobjede, da zabijem i gol.

S Hajdukom nije lako igrati protiv Dinama, međutim, CSKA je na svojem terenu u Moskvi na papiru favorit.
- CSKA je veliki klub, tko god da nam dođe smatramo da smo doma favoriti. Ipak je prednost kad igraš na svojem terenu i pred svojim navijačima. Ne bježimo od te uloge.

Već ste nedavno kazali da vam je želja zabiti Dinamu, imate dvije utakmice, a golovi vam idu kao nikad. Je li ovo za vas najbolja šansa? Koliko se god Livaković s time neće složiti.
- Moguće da je to najbolja prilika.

Kad bismo vagali CSKA i Dinamo, tko ima kvalitetniju ekipu?
- Nikad nisam bio od izjava - “bolji smo, dobit ćemo, pregazit ćemo...” Uvijek sam pokazivao respekt prema suparničkoj momčadi, pa neka teren otkrije odgovor.

Ne očekujem da će mi Mamić dati flaster

Mislite da bi vam Dinamo mogao staviti flaster? Ademija ili Jakića, primjerice? Jeste li navikli da imate striktnog čuvara?
- Čak i jesam. Često se to događa u ruskoj ligi. Neću reći da ide sa mnom baš do WC-a, ali vidim da neke momčadi odrede igrača koji me prati gdje god se kretao. Gubi svoju poziciju samo da bi pazio na mene. Iako se u takvoj situaciji namjerno spustim prenisko ili odem visoko u špicu, on bude uvijek sa mnom. Ali ne vjerujem da će Dinamo tako igrati. Gledao sam ih prošle godine kad su igrali Ligu prvaka, niti protiv Manchester Cityja nisu stavljali flaster ni na koga, pa ne očekujem niti da će sada. Premda nije isti trener.

Brada? Pustim je i obrijem kako mi dođe

Jeste li bradu pustili jer vam se sviđa ili vam je to kao neka hamajlija?
- Pustim je i obrijem kako mi dođe. Ne brijem se mjesec i pol ili dva, pa se obrijem. Moram reći da mi sada dosta brzo raste.
Slični ste Sergiju Ramosu.
- (Smijeh). Da barem.

Volim igrati cijelu utakmicu

Nema umora kod vas? Puno utakmica igrate, u ponedjeljak ste uvjerljivo vodili, a svejedno ste ostali na terenu svih 90 minuta. Imali ste dan manje od Dinama za pripremu.
- Kod 3:0 primili smo gol za 3:1, pa sam ostao da se ne bi dogodio neki problem. Ako dobiješ gol za 3:2, moguća je i panika. Volim igrati po 90 minuta.

Publika ograničena

Vaši prijatelji zbog koronavirusa sad ne dolaze u Moskvu da vas bodre?
- Nitko ne može doći. Gledatelja će biti na stadionu u ograničenom postotku.

Linker
22. travanj 2024 18:23