Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
POVRATAK U PROŠLOST

'DINAMO NE ZNA STIĆI 1-2 JER VEĆ PO TRADICIJI JURIŠA' Bivši dinamovac: 'Nema razlike između onoga što se dogodilo mojoj generaciji i ovoga u Plzenu'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 20. veljača 2019. 13:09

Ognjen Vukojević najbolji je strijelac Dinamove europske kampanje 2007. godine, saznali smo nedavno sudjelujući na tematskom pub-kvizu posvećenom prvom europskom proljeću kluba nakon 49 godina čekanja.

Premda su u svlačionici tih dana boravili i Mandžukić, i Balaban, i Modrić, i Sammir, namjestilo se tako da baš Vukojević s četiri pogotka zaključi priču kao ‘zlatna kopačka’ momčadi. Jedan od svoja četiri gola postigao je Werderu u Maksimiru (2-3 poraz) u finalnoj kvalifikacijskoj rundi Lige prvaka...

Povijesni almanasi otkrivaju da Dinamo nikada u europskom revanšu nije nadoknadio minus nakon škakljivog 1-2 poraza u prvom meču. A Werder iz 2007. godine plastično skicira kontekst navedene priče, jer iz Bremena su plavi doputovali s 1-2 u prtljazi. Mediji su zatim dva tjedna pumpali atmosferu pozivajući se na vrijednost gola u gostima, ali zanos je potrajao samo do 13. minute uzvrata. Werder je tada poveo pogotkom iz jedanaesterca kojeg je, pogađate, skrivio Vukojević, tih dana naoružan sposobnošću bilokacije na terenu.

Zagreb, 290807.
Kvalifikacije za ligu prvaka, uzvratna nogometna utakmica Dinamo - Werder na stadionu Maksimir.
Vukojevic, Modric i Mandzukic protestiraju kod suca zbog prvog penala.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX / CROPIX

ISTA PRIČA PLZEN I BREMEN

- Prolaz u Ligu prvaka izgubili smo u prvoj utakmici u Bremenu. Tamo smo već u prvom poluvremenu trebali voditi 3-0, potpuno smo nadigrali Werder, ali smo se neviđeno ispromašivali tako da je na poluvremenu bilo samo 1-0 za Dinamo. U nastavku se Werder vratio u život, sjećam se da sam na toj utakmici bio zadužen za Diega. Pali smo nekim zalutalim metkom sa 25 metara u posljednjim minutama, a kada danas vrtim kadrove, ne vidim gotovo nikakvu razliku između našeg meča u Bremenu i prošlotjedne utakmice u Plzenu. Ista je to priča, na poluvremenu držiš uzde čvrsto u rukama i imaš dojam da ti suparnik nije dorastao. Onda se kasnije pitaš što ti se odjednom dogodilo, kako si se raspao i zašto si primio tako jeftine golove - uspoređuje generacijska iskustva Vukojević dok pakira stvari za povratak u Kijev.

Vukojević je zaposlen u Dynamu kao pomoćnik sportskog direktora i glavni skaut za Balkan, srednju i jugoistočnu Europu, a klub ga po potrebi ‘renta’ HNS-u i Zlatku Daliću. U sličnom je aranžmanu i Marijan Mrmić, ugovorno vezan za Beşiktaş.

Werder je prije dvanaest godina slovio za moćnu gomilicu. Diegu su sekundirali Almeida, Sanogo, Mertesacker, Naldo i živopisni vratar Tim Wiese, reprezentativac koji je u nastavku karijere napustio nogomet da bi se okušao među kečerima. Viktoria Plzen na papiru ne djeluje niti približno kvalitetno.

Zagreb, 131118.
Hotel Westin.
Svecana donatorska vecer humanitarne zaklade Vatreno srce s ciljem prikupljanja sredstava za Kliniku za djecje bolesti Zagreb te za akciju Korak u zivot.
Na fotografiji: Ognjen Vukojevic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX

BJELICA KAO IVANKOVIĆ

- Zašto Dinamo ne zna nadoknaditi 1-2? Zato što već po tradiciji kreće u juriš sa željom da visokim presingom slomi suparnika za 15-20 minuta. Igrač se sprema za ‘va banque’ utakmicu, a istovremeno je opterećen mentalnom kočnicom, u podsvijesti ga muči - što ako primimo gol? Onda nam trebaju još barem jedan ili dva. Siguran sam da se Nenadu Bjelici neće zalomiti takva pogreška. Pratim njegov rad i vidim fenomenalne pomake, na svakoj razini pa i na planu taktičke strpljivosti. Može se proći u sljedeći krug i ako u 70. minuti bude 0-0 na semaforu. Ostaje vam dovoljno vremena da zabijete gol.

Dinamov strateg podsjeća ga na Branka Ivankovića iz njegova prvog maksimirskog mandata.

- Slični su u mnogim stvarima. Drže do urednosti na terenu i do discipline u momčadi. I jako im je bitno da je prvih jedanaest zacementirano, jer iz te činjenice igrači crpe veliko samopouzdanje. Mislim da će Bjelica biti bolje sreće od Ivankovića kada je 1-2 rezultat u pitanju. Očekujem Dinamov prolaz jer je objektivno bolja momčad. Česi imaju prepoznatljivu čvrstoću i žestinu, nagomilali su i puno europskog iskustva, ali Dinamo raspolaže boljim, lucidnijim, opasnijim igračima - zaključio je svoju priču Vukojević.

Linker
21. svibanj 2024 09:22