DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
NOVI SKOK NA LJESTVICI

Dinamo pomaže cijeloj Hrvatskoj: Zemlja svjetskih doprvaka preskočila jednu od najbogatijih EU država!

Zbog povijesne pobjede Dinama nad Spursima, Hrvatska je korak bliže dvama klubovima u Ligi prvaka
Piše: SNObjavljeno: 19. ožujak 2021. 12:51

Nakon povijesne pobjede protiv Tottenhama (3:0 nakon produžetaka) kojom je izborio plasman u četvrtfinale Europske lige Dinamo je dodatno popravio hrvatski nacionalni koeficijent.

Naime, nakon pobjede Modrih protiv Spursa Hrvatska je skočila na 18. mjesto UEFA-ine ljestvice nacionalnih koeficijenata. On sada iznosi 26.275, a Hrvatska je na ljestvici preskočila Švicarsku. Švicarski jedini predstavnik Young Boys sinoć je zaustavljen od Ajaxa. U prijevodu to znaći da Švicarci ove europske sezone više nemaju šanse za popravljanje koeficijenta, dok bi Dinamo mogao popraviti hrvatski koeficijent, odnosno HNL-a, ako još napreduje u Europskoj ligi.

Valja istaknuti kako je aktualna ljestvica važeća za sezonu 2022/23. Ona nacija koja završi na 15. mjestu na ljestvici nacionalnih koeficijenata imat će dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka, te jedan u kvalifikacijama Europske lige i dva u kvalifikacijama Konferencijske lige.

Za usporedbu, ovog će ljeta u kvalifikacije za LP samo prvak HNL-a, u kvalifikacijama Europske lige nećemo imati predstavnika, dok će tri kluba u kvalifikacije Konferencijske lige.

Trenutno 15. mjesto drži Cipar s koeficijentom 27.750, a ispred Hrvatske su 16-plasirana Srbija (koeficijent 26.750) i Češka (koeficijent 26.400).

Dok Srbi više nemaju europskog predstavnika, Češka ima u Slaviji i oni imaju priliku u nastavku dodatno povećati koeficijent...

Linker
18. travanj 2024 07:01