GORAN MEHKEK/CROPIX
NEUGODAN ŽDRIJEB

Dinamo protiv momčadi koja je razbila Ćorluku & Co. i koju Chelsea nije uspio pobijediti doma!

Hrvatski prvak u prvoj utakmici gostuje, uzvrat je u Zagrebu
Piše: HINA/Sportske novostiObjavljeno: 14. prosinac 2020. 13:17

Hrvatski nogometni prvak Dinamo u 16-ini finala Europske lige igrat će protiv Krasnodara odlučeno je u ponedjeljak na ždrijebu u Nyonu.

Dinamo je kao pobjednik skupine K imao status nositelja, kao i ostalih 11 pobjednika skupina, te četiri najbolje trećeplasirane ekipe iz Lige prvaka.

Kao nositelj Dinamo će imati i prednost domaćeg terena, pa će prvi susret 18. veljače igrati u gostima, a uzvrat 25. veljače na stadionu Maksimir.

Nakon što je 49 godina čekao na "europsko proljeće", Dinamo je u zadnje tri sezone dva puta "prezimio" u Europi.

U sezoni 2018/19. "Modri" su pod vodstvom Nenada Bjelice dogurali do osmine finala Europske lige u kojem su ispali od Benfice. Prošle sezone su zaključili europski put u skupini Lige prvaka, a ove sezone pod vodstvom Zorana Mamića osvojili su prvo mjesto u skupini EL sa 14 bodova i jednim primljenim golom i sada ih čeka ogled protiv Krasnodara.

Ruski sastav je plasman u 16-inu finala izborio osvojivši treće mjesto u skupini E Lige prvaka iza Chelsea i Seville.

U šest susreta ostvarili su jednu pobjedu (Rennes), dva remija (Rennes, Chelsea) i tri poraza.

Među najzanimljivijim parovima 16-ine finala bit će će ogledi Benfice i Arsenala, Real Sociedada i Manchester Uniteda, RB Salzburga i Villarreala, Lillea i Ajaxa, te Granade i Napolija.

U 16-ini finala međusobno nisu mogli igrati klubovi koji su igrali u istoj skupini, te klubovi iz istih zemalja.

Prošle sezone naslov je osvojila Sevilla pobijedivši u finalu Inter sa 3-2. Španjolci su ove sezone izborili plasman u osminu finala Lige prvaka, dok je Inter ispao iz Europe.

Ove sezone finale je 26. svibnja u Gdanjsku.

image
Parovi 1/16 finala Europske lige
SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN


PAROVI 1/16 FINALA:

Wolfsberger AC - Tottenham

Dinamo Kijev - Club Brugge

Real Sociedad - Manchester United

Benfica - Arsenal

Crvena zvezda - AC Milan

Antwerp - Rangers

Slavia Prag - Leicester

RB Salzburg - Villarreal

Braga - Roma

Krasnodar - DINAMO

Young Boys - Bayer Leverkusen

Molde - Hoffenheim

Granada - Napoli

Maccabi Tel Aviv - Šahtar

Lille - Ajax

Olympiacos - PSV


Nositelji: AC Milan, Arsenal, Ajax, Club Brugge, DINAMO ZAGREB, Hoffenheim, Leicester, Bayer Leverkusen, Manchester United, Napoli, PSV Eindhoven, Rangers, Roma, Šahtar, Tottenham, Villarreal

Nenositelji: Antwerpen, Benfica, Braga, Crvena zvezda, Dinamo Kijev, Granada, Krasnodar, Lille, Maccabi Tel Aviv, Molde, Olympiacos, Real Sociedad, RB Salzburg, Slavia Prag, Wolfsberger, Young Boys


Prijenos uživo:

13.30 Završen je ždrijeb šesnaestine finala Europske lige.

13.25 Dinamo ide u Rusiju! Prvi suparnik Modrih je Krasnodar! Riječ je o momčadi koja je u skupini Lige prvaka osvojila pet bodova u društvu Seville, Chelseaja i Rennesa, pobijedili su i remizirali s Francuzima, a peti bod uzeli su u zadnjem kolu protiv Chelseaja na Stamford Bridgeu! U nedjelju su u 18. kolu ruskog prvenstva razbili Ćorlukin Lokomotiv 5:0, što je najteži poraz tog kluba u domačim natjecanjima od raspada SSSR-a.

13.20 Crvena zvezda će igrati protiv jakog AC Milana. Ništa od okršaja s Dinamom.

13.11 Konačno kreće ždrijeb, čekamo Dinamovog protivnika...

13.08 Gost na izvlačenju danas je Maniche, nogometaš koji je s Portom osvojio Kup UEFA 2003. godine pod Joseom Mourinhom. Jasno, potom i Lige prvaka godinu kasnije.

13.05 Ista je procedura. Giorgio Marchetti, zamjenik glavnog tajnika UEFA-e objašnjava kako će teći procedura ždrijeba. Dolazi i Michael Heselschwerdt, direktor UEFA-inih natjecanja.

13.00 Počinje još jedna, druga današnja ceremonija u Nyonu.

12.50 Odavno smo već prošli polusatno upozorenje. Čekamo da započne ples kuglica.

12.30 Saznali smo parove osmine finala Lige prvaka, za pola sata počinje ždrijeb prve runde drugog kruga Europske lige.

image
Ždrijeb osmine finala Lige prvaka
SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

Sat vremena nakon što saznamo koji će se klubovi sučeliti u osmini finala Lige prvaka, scenografija u Nyonu poprimit će zlatnožute nijanse. To su boje Europske lige, koja će u ponedjeljak također i službeno zakoračiti u drugi krug. Naravno, s nestrpljenjem iščekujemo vidjeti koji će to biti suparnik hrvatskog prvaka, zagrebačkog Dinama.

I ovoga će puta, kao što je to bio slučaj prije dvije sezone, kada su Modre kuglice spojile s Viktorijom Plzen, Dinamo biti među nositeljima. Nagrada je to za osvojeno prvo mjesto u skupini s renomiranim imenima poput moskovskog CSKA, Feyenoorda i austrijskog WAC-a koji se također plasirao u 1/16 finala.

Dinamo u današnjem ždrijebu može dobiti neke potencijalno vrlo opasne protivnike. Osim nezgodnih portugalskih imena (Benfica, Braga), prijeti im i Antwerpen, momčad koju s klupe vodi hrvatski strateg i negdašnji reprezentativac Ivan Leko. Iz Lige prvaka u "pot" nenositelja dolaze kijevski Dinamo, ruski Krasnodar, Olympiacos i RB Salzburg, a treba se paziti Real Sociedada, vodeće momčadi Primere, kao i Young Boysa... Znamo što se s njima dogodilo nedavno. Nekako se čini da bi najlakši suparnik u cijelom ovom društvu bio izraelski Maccabi.

Naravno, regija bi najviše voljela dvoboje Dinama i Crvene zvezde, makar... I to bi, koliko god rivalstvo i dalje postojalo, bilo u sjeni pandemije koronavirusa, barem se do 18. veljače (prve utakmice) ili 25. veljače (uzvrati) epidemiološko stanje može i popraviti. Dinamo i Zvezda bi, spoje li se, činili možda i najzanimljiviji par šesnaestine finala.

Ono što znamo prije samog ždrijeba jest da nositelji, među kojima je i Dinamo, imaju ekskluzivno pravo igrati uzvratnu utakmicu kod kuće. Dakle, kako god kuglica bude izvukla Modre, jasno je da će uzvrat igrati na Maksimiru, što potencijalno znači da će tamo pasti i odluka o tome tko će proći među 16. U svakom slučaju, danas ćemo oko 13.30 znati sve...

Linker
24. travanj 2024 04:09