Krunoslav Jurčić i Cristiano Ronaldo u dvoboju između Dinama i Reala 2011.

 GORAN MEHKEK/CROPIX
PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

Dinamo protiv Španjolaca pobijedio samo jednom, Kruno Jurčić obilježio utakmice protiv Real Madrida

U 12 susreta Dinamo je upisao jednu pobjedu, jedan remi te 10 poraza uz gol razliku 6:20
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 13. prosinac 2021. 16:09

Dinamo će se protiv Seville u veljači boriti za ulazak u osminu finala Europske lige, a šesti je to put da se klub iz Maksimira susreće s nekim španjolskim klubom u europskim natjecanjima od samostalnosti Hrvatske. U dosadašnjih 12 susreta Dinamo je upisao jednu pobjedu, jedan remi te 10 poraza uz gol razliku 6:20.

Sve je počelo u studenom 1997. kada je tadašnja Croatia u sklopu 3. kola Kupa UEFA ugostila Atletico Madrid. Pred oko 38 tisuća gledatelja utakmica je završila remijem 1:1, a ekipu u kojoj su, između ostalih, igrali Robert Prosinečki, Dario Šimić, Igor Cvitanović i Dražen Ladić, u vodstvo je u 2. minuti doveo Edin Mujčin dok je izjednačujući gol u 50. minuti postigao Jose Luis Caminero. Isti igrač je bio jedini strijelac u uzvratnoj utakmici te je tako odveo Atletico u sljedeću rudnu natjecanja.

Na sljedeći put se na dolazak Španjolaca u Maksimir čekalo do rujna 2010. kada je u sklopu 1. kola grupe D Europske lige gostovao Villarreal. Tada je Dinamo upisao i jedinu pobjedu protiv nekog španjolskog kluba - 2:0, a golove su postigli Ante Rukavina i Sammir. U modrom dresu tada su igrali još i Milan Badelj, Igor Bišćan te Šime Vrsaljko, ali i sadašnji kapetan Arijan Ademi. U utakmici 5. kola Villarreal je na svojem terenu s 3:0 (dva gola Giuseppe Rossi, jedan Marco Ruben) pobijedio Dinamo, a Zagrepčani su natjecanje u skupini završili na trećem mjestu te nisu izborili nokaut fazu.

Već sljedeće godine u Maksimir je došao madridski Real. Igralo se 1. kolo skupine D, a Dinamo je hrabro pao i izgubio samo s 1:0. Gol je postigao Angel Di Maria, za Modre su, između ostalih, igrali Mateo Kovačić, Domagoj Vida, Jerko Leko i Milan Badelj. U 5. kolu Dinamo je na Santiago Bernabeu doživio pravi debakl i izgubio sa 6:2. Bilo je i 6:0, golove za 'Kraljevski klub' su postigli Karim Benzema i Jose Maria Callejon po dva te Gonzalo Higuain i Mesut Ozil. Čast zagrebačkog kluba su u zadnjih 10 minuta donekle spasili Fatos Beqiraj i Ivan Tomečak, a iz te utakmice će zauvijek ostati zapamćen čuveni zagrljaj Krunoslava Jurčića i Josea Mourinha. Dinamo je ispao u skupini bez iti jednog osvojenog boda.

Dinamo je protiv Seville već igrao u skupini H Lige prvaka sezone 2016./17. U trećem kolu Španjolci su gostovali na Maksimiru i golom Nasrija pobijedili s 1:0 momčad u kojoj su igrali Domagoj Antolić, El Hilal Soudani, Gordon Schildenfeld i Borna Sosa. U uzvratnoj utakmici bilo je uvjerljivih 4:0 za Sevillu s golovima Luciana Vietta, Sergija Escudera, Stevena N'Zonzija i Wissama Ben Yeddera. Dinamo je te godine upisao svih 6 poraza u skupini Lige prvaka s gol-razlikom 0:15.

Posljednje suočavanje sa španjolskim klubovima dogodilo se ove godine, u četvrtfinalu Europske lige. U Maksimir je u 8. travnja došao Villarreal te pobijedio golom Gerarda Morena u 44. minuti. Lovro Majer, Mislav Oršić, Joško Gvardiol, Bruno Petković, Dominik Livaković i suigrači nisu mogli to nadoknaditi u uzvratu. Villarreal je pobijedio s 2:1, golove za Španjolce su postigli Paco Alcacer i Gerard Moreno dok je za Modre precizan bio Mislav Oršić.

Linker
25. travanj 2024 07:50