BORIS KOVACEV/CROPIX
JAČI OD COVIDA

Dinamo prvi, jedini nije primio gol, novi junak postao već zaboravljeni Atiemwen

Pogotkom Atiemwena Modri su stigli do prve pobjede u skupini Europske lige.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 05. studeni 2020. 19:44

DINAMO - WOLFSBERGER 1:0 (Atiemwen 76')

DINAMO: Zagorac - Moharrami (od 74. Atiemwen), Lauritsen, Perić (od 15.Leovac), Gvardiol - Franjić - Majer, Ademi, Jakić (od 46. Kastrati), Oršić - Gavranović (od 90. Barton).

WOLFSBERGER: Kofler - Novak, Baumgartner, Lokošvili, Pavelić (od 81. Hodžić) - Wernitznig, Stratznig, Peretz (Schmerbock), Taferner - Dieng (od 54. Vizinger), Joveljić (od 46. Perić).

Sudac: Jerome Brisard. Pomoćnici: Benjamin Pages i Guillame Debart; četvrti: Amaury Delerue (svi Francuska); delegat: Kejdi Tomorri (Albanija)

Žuti kartoni: Taferner (15-preoštar start); Baumgartner (25-preoštar start); Wernitznig (36-preoštar start); Dieng (48-preoštar start); Leovac (55-preoštar start); Franjić (66-preoštar start), Pavelić (69-preoštar start): Majer (71-preoštar start): Hodžić (89-preoštar start)

Crveni kartoni: Taferner (45-drugi žuti)


Nogometaši zagrebačkog Dinama minimalnom 1-0 (0-0) pobjedom protiv austrijskog Wolfsbergera u susretu 3. kola skupine K Europske lige zasjeli su na čelo ljestvice.

Jedini pogodak na utakmici postigao je Atiemwen u 76. minuti, samo dvije minute po ulasku na teren.

Majer je ubacio loptu s lijeve strane, Atiemwen ju je prihvatio leđima okrenut golu, uspio se okrenuti i sa 10-ak metara prizemnim udarcem svladati Koflera.

Dinamo je tako uspio realizirati brojčanu nadmoć jer je u posljednjoj minuti prvog poluvremena gost ostao bez Tafernera koji je isključen zbog dva žuta kartona.

Inače, Dinamo je u dvoboju protiv Wolfsbergera igrao bez Livakovića, Petkovića, Stojanovića, Theophile-Catherinea i Ivanušeca, dok kod Austrijanaca nije bilo Liendla, njihovog najboljeg igrača, strijelca i kapetana.

KRAJ: Dinamo je pogotkom Atiemwena stigao do vrijedne, jako važne pobjede protiv Wolfsbergera. Preuzimaju Modri i prvo mjesto u skupini, a ostaju jedina momčad bez primljenog pogotka u prva tri kola cjelokupne Europske lige!

90+2' Radi Peternac još jednu promjenu. Ulazi Burton umjesto Gavranovića.

90' Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

89' Žuti karton za Hodžića, i to je izborio Majer. On je danas, po slobodnoj procjeni, pretrpio najviše prekršaja u Dinamovim redovima.

87' Dinamo će sada, jasno, sve snage usmjeriti na čuvanje ovog minimalnog vodstva. Klupa može povući jednu ili dvije izmjene, ali u samo jednom intervalu, što će se vjerojatno čuvati za samu završnicu.

Udarac Leovca nakon sjajne lopte Gavranovića, mogao je lijevi branič u dobru poziciju ali je propustio riješiti utakmicu.

84' Evo i video-zapisa Dinamovog pogotka! Pogledajte ga OVDJE.

81' Dvije promjene kod Austrijanaca. Hodžić ulazi umjesto Pavelica, a Schmerbock je zamijenio Peretza.

79' Traži sada Dinamova klupa, traži Alen Peternac da se ode i po drugi pogodak. Inače, CSKA je smanjio na 3:1 protiv Feyenoorda, a Dinamo je na tablici uživo preuzeo vodstvo u skupini...

Ali, bit će vremena za kalkulacije.

76' GOOOOOL! Ma to je pogodak Atiemwena! Uuuu, kako se prometnuo u heroja neočekivani igrač Dinama. Majer je ubacio s poludistance, spustio je Atiemwen prsima i onda pogodio neobranjivo lijevom nogom za Koflera.

74' Najbolja prilika Dinama na utakmici! Majer je ciljao Ademija, pogodio ga iz kornera, ali udarac glavom zaustavio je Kofler.

Izmjena u Dinamu, umjesto Moharramija unutra je Atiemwen.

70' Feyenoord je već poveo s 3:0 protiv CSKA...

Drugim riječima, ako ovako ostane, Wolfsberger će imati 5, Feyenoord 4, Dinamo 3, a CSKA će ostati na 2 boda.

68' Brojimo žute kartone, sada jednog zaradio i Mario Pavelic, bivši igrač Rijeke.

66' Žuti karton za Franjića, bit će sada i dobra prilika za ubačaj Wolfsbergera s lijeve strane.

65' Feyenoord je u skupini K poveo protiv moskovskog CSKA. Pratimo i taj susret, barem krajičkom oka.

63' Sve se češće, ali i bolje otvara Dinamo po stranama. Od ulaska Kastratija generalno Modri stoje nešto ofanzivnije. Naravno, tu pomaže i činjenica da Modri imaju igrača više.

61' Slobodan je udarac sada imao Mislav Oršić, bilo je to sa svojih, pa i preko 25 metara, ali odbilo se to od živog zida u korner.

58' Dobru je loptu u prostor dobio Kastrati, izblokirao ga je Lochoshvili. Trebat će takvih akcija još kako bi se nešto konačno otvorilo. Jer, kako stvari stoje, neće pogotka biti još neko vrijeme.

55' Prvi žuti za nekog u Dinamu. Zaradio ga je Marin Leovac nakon opasnog starta na Novaku.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

53' Diengu se ukazuje pomoć od strane gostujuće liječničke službe, a sprema se i nova promjena. U igri je umjesto njega naš Dario Vizinger.

Da vidimo što može napraviti hrvatski mladi reprezentativac.

50' Promijenio je gostujući trener Feldhofer strategiju, pretvorilo se sve u igru s tri stopera nakon što je ušao Stefan Perić.

Probao je pak sada Majer, ovo je otišlo preko vrata... Sam si je iskreirao, pokušao, ali samo za statistiku.

48' Žuti karton za Dienga, faul je pretrpio Joško Gvardiol, odnosno udarac laktom u glavu... Baš su grubi ti Austrijanci. Nije čudo što su već s igračem manje.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

46' Počinje drugo poluvrijeme, a na obje strane dogodile su se izmjene.

Prvo, kod Dinama, unutra je Lirim Kastrati, a izašao je Kristijan Jakić. S druge strane, unutra je Stefan Perić koji je zamijenio Dejana Joveljića.

Još uvijek nema gola


Dinamo u prva dva kola nije zabio, ali nije ni primio pogodak. Već peto poluvrijeme nitko od napadača Dinama nije postigao gol. 0:0 protiv Feyenoorda, 0:0 protiv CSKA... Valjda će se netko ukazati...

Zadnji europski pogodak Dinamo je dao Flori u playoff-rundi Europske lige, bilo je to u 87. minuti za konačnih 3:1. Zabio je tada Arijan Ademi.

POLUVRIJEME: Nema pogodaka nakon prvih 45 minuta u Maksimiru, ali Dinamo će u drugom dijelu imati igrača više.

45' Crveni karton! Ide Taferner van zbog prekršaja na Jakiću, to je drugi žuti karton. Wolfsberger ostaje s igračem manje za čitavo drugo poluvrijeme.

44' Moharrami je dobro povukao po desnoj strani, lopta dolazi u sredinu do Gavranovića koji nakon primanja prsima ne uspjeva sebi stvoriti prostor za kvalitetnu završnicu akcije. Na trenutak se pomislilo da je netko iz Wolfsbergera igrao rukom, no to se ipak nije dogodilo.

42' Sjajno je sada Gv ardiol izborio loptu za Dinamo pored Dienga koji bi, da ga je uspio proći, krenuo u kontru.

39' Kao da se u oba tabora samo čeka kraj prvog poluvremena. Osim nekoliko (polu)prilika na početku, ne možemo reći da smo puno toga vidjeli ove večeri u Maksimiru.

36' Još jedan žuti karton, ovoga puta za Wernitzniga. Iznudio ga je Majer, okrenuo se između dvojice, a onda ga povlači večerašnji kapetan Wolfsbergera.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

32' Čekamo neku novu priliku, Dinamo je lagano prepustio posjed gostima, ovo je period u kojem Modri očito čuvaju snagu, svjesni toga da će trebati pritisnuti i u nastavku.

29' Igra je dosta ispresjeckana raznim startovima, uglavnom lakše prirode i uglavnom na sredini terena. Odigravanja prema naprijed mahom ne prolaze s obje strane.

26' Nova dobra akcija Modrih okončana je udarcem Oršića s lijeve strane, s ruba kaznenog prostora. Otišlo je preko gola, dok su prethodno Franjić i Majer dopremili loptu.

24' Kako rekosmo, Baumgartner je ušao u sudačku bilježnicu nakon prekršaja nad Ademijem.

Ispala je prije tridesetak sekundi jedna lopta Zagorcu nakon loše komunikacije s Gvardiolom, ali srećom, Franjić je to izbacio na vrijeme.

23' Šteta da prilika od Gavranovića maločas nije ozbiljnije ugrozila Austrijance, bio bi to pravi trenutak za povesti...

Novi prekršaj Majera, ali i gosti su oštri, bit će sigurno novih kartona...

21' Majer radi prekršaj u napadu na Pavelicu, bivšem nogometašu Rijeke. Sudac Brisard ne dopušta niti malo razgovora.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

19' Uh, sada je moglo biti puno opasnije za Koflera. Ademi je lijepo proigrao Gavranovića koji se, umjesto na kretanje prema njegovu golu, odlučio na udarac otprve, iz dosta velike udaljenosti. Šteta, jer mirisalo je na opasnost.

17' Leovac će, jasno je, zauzeti svoje mjesto na lijevom boku. Gvardiol će se preseliti na stopera uz Danca Lauritsena.

Perić nije izgledao loše, niti ozlijeđeno, ali očito je riječ o nečem ozbiljnijem.

15' Prvi je žuti karton na utakmici zbog prekršaja nad Majerom zaradio Taferner.

Perić ide van, umjesto njega ulazi Marin Leovac.

12' Prijete, ali zasad samo potiho momci iz Wolfsbergera. Korner je s lijeve strane, ali on nije uzrokovao veću opasnost za Zagorca.

Na zagrijavanju je, već sada - Marin Leovac. Jesu li posrijedi kakvi problemi unutar jedanaestorke s ozljedama ili je to dio redovnog plana, vidjet ćemo.

9' Tražio je i Dinamo sada jedanaesterac, Gvardiol je spuštao loptu u suparničkom kaznenom prostoru, no netko je pritom i napravio prekršaj u napadu pa za francuskog arbitra nije bilo dvojbe oko toga što treba svirati.

8' Dobar udarac Dienga, blok Gvardiola pa onda loptu hvata Zagorac. Bila je ovo prva opasnost, makar i u natruhama. Tražili su gosti neki prekršaj, neku priliku za izboriti kazneni udarac, no sudac Brisard dao je žuti karton samo nekome s klupe Wolfsbergera.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

6' Početna bitka za prevlast na sredini terena i dalje traje. Klupa pod vodstvom Alena Peternaca sugerira da se polako grade akcije i stvaraju eventualne prilike.

Jednu je loptu na lijevoj strani dobio Mislav Oršić, no bila mu je prejaka.

4' Neće se Austrijanci povući, jasno, stigli su nogometaši Wolfsbergera u Zagreb s idejom da se nešto i uzme.. Možda bod, možda tri.

2' Da vidimo kako će se postaviti Modri. Doima se da smo bili u pravu, formacija je 4-1-4-1, s izraženom aspiracijom da se gol gostiju napadne od samog početka.

21.00 Utakmica na Maksimiru je počela. Ne preostaje nam ništa drugo nego poželjeti sreću Modrima.

Recimo da ulogu glavnog suca ima Jerome Brisard iz Francuske.

20.50 Rijeka je, nažalost, upisala i treći poraz u skupini Europske lige ove sezone. Na Rujevici je s 2:1 slavio talijanski prvoligaš Napoli.

Više o dvoboju pročitajte OVDJE.

20.44 Kakav raspored Dinama do kraja godine, a nakon posljednje reprezentativne stanke... Bit će gusto! Dodajmo tu i utakmicu protiv Istre 1961 koja bi se trebala igrati u nedjelju.

21. studenoga: Osijek - Dinamo
26. studenoga: Wolfsberger - Dinamo
29. studenoga: Dinamo - Hajduk
3. prosinca: Feyenoord - Dinamo
6. prosinca: Slaven Belupo - Dinamo
10. prosinca: Dinamo - CSKA
13. prosinca: Rijeka - Dinamo
16. prosinca: Rudeš - Dinamo
19. prosinca: Dinamo - Varaždin

20.37 Samo Mamić i Kranjčar slavili u Austriji


Austrijanci nisu Dinamu dosad baš bili ugodni suparnici u europskim dvobojima. Samo su dvaput Dinamovi nogometaši uspjeli pobijediti podno Alpa. Prvi put je to učinio upravo Zoran Mamić, koji je u svom europskom debiju na klupi, slavio protiv bečke Austrije 2:3, no u konačnici je to bila Pirova pobjeda, Austrijanci su zbog 0:2 iz Zagreba prošli u Ligu prvaka. Prije četiri godine Zlatko Kranjčar pobijedio je u Salzburgu Red Bull (2:1) nakon produžetaka i odveo Dinamo u Ligu prvaka. Osim tih dvoboja Mamić je jednom poražen u Salzburgu (2:4), Dinamo s Krunom Jurčićem protiv istog protivnika odigrao 1:1. Prije 21 godine, u jesen 1999., izgubili su Modri u Ligi prvaka (trener Ardiles) od Sturma (0:1), a još davne 1963. izgubili su u Kupu kupova od LASK-a 0:1. No, kako je u prvoj utakmici bilo 1:0 za Dinamo, igrala se treća utakmica koja je završila 1:1, a na kraju je Dinamo prošao. Osam godina kasnije u Kupu UEFA-e, 0:0 u Beču nije bilo dosta protiv Rapida, Bečani su zbog 2:2 iz Maksimira prošli dalje.

20.30 Minuta šutnje iz dva razloga


UEFA je priopćila da će se na večerašnjem dvoboju održati minuta šutnje. Uoči početka odat će se počast Slavenu Zambati, preminuloj legendi Dinama, ali i žrtvama terorističkog napada u Beču. Obje momčadi nosit će crni flor.

20.27 Naravno, jednim okom ćemo biti i na dvoboju Feyenoorda i CSKA koji se igra u Rotterdamu. Prati se situacija u cijeloj Dinamovoj skupini u kojoj bi, poklope li se neki rezultati, Modri mogli profitirati.

20.22 Pratimo jasno, paralelno i dvoboj na Rujevici u kojem je Napoli preokrenuo vodstvo Rijeke.

Više o utakmici u zasebnom članku.

20.17 Utakmica broj 230


Dinamo će protiv Wolfsbergera odigrati svoju već 230. europsku utakmicu od samostalnosti. Do četvrtka su Modri, u prethodnih 229 susreta upisali 91 pobjedu, 89 poraza i 49 remija, uz gol-razliku 340:307. Sjetimo se, prvu utakmicu od hrvatske nezavisnosti, kao prvak u pretkolu Lige prvaka, Dinamo je odigrao protiv Tofte B68 na Farskim otocima. Bilo je to 18. kolovoza 1993., Modri su slavili 5:0, strijelci su bili Igor Cvitanović, Lesjak, Vlaović, Turković i Adžić. U uzvratu je bilo 6:0, uz četiri gola Vlaovića te po jedan Sejada Halilovića i Zorana Živkovića.

20.10 Utakmica počinje za nekih pedesetak minuta.

20.07 Dok favoriti u skupini poput Dinama i CSKA imaju po dva boda, a Feyenoord stoji nasukan na samo jednome, ovi su momci u prva dva nastupa uknjižili četiri vrlo vrijedna boda.

Jedinu pobjedu dosad ostvario Poms


Kako je u europskim utakmicama prolazio Dinamo kad su ga vodili pomoćnici? Alen Peternac večeras ulazi u krug onih koji su po jednom vodili Plave u europskim avanturama, prije njega to su bili Đuro Bago, Damir Krznar, Sreten Ćuk, Rene Poms i Željko Sopić. Bago i Sopić u tom su trenutku bili vršitelji dužnosti prvog trenera, dok su maksimirski čelnici tragali za trajnijim rješenjem, dok su Krznar, Poms i Ćuk dirigirali momčadi kao pomoćni treneri. Baš kao sada Peternac.

Đuro Bago je vodio utakmicu 2. pretkola Kupa UEFA-e u sezoni 2004./05. Modri su gostovali kod slovenskog Primorja i izgubili s 2:0. Bilo je to popriličan kiks za momčad u kojoj su između ostalih igrali Niko Kranjčar, Eduardo, Edin Mujčin, Damir Milinović, Andre Mijatović, Ivan Bošnjak...

Željko Sopić vodio je ogled Lige prvaka, protivnik u skupini u sezoni 2016./17. bio je Juventus, u Maksimiru su Modri poraženi s 0:4, što, naravno, nije bilo iznenađenje.

Sreten Ćuk je pak u svojoj jedinoj utakmici, baš kao i Đuro Bago nastradao od Slovenaca, izgubio je na gostovanju kod Kopra 0:3, bilo je to u 2. pretkolu Lige prvaka u sezoni 2010./11. Momčad je bila jaka, igrali su između ostalih Butina, Bišćan, Ibanez, Sammir, Slepička, Calello, Chago...

Damir Krznar je pak u 2. pretkolu LIge prvaka u sezoni 2015./16. u Maksimiru odigrao 1:1 s luksemburškom Folom Esch.

Jedinu pobjedu Dinamo je ostvario kad su ga vodili pomoćnici u slučaju kad je pomoćnik bio - stranac. je u prvoj utakmici osmine finala Europske lige uspio svladati Benficu s 1:0.

19.55 Sastav Dinama izgleda ovako. Teško je pogoditi kako će vezni red izgledati taktički, a ovo su naše pretpostavke...

image
a ad a da da

19.50 U usporedbi sa sastavom koji je prije tjedan dana odigrao maestralno u Rotterdamu i dobio Feyenoord, nekoliko je promjena u austrijskom taboru.

Bivši igrač Rijeke Mario Pavelić ušao je na mjesto lijevog braniča umjesto Scherzera, na mjestu zadnjeg veznog je Stratznig umjesto Leitgeba, a najboljeg igrača Liendla odmijenio je Peretz za večerašnju prigodu.

19.45 Dobrodošli u tekstualni prijenos utakmice Dinama i Wolfsbergera koja počinje od 21 sat na Maksimiru.

Stigli su početni sastavi, u kojima se da primijetiti da je Dinamova jedanaestorka solidna, jasno, bez Livakovića i Petkovića...

Ovako izgleda službeni zapisnik utakmice. Austrijska klupa još je tanja od Dinamove, a na modroj ima i dosta juniora.

image
SCREENSHOT

Pozitivni na test na COVID-19 u Dinamu, pozitivni u Wolfsbergeru. Imena niti jedni niti drugi nisu objavili, Dinamo je bio nešto konkretniji rekavši da uz glavnog trenera Zorana Mamića i još nekoliko članova stožera pozitivna devetorica igrača s UEFA-ine liste. Austrijanci su, pak, izvijestili da je kod njih osam slučajeva zaraze, što među igračima, što među članovima stožera.

Teško je, naravno, nagađati, govoriti tko je zaražen, tko je možda ozlijeđen, tko je izostao s popisa zbog nekih trenerovih zamisli, no zadnji trening Dinama večer prije utakmice otkrio je da u momčadi nema Dominika Livakovića, Brune Petkovića, Petra Stojanovića, Kevina Theophile-Catherinea, Luke Ivanušeca... Na golu je Danijel Zagorac, desni bek je Iranac Moharrami, lijevi Gvardiol, a u prvih 11 je i mladi Franjić, koji je bio iznenađenje u početnom sastavu u prošlom kolu protiv CSKA u Moskvi.

U četvrtak ujutro od austrijskih smo kolega saznali da s momčadi u Zagreb nije doputovao Michael Liendl. Najbolji igrač i strijelac, kapetan i duša Wolfsbergera, igrač koji je u Europskoj ligi zabio već četiri gola u dvije utakmice, od toga tri s bijele točke. Naravno, ne precizira se razlog zbog kojega ga nije bilo, može se tek nagađati, u svakom slučaju i Austrijanci su na kraju došli u Zagreb podosta oslabljeni, još dva-tri igrača koji su inače u krugu prve momčadi nisu bili na raspolaganju svome treneru Ferdinandu Feldhoferu.

Linker
30. travanj 2024 23:51