GORAN MEHKEK/CROPIX
NOVA SJAJNA PREDSTAVA

Dinamo slavi, ali ipak nije postao svjetski rekorder! Hrvat pokvario potpuni show Modrih na Maksimiru

Modri su nadigrali CSKA, a Dominik Livaković ipak je primio pogodak, premda je bio čudesan i večeras
Piše: Tomo Ničota/Patrik MršnikObjavljeno: 10. prosinac 2020. 19:52

DINAMO - CSKA MOSKVA 3:1 (Gvardiol 28', Oršić 41', Kastrati 75' / Bistrović 76')

DINAMO: Livaković - Moharrami, Theophile, Gvardiol, Leovac (od 21' Perić) - Jakić, Ademi (od 35' Franjić) - Kastrati, Majer (od 78' Tolić), Oršić (od 78' Ćuže) - Gavranović (od 78' Atiemwen).

CSKA: Akinfejev - Maradišvili, Divejev (od 79' Karpov), Vasin, Šenikov (od 71' Gaich) - Obljakov, Bistrović - Zainutdinov, Ahmetov (od 63' Tiknizijan), Sigurdsson - Škurin (od 63' Čalov)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dinamo neće za ovo dobiti medalju, nije na kraju uspio napisati povijest i postati prva momčad koja je završila natjecanje po skupinama bez primljenog pogotka, nedostajalo je tek 15 minuta. Ali, Dinamo je i protiv CSKA-a odigrao jednu veliku utakmicu, pobijedio uvjerljivo i zasluženo, dominantno, izjednačio onih rekordnih 14 bodova koliko je osvojio i prije dvije godine u Europskoj ligi. I zaslužio sve komplimente za sve što je odigrao ove europske jeseni. Šteta što rapsodija završava, no, možda nastavak uslijedi na proljeće.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Brzo su Plavi zagospodarili terenom, odigrali opet sjajnih 45 minuta, raspoložen je bio Oršić. Nije još ove sezone do večeras zabio u Europi, u utakmicu je ušao s tri gola zaostatka za Slavenom Zambatom i Igorom Cvitanovićem koji su zabili 15 golova u Europi za Modre. Prvo je Oršić u šesnaestercu pucao u blok, onda je u 21. minuti lažnjakom na lijevoj strani kaznenog prostora izbacio Diveeva pa pucao u bliži kut i pogodio vratnicu. A još je jednom u zadnjim trenucima prvog dijela, poslije Jakićeva spuštanja glavom, pogodio stativu! Prije toga je zabio, za 2:0, glavom, dakle, uz malo sreće mogao je u već u prvih 45 minuta dostići velikane Zambatu i Cvitanovića na vječnoj listi. Sad je došao do broja 13.

Prijetili su Mamićevi igrači stalno, odlučni da na kraju natjecanja po skupinama upišu pobjedu. Osim Oršića promašio je Majer, pa je Kastrati odlično prošao i loše odigrao povratnu loptu, nešto kasnije pucao je u blok. A onda je zabio Joško Gvardiol nakon kornera. U obrani se već puno dokazao, odigrao gotovo bez greške sve utakmice, sad se pokazao i pred suparničkim golom. Inače, samo koju minutu, Gvardiol je promijenio poziciju, opet igrao lijevog beka, jer je iz igre morao Leovac. Zainutdinov je u duelu udario Leovca laktom, razbio mu arkadu, krvi posvuda.

Start možda i za crveni karton, nije dobio niti žuti, ma, nije bio ni prekršaj...

Između svih dobrih vijesti bila je ta jedna loša i nešto kasnije i druga. Arijan Ademi nakon jednog trka uhvatio se za ložu, skinuo je kapetansku traku, bilo je jasno da ne može nastaviti. Vjerojatno Ademi neće moći ni na Rujevici, ubitačan ritam utakmica odnosi žrtve. Sad ispada da je bilo bolje da ga je Mamić sačuvao u ovoj rezultatski ne toliko bitnoj utakmici, ali ne može se Dinamovu treneru ništa zamjeriti, odlučio je istrčati s najboljom momčadi protiv Moskovljana, bez kalkulacija, to je uvijek za pohvalu. Uostalom, Dinamo je stvarno izgledao jako dobro, užitak za gledanje, pobjeda je nakon prvih 45 minuta već bila u rukama, ostalo je tek vidjet hoće li izdržati Dinamova povijesna 'nula' do kraja susreta.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

'Visio' je rekord u 60. minuti, nakon prekida Diveev je ostao sam pred golom, ali je loš pucao glavom, preko grede. Ljutio se Livaković na svoje suigrače, vikao da moraju biti koncentrirani, da im se ne smiju događato takvi propusti. Bodrili su jedni druge, kao dokaz koliko su željeli sačuvati mrežu i napraviti nešto što nitko nikad nije. No, Rusi nisu željeli biti dio povijesti, pritisnuli su, krenuli po pogodak.

Ali, promašio je i na drugoj strani, još jednom Oršić. Ali, zato je nakon odlične kontre i proigravanja zabio Kastrati. Još jedan Dinamov 'metak', još jedna velika pobjeda. Nažalost, na kraju bez tog povijesnog dosega, pokvario savršenstvo Bistrović. Potom mu je Livaković 'skinuo' slobodnjak, pa briljantno obranio i odbijanac s pet metara, ipak bolje jedan nego dva. 'Poludio' je Livaković na svoje suigrače, vikao: 'igrajte obranu, igrate za k... zadnjih 10 minuta'!

image
Livaković protiv CSKA
SOFASCORE
Statistike omogućio: Sofascore

Mala zadovoljština, već u 33. minuti Dinamo je skinuo jedan rekord, jer Manchester United, koji je dosad najdulje držao praznu mrežu, primio je 2010. u Ligi prvaka gol od Valencije u 32. minuti šestog kola. Po tom pitanju, Dinamo je, dakle, od četvrtka rekorder, šteta što nije uspio sjajnoj jeseni pridodati i taj pothvat, da je izdržao još 15 minuta... Naravno, neće to pokvariti konačan dojam, koji je fantastičan!

SKUPINA K:

Dinamo Z. - CSKA M. 3-1 (Gvardiol 28, Oršić 41, Kastrati 75 / Bistrović 77)

Wolfsberger - Feyenoord 1-0 (Joveljić 31)

TABLICA:

1 Dinamo Z. 6 4 2 0 9-1 14

2 Wolfsberger 6 3 1 2 7-6 10

3 Feyenoord 6 1 2 3 4-8 5

4 CSKA M. 6 0 3 3 3-8 3

-------------------------------------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO

KRAJ: Završilo je 3:1. Čestitke Modrima na pobjedi i na prvom mjestu u skupini!

90' Čekaju nas još tri minute nadoknade.

86' Odličan ubačaj Kastratija, veliku priliku je imao Ćuže, ali glavom nije bio precizan.

84' Žuti karton je zaradio Gaich.

82' Velike dvije obrane Livakovića, blizu je bio CSKA novog pogotka. Bistrović je izveo slobodni udarac , a onda je Livaković skinuo odbijanac nogom. Nevjerojatna obrana na udarcu Čalova.

78' Nije Dinamo uspio srušiti apsolutni rekord i ostati bez primljenog pogotka u skupini Europske lige. Trostruku promjenu napravio je Zoran Mamić, uvevši Ćužu, Tolića i Atiemwena.

76' GOOOL! Evo i pogotka CSKA. Bistrović je zabio Dinamu! Naravno, tko će kome, ako ne svoj svome...

75' GOOOOL! Evo sadržaja. Zabija Kastrati za 3:0 za konačnu pobjedu Dinama.

74' Novi korner za Bistrovića i CSKA. Sadržajnu igru smo uglavnom ostavili za prvo poluvrijeme.

70' Oršić je probao još jednom, ponovno je pucao preko gola. Blizu su bili sada Modri tome da i treći put zabiju večeras.

67' Ulazimo u posljednju četvrtinu utakmice. Nove izmjene priprema polako i Zoran Mamić.

63' Mijenja gostujući trener Goncharenko. Ulaze Tiknizijan i Čalov, vani su Ahmetov i Škurin.

60' Bistrović će sada izvesti udarac iz kuta, blokirao je Gvardiol jedan pokušaj ubačaja s desne strane. Divejev glavom u nastavku akcije ne pogađa okvir gola.

57' Niti obrana nema previše problema s eventualnim ruskim izletima kojih i dalje ima jako malo.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

54' Dinamo i dalje stvara prilike, i dalje je izrazito opasan u ofanzivi, i dalje je kombinatoran i agilan.

51' Vasinov start na Lovru Majera odlučio je sudac Martins kazniti žutim kartonom.

49' Podsjetimo, ždrijeb šesnaestine finala Europske lige je u ponedjeljak od 13 sati. Tada će Dinamo saznati svog sljedećeg suparnika.

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Osim one dvije prisilne kod Dinama, nema novih rotacija.

Drugi pogodak Dinama, onaj Oršićev za 2:0 pogledajte OVDJE.

POLUVRIJEME: Vodi Dinamo uvjerljivo, 2:0 je na Maksimiru a Modre još 45 minuta dijeli do toga da ne prime pogodak kroz cijelo natjecanje u skupini.

45' Vratnica Oršića! Kakva akcija Gavranovića, pa spuštanje Jakića a onda Oršić gađa vratnicu! Dvije minute nadoknade.

41' GOOOOL! Dinamo ima 2:0! Oršić glavom, ovoga puta. Sjajan ubačaj Kastratija Oršić je zakucao u mrežu. To je 13. njegov pogodak za Modre u europskim utakmicama.

40' Razdoblje nešto mirnije igre, Dinamo sve drži pod kontrolom.

36' Franjić je zamijenio Ademija. Druga je to prisilna promjena Zorana Mamića. Odmah je u prilici Kastrati, ali Obljakov spašava i lopta se odbija u korner.

35' Ozljeda Arijana Ademija! Nisu to dobre vijesti za Dinamo, kako za večeras, tako i za derbi protiv Rijeke na Rujevici za vikend.

33' Pogodak Joška Gvardiola za vodstvo Dinama pogledajte OVDJE.

31' Vodi Wolfsberger protiv Feyenoorda, Joveljić je zabio i doveo Austrijance na prag drugog mjesta.

30' Uletio je, razgrnuo Gvardiol sve u tom skoku i zabio svoj prvi europski pogodak za Dinamo. Zasluženo vodstvo Modrih.

28' GOOOOOL! Majerov ubačaj iz kornera, Gvardiol zakucava za 1:0!!

24' Perić radi prekršaj na Zainutdinovu, bit će slobodni udarac za Ruse. Završilo je to u živom zidu.

22' Oršićeva stativa. Dobro je prošla ta akcija, Oršić je okrenuo svog čuvara i pogodio vratnicu. Inače, Zainutdinov se nakon prekršaja nad Leovcem izvukao bez ikakve kazne.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

21' Neće moći Leovac pa će ući Dino Perić. To znači da će Joško Gvardiol preseliti na lijevog beka.

19' Težak prekršaj Zainutdinova. Lakat u glavu je dobio Leovac. Moglo bi to biti za karton, portugalski sudac Martins nije reagirao. Pojavila se i krv na Leovčevu licu... Nema VAR-a, ali Zainutdinov iščekuje kaznu.

17' Kakva prilka za Dinamo! Gavranović gura za Kastratija koji trči kao metak po desnoj strani, dva Dinamova igrača čekala su loptu u kaznenom prostoru, ali izblokirano je to u zadnji trenutak i izbijeno u korner.

15' Majer! Opasno, desnom nogom, s ruba 16 metara, malo pokraj vrata.

13' U TV-prijenosu je spomenuta nekakva eksplozija u istočnom dijelu Zagreba. Valjda nije riječ o nekoj tragediji...

10' Prvi dobar pokušaj Dinama! Oršić puca preko gola. Napravio je lijepi posao ranije, samo je trebalo spustiti loptu, ali bit će korner.

7' Dinamo se postavio autoritativno, za očekivati je da ćemo i večeras moći vidjeti raznovrsnost u igri, kao i pokoji pogodak u mreži Akinfejeva.

4' Gvardiol je ostao ležati ozlijeđen. Netko ga je nagazio, boli ga gležanj, jauknuo je... Nadamo se da će biti dobro.

2' Već u drugoj minuti - žuti karton za Marija Gavranovića. Nije bilo prekršaja Divejeva, Gavranović je dobio javnu opomenu zbog simuliranja.

21.00 Dvoboj u Maksimiru je počeo. U isto vrijeme igraju Wolfsberger i Feyenoord, pratit ćemo, onako, s pola jednog oka...

20.55 Uoči utakmice održana je minuta šutnje u čast velikog Paola Rossija, preminulog nekadašnjeg talijanskog nogometaša.

20.50 Velika pobjeda Rijeke! Tomečak u 93. minuti za slavlje protiv AZ-a.

20.40 Dvadeset minuta je do početka dvoboja. Može li Dinamo završiti ovosezonsko nadmetanje u skupinama Europske lige bez primljenog pogotka?

20.30 Neuništivi Akinfejev

U kadru CSKA nalaze se trojica aktera okršaja Rusije i Hrvatske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2018. godine: vratar i tadašnji kapetan reprezentacije Igor Akinfejev te Alan Dzagoev i brazilski desni branič s ruskom putovnicom Mario Fernandes. Dzagoev i Fernandes nisu doputovali u Zagreb. Ali, na toj utakmici Fernandes je u 115. minuti glavom izjednačio na 2:2, a kasnije, prilikom raspucavanja jedanaesteraca, loptu poslao pored gola. Dzagoev je, pak, u raspucavanju bio precizan. Akinfejev i Fernandes odigrali su svih 120 minuta, dok je Dzagoev ušao s klupe u 102. Ova je utakmica ujedno bila i oproštaj Akinfejeva od reprezentacije. Akinfejev je branio za rusku reprezentaciju i u utakmici protiv Hrvatske u Moskvi u rujnu 2006. u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Dvoboj je završen bez pogodaka. Iz tadašnjih početnih sastava Rusije i Hrvatske danas profesionalni nogomet igraju samo trojica: Igor Akinfejev, Luka Modrić i Vedran Ćorluka.

20.17 Evo i Dinamovog sastava za večeras.

image
Dinamo protiv CSKA
SN

20.13 Nije dugo trajalo vodstvo Rijeke. Wijndal je izjednačio na 1:1.

20.10 Bravo za Rijeku! Poveli su Bijeli pogotkom Menala početkom nastavka protiv AZ-a na Rujevici.

20.05 Ruski sastav danas...

20.00 Podsjetimo, sve je jasno što se ove utakmice tiče... Dinamo je sigurno prvi u skupini, a CSKA eventualno može biti treći, ali i to je slaba utjeha.

19.50 Stigli su sastavi za večerašnji dvoboj. Dinamo ide s Leovcem na poziciji lijevog braniča, a kod CSKA će startati Bistrović, dok je Nikola Vlašić izvan zapisnika.


Linker
29. svibanj 2024 01:20