Paul Onuachu nakon Dinama ne može do gola

 ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Orange Pics Bv/Alamy/Alamy/Profimedia
UPAO U KRIZU

Dinamo ‘ugasio‘ majstora koji je punio naslovnice: Rušio je sve pred sobom, sada ne može pogoditi okvir!

Posljednja dva mjeseca najsušnije je realizatorsko razdoblje za Genkova napadača u zadnjih pet godina
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 25. studeni 2021. 14:00

Prije dva mjeseca, uoči prvog okršaja s Dinamom u Europskoj ligi, Genk je imao najubojitijeg europskog napadača u rujnu. Paul Onuachu, 27-godišnji 201 centimetar visoki napadač iz Nigerije, u devetom mjesecu 2021. godine postigao je osam pogodaka u svim natjecanjima.

S 11 golova Onuachu je bio četvrti strijelac u sezoni, s 27 pogodaka sedmi strijelac u kalendarskoj godini. U sljedećih devet utakmica, počevši s Dinamom, Onuachu je odradio 652 minute i postigao - jedan gol. Nije bio ozlijeđen, odigrao je sve utakmice osim jedne u Belgijskom kupu sa Sint Elooisom kada ga je trener odmarao. Ali, nije išlo...

Onuachua je u prošlom ljetnom prijelaznom roku željelo angažirati nekoliko engleskih klubova, ali odšteta je bila previsoka.

Skroman opus

Nisu ga prodali, pa je tehnički direktor Genka Dimitri De Conde odmah krenuo u akciju i Onauchu je 20. rujna produljio ugovor s klubom na još jednu godinu, do 2024. Ugovor je proslavio s pet golova u dvije utakmice, dva je zabio Antwerpu, tri Seraingu i onda je došao - Dinamo. Put lopte prema Nigerijcu je zakrčen, kad bi je se i dokopao (imao je 33 dodira s loptom, Duje Čop 38, Bruno Petković 55...) odlično su ga zatvarali Rasmus Lauritsen i Kevin Theophile-Catherine. I nakon toga nije to bio više onaj isti Onuachu, kao da su Dinamovi defenzivci iz njega isisali kompletno samopouzdanje koje je imao.

Protiv Dinama je imao jedan udarac izvan okvira, to je bio njegov cjelokupni pucački opus. U nizu posljednjih utakmica počevši s Dinamom uputio je osam udaraca u okvir i još 11 izvan okvira, ali zabio je tek u gostima kod Waregema u 6:2 pobjedi. Od 19 neblokiranih udaraca u gol je pretvorio jedan, tako da je na 5 posto realizacije. Pokušava, trudi se, no ne ide pa ne ide. S 12 golova više nije ni u Top 30 najboljih europskih strijelaca ove sezone, ispred njega su se, primjerice, probili i Marko Livaja i Josip Drmić s po 13 golova. Jedino što je ostalo isto kao i prije Dinama su Onuachuove asistencije. Ni prije, ni kasnije nije upisao nijednu...

"De Conde je bio jako lukav kad je produljio Onuachov ugovor, ali i dalje ne shvaćam kako nijedan klub za njega nije poslao konkretnu ponudu. Stavite Paula u neku top ligu, okružite ga još boljim igračima i vidjet ćete da će i tamo zabijati. Jako mi se sviđa", kazao je ovih dana trener Van den Brom.

Svi u Genku u službi su reklamiranja nigerijskog dvometraša, i De Conde je prije koji mjesec izgovorio “Onuachu bi dobro došao i Liverpoolu kao pričuvna opcija”. No, Onuachu je i dalje u Genku (90 utakmica, 57 golova), a s obzirom na predstave u protekla dva mjeseca, cijena mu je sigurno malo pala s 20-ak milijuna eura koliko Genk priželjkuje zaraditi njegovom prodajom.

"Paul se nadao transferu, koji se nije dogodio. Nekoliko dana prije kraja mercata shvatio je da će ostati. Je li bio razočaran? Reći ću samo da se radi o predobrom momku...", otkrio je Van den Brom.

Bio je Onuachu s reprezentacijom Nigerije i u listopadu i u studenom, ali izbornik Super orlova Gernot Rohr nije bio zainteresiran za njegove probleme i uglavnom ga je držao na klupi, tek ga je u 89. minuti protiv Zelenortskih Otoka ubacio umjesto Victora Osimhena. Onuachu ovako sušno realizatorsko razdoblje nije imao u posljednjih pet godina, otkako je bio član Midtjyllanda. Samo da put iz rupe u koju je upao ne pronađe u Maksimiru...

Učinak Onuachua

Prije Dinama

Utakmice 12

Minute 917

Golovi 11

Asistencije 0

Nakon Dinama

Utakmice 9

Minute 652

Golovi 1

Asistencije 0

Linker
18. travanj 2024 13:33