MARKO TODOROV/CROPIX
SAMO BEZ PODCJENJIVANJA

Dinamov junak u Europi nakon video analize: ‘Tako se i lani pričalo, a odigrali su s Eintrachtom 2:1‘

‘Gledali smo videomaterijale koje nam je pripremio stožer, jesmo favoriti ali - maksimalan respekt‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. listopad 2020. 13:03

Dinamo danas očekuje play-off Europske lige, protivnik je estonska Flora. Utakmica je odlučujuća, a onda je jasno - treba porazgovarati s Amerom Gojakom. Reprezentativac BiH u Rumunjskoj je pružio još jednu veliku europsku partiju u dresu Dinama, bio jedan od junaka u prolazu Cluja, koji je donio sraz s Ferencvarosem u kojem su se Mamićevi dečki, nažalost, oprostili od Lige prvaka.

Oduševio je novim europskim pogotkom, petim u dresu Dinama, ali i svojim tjelesnim kapacitetima, protiv Cluja je u 120 minuta pretrčao više od 16 kilometara. U Europi je već prije Cluja zabio Anderlechtu, Trnavi, Ferencvarosu prošle sezone, Rosenborgu... Sve su to bili važni pogoci...

Maksimalan respekt

Odlučna je utakmica za ulazak u Europsku ligu... Je li to onaj poznati “Gojak time”, vi obično odlučujete takve? Za kladitelje, mogu li uplatiti na opciju “Gojak zabija pogodak”?
- Što se mene tiče, može ga zabiti i Livi, samo da se prođe dalje. Iako je ovo utješna nagrada u usporedbi s Ligom prvaka, to je ipak ozbiljno natjecanje u kojem Dinamo može pokazati puno toga i svakako ponoviti uspjeh iz zadnjih godina.


Protivnik nije od onih kojih bi se trebalo plašiti, zar ne? Što vi uopće znate o Flori?
- Gledali smo video-materijale koje nam je pripremio stožer, gledat ćemo još… Možemo se složiti da smo favoriti, ali uvijek ima ona izreka koja kaže da favoriti ne pobjeđuju uvijek. Dakle, maksimalan respekt protivniku, puno samopouzdanja s naše strane i to je dobitna formula za četvrtak.


Mnogi kažu da će u četvrtak u Maksimiru biti festival pogodaka, da će Dinamo pobijediti s tri-četiri razlike? Je li to realno?
- Vjerojatno su tako i lani pričali kada je isti protivnik igrao s Eintrachtom, pa su dvije utakmice završile s 2:1. Nije realno da u play-offu bude festival pogodaka, još manje je dobrodošlo da bilo tko od nas podcjenjuje protivnika na taj način. Kamo sreće da bude tako, ali ajmo pričati na terenu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX


Opet, neki će kazati: “Ako Dinamo ne pobijedi Floru, bolje da se više ne bave nogometom”! Pretjerano ili...?
- Naravno da je pretjerano. Ovo je nogomet u kojem ne pobjeđuje uvijek bolji i kvalitetniji. Igra se jedna utakmica, sve je moguće. Dakako da ne bježim od uloge favorita, ali gosti su ti koji nemaju što za izgubiti za razliku od nas.


Kakva je atmosfera u momčadi, jeste li dovoljno motivirani?
- Jako smo motivirani, pogotovo nakon Budimpešte gdje nismo ostvarili rezultat kojem smo se nadali. Ovo je lakši protivnik, ali motivacija je još i veća nego tada.


Je li vam još u glavi poraz od Ferencvarosa ili ste to već zaboravili?
- Morate zaboraviti takve stvari jer vas koče u napredovanju. Nakon utakmice mi je jedan prijatelj poslao jednu mudru izreku u kojoj sam se našao, a koja kaže: “Onaj koji pada i ustaje, mnogo je jači od onoga koji nikad nije pao”! I sva mudrost je u tome. Možemo mi sada pričati da smo bili bolji, da nas je sudac zakinuo za regularan gol ili nešto treće, ali što će to nama u konačnici pomoći osim što ćemo se osjećati loše prisjećajući se te utakmice. Idemo dalje!


Hajduk, Osijek i Lokomotiva su ispali iz Europe, Dinamo nije uspio ući u Ligu prvaka, sad ste samo vi i Rijeka ostali braniti čast hrvatskog klupskog nogometa. Gdje je zapelo, zašto je ova sezona bila tako mršava?
- Zaista ne bih ulazio u rezultate drugih klubova jer svaki komentar iz pozicije igrača Dinama o nekom drugom klubu u Hrvatskoj može biti kontraproduktivan i različito se tumačiti. Gledam samo Dinamo, važan mi je samo Dinamo i to je to. Naravno da za nogomet nije dobro kada svi padnu, jer onda se koncentriraju samo na prvenstvo dok mi idemo na na dva kolosijeka, ali imamo dužinu klupe i kvalitetu za takve stvari.

Neću na tanak led

Kad biste opisali svoju formu na ljestvici od 1 do 10, koju brojku biste upisali?
- A, nećete me navući na tanak led... To neka procijeni moj trener čije mi je mišljenje jedino važno i, naravno, javnost.


Prognoza za Floru?
- Imamo sve preduvjete da se veselimo svi skupa. I mi na Maksimiru i naši navijači koji će biti ispred TV ekrana. Ajmo to ispuniti, pa krenuti u europsku jesen - zaključio je Amer Gojak.

Sassuolo i Hertha ozbiljne opcije

Nismo Amera Gojaka ništa pitali o mogućem transferu. Nismo, jer kad tako nešto pitamo modre nogometaše, uvijek dobivamo isti odgovo: “Sretan sam u Dinamu, o transferu kada dođe vrijeme”. Međutim, iz pouzdanih izvora saznajemo da je mogući odlazak Amera dosta blizu, najozbilnije opcije su Sassuolo i Hertha. O tome bi se više moglo znati sljedećih dana... (do)

160 utakmica za Dinamo već je dosad odigrao Amer Gojak
17 golova dao je Gojak za Dinamo, pet je postigao u Europi

Linker
19. svibanj 2024 13:59