NAPOLI NA KVARNERU

Dinamov napadač na posudbi u Rijeci s optimizmom protiv velikana: ‘Nismo mi kanta za napucavanje!‘

Sjajno se snašao u Rijeci i maksimalno pozitivan iščekuje sudar s Napolijem u Euroligi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. studeni 2020. 08:15

Sandro Kulenović zabio je jedini gol Rijeke u mini-seriji od tri poraza (Real Sociedad, AZ Alkmaar, Šibenik), pogodio je u Nizozemskoj za 4:1. Bivši U-21 reprezentativac dobro se snašao na Rujevici i pokazao kao pojačanje, a osobno je iskusio i talijanski nogomet jer jednu je sezonu proveo u mladoj momčadi Juventusa.

Koliko je Rijeka ovog časa spremna za dobru utakmicu protiv Napolija, pitali smo ga jučer...
- Rijeci je svaka utakmica važna, i HNL i međunarodna, ali za Europu svi živimo. Dugo i naporno smo trenirali kako bismo došli do takvih nastupa na kontinentalnoj sceni i zato ćemo u svakome dati sve od sebe. Nećemo se predavati niti ići na nekakve izlete. Pokazali smo protiv Real Sociedada kompaktnost. U drugoj utakmici u Nizozemskoj toga je bilo manje, tamo nismo izgledali kako bismo trebali. Sad se može reći da je Rijeka u lošem trenutku zato što smo izgubili tri utakmice zaredom, ali to je većinom bilo od europskih protivnika koji su na jako visokoj razini niz godina. Pozitivno razmišljamo prije Napolija, pa što bude - kazao nam je Kulenović.

Imaju brze igrače

Čega se najviše sjećate iz vremena kad ste bili u školi Juventusa?
- Tamo sam proveo godinu dana, baš u to doba trener mlađih uzrasta u Milanu bio je Gennaro Gattuso, koji sada vodi Napoli, tako da sam već igrao protiv njega. Jako je srčan, kakav je bio igrač, takav je i trener. Njegove ekipe vrlo je teško dobiti prije svega zbog te borbenosti i angažiranosti. Svoj karakter prenosi na momčad i inzistira na tome. Napoli je tehnički izvrstan, ali po srčanosti je također u vrhu Serie A.

U Juventusu ste igrali kao posuđeni napadač poljske Legije.
- Igrao sam Ligu prvaka mladih i talijansku juniorsku ligu koja je u tom uzrastu najjača na svijetu. Tih godinu dana mi je jako puno pomoglo za razvoj, a trenirao sam i s prvom momčadi. To što sam imao priliku raditi s igračima kao što su Mandžukić, Dybala, Higuain… za mene je bila velika stvar i što se tiče igračkog napretka, ali ujedno sam time ispunio i svoj san. Te igrače sam dotad gledao na televiziji, a u Juventusu sam trenirao s njima.

Je li novi san zaigrati u Serie A?
- Nemam imperativ, ne želim preskakati stepenice. Sad sam tu gdje jesam, a poslije što bude. Ići ću polako, treba zaslužiti Serie A ili bilo koju drugu ligu Petice. Iako, točno je, jedna od liga Petice je san svakog igrača, tako i moj.
Napoli je atraktivna i napadačka momčad, ali tradicionalno joj se događaju kiksevi. Tako je bilo i ovog vikenda sa Sassuolom koji je igrao odvažno, ofenzivno, a inače ima tehnički kvalitetnu ekipu te je uz smiješak sreće dobio 2:0 na San Paolu.
- Da bi pobijedio tako kvalitetnog protivnika, uvijek moraš imati dozu sreće, ali ona prati hrabre. Jako teško je svladati Napoli, imaju brze igrače, majstore s loptom, a s druge strane i ponajbolje svjetske stopere kao što su Manolas i pogotovo Koulibaly. Nije ih lako probiti, međutim, nije nemoguće. To se vidjelo. Sassuolo je kao i Rijeka mlada momčad, nema preveliko iskustvo, no bili su hrabri i iskoristili su šanse.

Sviđa li vam se posebno netko od igrača Napolija. Osim spomenutih?
- Puno ih je. Posebice Mertens i Insigne. Ne znam tko će igrati, ali to je klasna momčad i mogao bih nabrojiti desetoricu.
Centarfor ste, čvrst u duelu, no čeka vas velika bitka da dođete u koju priliku za pogodak.
- Osim Manolasa i Koulibalyja, u sredini obrane valja spomenuti i Rrahmanija koji je igrao u Dinamu te reprezentativca Srbije Maksimovića. Tko god od njih bude igrao, bit će jako teško. U Rijeci ih sve iznimno cijenimo. Osobno ću reći da bi mi bila čast igrati protiv Koulibalyja, on je jedan od tri najbolja stopera na svijetu. Sve što napravim protiv njega bit će mi nagrada i dokaz da sam na pravom putu. Sama činjenica što se mogu nadmetati s takvim igračima za mene, koji ću za mjesec dana imati 21. rođendan, jako je velika stvar.

Kazali ste da Rijeka ne želi biti prolaznik, no zasad ste na nuli, bojite li se da bi tako moglo ostati do kraja jer rivali su opasni?
- Ne, uopće na takav način ne želimo razmišljati. Kad bismo se na takav način postavili, bili bismo kanta za punjenje u Europskoj ligi. Mi to nikako nećemo biti. Pogotovo će na Rujevici svaki protivnik imati problema. Svjesni smo i umora, i te korone kod nekih igrača, i ozljeda, ali živimo za Europu i spremni smo koliko god je to moguće. Nadam se da ćemo preokrenuti situaciju na bolje.
Napali su vas brojni problemi, pitanje je kakav će biti sastav u četvrtak?
- Trenera Rožmana i stožer krasi što svakom igraču jednako vjeruju. Svima je spreman dati šansu, tko god je zasluži. Nećemo gledati koga nema jer ne bi nam bilo lako niti da su svi na broju. Tko god istrči dat će 100 posto i ginuti za dres Rijeke.

Naplata truda i rada

Dojam je da ste u Rijeci zadovoljniji nego u Dinamu, da ste se bolje snašli...
- Ne bih htio raditi usporedbe Rijeke i Dinama. Zahvalan sam Rijeci što mi je u teškom razdoblju pružila šansu. Pokušavam ljudima u klubu, treneru i stožeru to vratiti na najbolji mogući način. A i suigračima koji su me stvarno sjajno prihvatili. Točno je da sam jako zadovoljan, ali tek sam došao i želim napraviti velike stvari s Rijekom.
Golom u Nizozemskoj probili ste europski led, to može biti najava da će ih biti još u Europi.
- Napadač uvijek voli golove, iako bih radije da smo izvukli pozitivan rezultat. Naravno da mi je drago što sam zabio, to je naplata moga truda i rada. Nadam se da će ih biti još.

Navijači bi vas dodatno dignuli, ali ovaj put tribine će ostati prazne.
- Nosili su nas protiv Reala Sociedada i u svim domaćim utakmicama. Stvarno su vjetar u leđa. Kad dođe dvije do tri tisuće ljudi, imaš osjećaj kao da ih je trideset tisuća. To što igramo bez gledatelja bit će naš najveći hendikep - zaključio je Kulenović.

Linker
07. svibanj 2024 10:09