RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
MODRI PUNI OPTIMIZMA

Dinamov trener odgovorio hoće li igrati Ademi i Petković i kakvu je taktiku pripremio za Villarreal

Trener hrvatskog nogometnog prvaka Dinama uoči velikog okršaja s Villarrealom u Europskoj ligi
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. travanj 2021. 18:27

Damir Krznar sprema svoje plave dečke za veliki obračun protiv Žute podmornice u četvrtak. Priprema torpeda koja bi je trebala potopiti, ostaviti na dnu... Hoće li u tome uspjeti? Zašto ne, ona već toliko spominjana utakmica sa Spursima je bjelodani dokaz da su njegovi momci u stanju "pretvoriti vodu u vino".

Pitali smo ga što će biti ključ ogleda s momčadi Unaija Emeryja?

- Kad bi bilo po nekom idealnom scenariju, onda su naša šansa - prekidi! Villarreal je dosta propustan u tom dijelu. Na tom dijelu igre ćemo polagati nekakve nade, te se pokušati nametnuti u kontinuiranom napadu. Prvo maksimirsko poluvrijeme nam je vodilja. Zbilja smo u tom razdoblju imali par dobrih, izvrsnih situacija. Bili smo u četiri-pet poluprilika, prilika. Na ovoj razini četvrtfinala Europske lige to se mora iskoristiti. Propustili smo to iskoristiti u prvoj utakmici, u drugoj bi sutra moglo nešto i ući - kazao je za uvod Krznar.

Postavlja se, naravno, jedno vrlo važno pitanje. Čekati ili napasti?
- Mijenjat ćemo ritam. Bilo bi savršeno, recimo, da u 70. ili 75. minuti rezultat bude 0:0, pa da se onda totalno prebacimo u napad. Ali, momčad kao Villarreal te troši, teško je očekivati da ćemo dvadesetak minuta prije kraja imati toliko svježine za postići pogodak, a možda će nam trebati dva. Zato ćemo pokušavati mijenjati ritam. Na trenutke ćemo napasti visoko, pa se spustiti u blok, pa ponovno napasti visoko, pa se onda opet spustiti u blok... Jasno, probat ćemo u prvom poluvremenu doći do pogotka. Ali, neće biti drama niti ako 80. minutu dočekamo s 0:0.

Mnogo toga se, naravno, vrti oko nastupa kapetana Arijana Ademija i Brune Petkovića. Kako Krznar vidi mogući nastup dvojice ključnih nogometaša, igrača koji su ugradili svoju kvalitetu i znanje u mnoge uspjehe Dinama?
- Ademi ima bolno stopalo. Baš je dobio jako nagnječenje. U prvom trenutku je bilo ružno, ali oteklina je malo splasnula. On je iznimno motiviran i željan, kazao je da svakako igra, jasno mi je poručio da uopće ne razmišljam o tome da ne bi bio u konkurenciji. Petkovićevo rame je iznimno bolno. Sve je u njegovim rukama, u njegovoj želji da istrpi tu bol, da primi dvije-tri blokade i pokuša pomoći nekakvih tridesetak minuta. On to želi, pa ćemo ga po potrebi onda i koristiti.

Sve je to u redu, Ademi i Petković žele... No, koliki je rizik koristiti igrače koji žele, koji imaju ogroman voljni moment, ali su ozlijeđeni? Nije isto kad igraju zdravi i ozlijeđeni igrači.
- Kod Petkovića nema opasnosti od neke teže ozljede. Kod njega je rizik isti, nastupio sutra ili za šest tjedana. Njemu vrijeme neće puno pomoći. Počeo on utakmicu danas, za tjedan ili za tri tjedna, režim je uvijek isti. Da je rizik za, recimo, tri tjedna, onda bismo ga čuvali. On je uvijek u nekom riziku. Njemu će s vremenom ta bol prestati. Ima još puno toga raditi na jačanju kako bi taj mišić preuzeo funkciju ligamenta. Jest, nije dobro igrati s dva polovična igrača. Bolje bi bilo da su svi zdravi. Dakle, Ademi će moći, na njega ne računam kao na bolesnog, ozlijeđenog igrača. A Petko će igrati ako će baš jako trebati.

Tko će onda igrati u špici umjesto Petkovića? Je li opet u planu Atiemwen?
- Vrtimo još neke druge opcije. Možda čak zaigramo i s dvije špice. Možda će u špici biti Oršić... Kombiniramo. Na kraju ćemo se odlučiti.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Pred prvu utakmicu u kombinaciji za špicu bio je i Tolić?
- Jest... Tolić je imao nekakvu generalnu probu na utakmici s Lokomotivom. Dobro je on radio taj dio konekcije s veznom linijom, dobro se pojavljivao na povratnoj lopti, ali falilo je uključivanje u dubinu. Tako da mogu kazati da je ta opcija pala u drugi plan.

Hoće li biti neke bitne promjene u formaciji igre?
- Ne. Odnosno, ne drastično s obzirom na prvu utakmicu.

Trener Unai Emery je štedio čak osam igrača na utakmici s Osasunom koju je Villarreal izgubio. Vi ste startali s Lokomotivom bez petorice koji su igrali prvi sraz sa Španjolcima. Tko je tu više profitirao?
- Niti među nama trenerima neka nekakvog konsenzusa na tu temu. Odmarati igrača svih devedeset minuta ili je bolje da odigra dvadesetak minuta kako bi ostao u ritmu. Svaki trener se odlučuje za neke svoje opcije, ali mi protiv Lokomotive nismo bili toliko hrabri da se odlučimo za luksuz i odmaramo osam igrača. Odredili smo da ćemo četiri-pet igrača u svakoj utakmici malo osvježavati. Tako će biti i s Istrom 1961... Ali, vidimo da nas je Emery nakon Tottenhama ozbiljno shvatio kad je odmarao toliko igrača.

Može li se ponoviti Tottenham?
- Mi vjerujemo da se može ponoviti Tottenham! Imamo temelja za to vjerovanje. Sigurnio je da u Villarreal ne krećemo s bijelom zastavom. Recept je jednostavan. Moramo pobijediti da bismo prošli u polufinale, idemo to pokušati napraviti. Zašto nam se ne bi protiv Villarreala dogodio još jedan fantastičan dan kao protiv Tottenhama.

Ima li neki osjećaj tko bi mogao zabiti Villarealu?
- Nemam... Jako sam loš prognozer. No, ja vjerujem da Villarreal očekuje osvajanje Europske lige. Sve karte bacit će na to, ali imamo mi svoje adute - zaključio je Damir Krznar.

Reakcije Jakića i Gvardiola

Veznjak Kristijan Jakić je istaknuo kako je atmosfera u momčadi odlična.

"Atmosfera u svlačionici je sjajna i nadamo se najboljem," kazao je samouvjereno dodavši: "Budemo li na našoj razini, neće biti problema i pobijedit ćemo. U prvom susretu smo u nekim segmentima bili jako dobri, no moramo biti malo gušći i izlaziti agresivnije, ne davati im toliko vremena."

Osvrnuo se i na zadnji ligaški nastup "Žute podmornice".

"Villarrealu protiv Osasune nije igralo dosta igrača iz prve postave i po tome se vidi koliko njihov trener cijeni nas kao klub," kazao je dodavši kako mu samopouzdanje raste s nastupima.

"Igram skoro svaku utakmicu, normalno je da samopouzdanje raste iz utakmicu u utakmicu. No, i dalje sam čvrsto na zemlji," poručio je Jakić.

Joško Gvardiol se nada kako utakmica protiv Villarreala neće biti njegov posljednji europski nastup za "Modre".

"Razmišljao sam o tome prije Tottenhama, kad sam se ozlijedio, nisam htio da tako završi. Nadam se kako niti ova neće biti zadnja," kazao je.

Istaknuo je kako su Španjolci "taktički i tehnički predobri".

"Villarreal je u tehničkom i taktičkom dijelu kvalitetniji od Tottenhama. Ne znam što možemo očekivati, ali moramo biti maksimalno spremni," smatra Gvardiol.

Strašan niz Žute podmornice

Zanimljivo je da je Villarreal ostvario 21 utakmicu bez poraza protiv stranih klubova u europskim natjecanjima. Jedina ih je u sezoni 2018./19. svladala Valencia, koja je u četvrtfinalu Europske lige upisala dvije pobjede, 3:1 na stadionu La Ceramica i 2:0 na svojoj Mestalli. U preostalim utakmicama u spomenutoj te u aktualnoj sezoni Villarreal je ostvario 15 pobjeda i šest remija, s razlikom pogodaka 44:13. Pritom je iz Europe eliminirao bečki Rapid, Spartak iz Moskve, Sporting Lisabon, Zenit, Sivasspor, Maccabi, Karabah, RB Salzburg i Dynamo Kijev.

Linker
23. travanj 2024 05:45