RONALD GORSIC/CROPIX
MAKSIMALNO MOTIVIRAN

‘Dogodio se klik u momčadi! Ovo nije naš limit, možemo u Europi još dalje!‘ Dinamova desetka oduševljava

"Pred nama je još puno važnih utakmica, trebamo uzeti naslov, osvojiti Kup, želimo uzeti sve"
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. prosinac 2020. 09:02

Puno se priča o Lovri Majeru, kako je Dinamova “desetka” proigrala, kako je postao jedan od glavnih Dinamovih igrača, radi ono zbog čega je došao u Maksimir s Kajzerice. Ipak, dok o Majerovim ofenzivnim vrlinama ne treba previše lamentirati, u oči ove sezone upadaju one defenzivne. Majer, često osporavan i označen kao igrač koji ne igra dovoljno obranu, u Europskoj ligi vrlo je važna Dinamova obrambena karika.

- Njega se krivo procjenjuje kao igrača koji ne igra obranu. On ima to u sebi, fizički je spreman, može puno trčati, voli raditi i siguran sam da će uz kontinuitet i samopouzdanje to u Dinamu i pokazati. Zahtjevi su u Dinamu drukčiji nego u Lokomotivi, nije da on ne voli, ne želi ili ne može igrati defenzivno, već se treba naviknuti to stalno raditi - rekao nam je više puta Mario Tokić, koji je Majera trenirao u Lokomotivi i koji je baš inzistirao na tome da Majer nije “stajaća desetka”, staromodni playmaker, već ultramoderan veznjak za igru u oba smjera.

Naišli smo na jedan statistički podatak, po kojemu je Majer u TOP 10 u Europskoj ligi (točnije, na osmom mjestu) po broju oduzetih lopti u ovih pet kola. Uzeo ih je 13 i jedini je u tom društvu od tzv. “plemenitih igrača” ili ofenzivnih veznjaka.
- Ne razmišljam o tome, najbolji sam kad radim to spontano. Slušam trenerove upute, radim što treba i drago mi je zbog takvih rezultata - skromno, kao i uvijek, pričao je Majer po povratku iz Rotterdama.

Bio je još vidljivo umoran od utakmice...
- Nismo se uspjeli previše odmoriti, nismo puno spavali. Fešta? Ništa posebno, popili smo piće, nemamo ni previše vremena. Čeka nas Slaven Belupo u nedjelju, u Europi smo napravili što smo htjeli, ali sad moramo u HNL-u napraviti posao, odvojiti se što je više moguće.

Završni čin jesenske europske priče bit će dvoboj s CSKA. U ovom trenutku to izgleda kao revijalna, prijateljska utakmica?
- Nije prijateljska utakmica, nikako. S jedne strane nema pritiska, to je točno, ali je to i jedna utakmica Europske lige, moramo je shvatiti ozbiljno. Igramo protiv velikog kluba i svaka je utakmica bitna. Ne bih je nipošto nazvao prijateljskom.

Ima Dinamo priliku i završiti skupinu bez primljenog gola? To bi također bio poseban doseg?
- Ne razmišljamo na taj način, međutim, naravno da želimo pobjedu, uvijek je cilj ne primiti gol. Siguran sam da je ovo pogotovo lijepo Livakoviću i suigračima u zadnjoj liniji. Rade veliki posao, ma, čitava momčad radi ovakav posao, ali oni posebno.

Je li Lovro Majer očekivao ovakav rasplet u skupini, ovako uvjerljiv Dinamo, da će tako lako, na kraju, proći u proljeće s prvog mjesta u skupini?
- Iskreno, nisam očekivao. Uvijek sam tvrdio da smo kvalitetni, makar je bilo loših komentara o našoj igri, ali tako će uvijek u Dinamu. Osobno, uvijek sam vjerovao u nas, vjerovao da možemo igrati na ovoj razini i u zadnje dvije utakmice smo pokazali koliko smo dobri.

image
AFP

Gdje se dogodio taj klik, gdje je momčad koja se mučila u HNL-u odjednom postala europski goropadna?
- Pa, ne bih rekao da smo se mučili. Izgubili smo samo protiv Osijeka, a i u toj utakmici smo mogli pobijediti da smo iskoristili neke naše šanse na početu.
Dobro, nije Dinamo gubio, ali je puno primao. Od Gorice, Slavena Belupa, Flore...
- Ha, ne znam što bih rekao, gdje se dogodio klik. Nije to došlo preko noći, jednostavno, došao je novi trener, novi zahtjevi, ideje, trebalo je malo vremena da to sjedne. Sad smo se zalaufali...

I, ne mislite stati? Koliko još može ova momčad?
- Nismo još dosegnuli limit, sigurno. Možemo još dalje i u Europi, možemo napraviti još koji iskorak. Pred nama je još puno važnih utakmica, trebamo uzeti naslov, osvojiti Kup, želimo uzeti sve.
Kako je Majer živio tada kad nije igrao, kako je podnosio to razdoblje? I kako sad reagira kad čita komentare da bi trebao u reprezentaciju, da je već dosegao na tu razinu?

- Znate, ne čitam komentare ni sad kad je dobro, a ni kad je bilo manje dobro. Ja igram svoju igru uvijek. Dobio sam priliku i iskoristio sam je. Ovo su utakmice zbog kojih sam došao u Dinamo, znao sam što možemo napraviti, veselim se ovakvim utakmicama da ih bude još više. Nije mi bio lak period dok nisam igrao, ali radio sam na sebi jače nego ikad, znao sam da će doći moje vrijeme. I reći ću vam, ne morate ni pitati, ovo je još daleko od mojih limita, tek sam na početku onoga što mogu, imam još puno stvari za pokazati. Mogu još napredovati, kao i čitava momčad.

A reprezentacija, je li vrijeme ili još ne?
- Nije na meni da o tome odlučujem, iako mi je to doista san, jedan od najvećih. Gledam na to ovako. vjerujem da ću pružati svoje bolje partije, pa ćemo vidjeti što će biti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 07:20