AFP
POSEBNA VEZA

‘Dovedite mi tog genijalnog igrača i ne treba nam nitko više!‘: Jose Mourinho je oduvijek cijenio Hrvate

Otkad me nazvao, više nisam mislio na išta, nego kako ću igrati za njega, priznao je tada Vatreni
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. ožujak 2021. 11:19

U fantastičnoj trenerskoj karijeri Josea Mourinha nije bilo puno hrvatskih predznaka. No, u onim situacijama u kojima su se dogodile, Portugalac je pokazao koliko cijeni hrvatski nogometni proizvod.

Najvažnija poveznica s našim podnebljem je Luka Modrić. Mourinho je, doduše, imao zajedničku priču iz Sportinga s Tomislavom Ivkovićem, gdje je Portugalac bio asistent Bobbyju Robsonu. Te 1992. godine Ivković je bio golmanska vedeta u tom velikom klubu...

Perez ga oteo Interu

No, pravi hrvatski doticaj uslijedio je dva desetljeća kasnije, kada je Jose Mourinho već odavno bio The Special One. Kao trener Reala Madrida, koji je probio barijeru od 100 osvojenih bodova u Primeri, uz naslov prvaka, Mourinho je smatrao da ima kadar sposoban za osvajanje europske titule. Florentino Perez “oteo” ga je Interu pola sata nakon što je Mourinho, upravo na Santiagu Bernabeuu, proslavio titulu prvaka Europe s milanskim klubom.

Za to je zadovoljstvo čak platio odštetu Morattiju u iznosu od 16 milijuna eura. Sve bi učinio Perez samo da se domogne nove titule prvaka Europe, tzv. Decime, koju se čekalo deset godina...

Real s Mourinhom i Cristianom Ronaldom trebao je samo doradu. Tako je barem mislio Mourinho i kad je odlučio da je faktor te dorade samo jedan, Luka Modrić, više nije htio razgovarati o niti jednom igraču. Rekao je Florentinu Perezu i Joseu Angelu Sanchezu: “Dovedite mi tog genijalca iz Tottenhama i ne treba nam nitko više...”

Prije nego se to dogodilo, Mourinho je, naravno, obavio predradnje. Stupio je u kontakt s Modrićem prije Eura 2012. i osobno mu kazao da ga želi u svojoj momčadi. Koliko je karizmatični trener bio uvjerljiv, moglo se zaključiti po reakciji Modrića.

- Otkad me nazvao najveći trener, više nisam mislio na išta, nego kako ću igrati u Real Madridu!

Dok se to dogodilo, prošlo je oko 4 mjeseca, u kojima je odnos Modrića i Mourinha postajao sve bliskiji nakon svake utakmice odigrane na EP-u. Mourinho je bio impresioniran Modrićevim igrama, pogotovo protiv Španjolske. I to ga je učvrstilo u uvjerenju da je upravo “taj mali” nužan za njegovu ambiciju s Realom. Zahvaljujući tom uvjerenju Luka Modrić je postao ono što je danas, jedan od najvažnijih veznih igrača u povijesti nogometa.

Propali pregovori

Jose Mourinho, koji je više puta hvalio hrvatske internacionalce, konkretno je zapeo i za Ivana Perišića. Kad je postao trener Manchester Uniteda, hrvatski krilni ofenzivac bio mu je velika želja. Mourinho je, kao i u slučaju Modrić, direktno razgovarao s Perišićem u svezi transfera na Old Trafford.

Činilo se da je to gotova stvar, ali su se pregovori pokazali ovaj put preteški zbog potraživanja Intera...

Linker
18. svibanj 2024 13:54