MOŽE LI STATI CRNI NIZ?

Drugi put u četiri mjeseca Rožman je u negativnom nizu od tri poraza, ali ima i jedna sjajna vijest...

U četvrtak će protiv Napolija riječka momčad pokušati prekinuti neugodnu seriju uzastopnih poraza
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 04. studeni 2020. 19:45

Iako tri uzastopna poraza zvuče alarmantno, iako je na Poljudu takav mizeran epilog u posljednja tri dvoboja uzrokovao korjenitu promjenu (već je otišao Mario Stanić), na Rujevici nema nemira. No, dobro, nije baš isto gubiti protiv Gorice, Šibenika i Istre 1961, kao protiv Reala Sociedada, AZ Alkmaara i na kraju Šibenika, to su bili suparnici Riječana u posljednja dva tjedna u kojima su nogometaši Simona Rožmana ostali praznih ruku.

Nije ovo prvi put slovenskom treneru da je s Rijekom upao u rezultatsku “crnu rupu”. Prošle je sezone bio u sličnoj situaciji, uz napomenu da se to dogodilo u Prvoj HNL. Za razliku od aktualne situacije, kad su dva poraza pretrpljena u Europskoj ligi, a samo jedan u domaćem natjecanju.

Prekid na Dinamu

Pogledajmo, dakle, u retrovizor. Posljednji je put Rijeka doživjela tri poraza zaredom prije četiri mjeseca, krajem lipnja i početkom srpnja, u 30., 31. i 32. kolu lanjskoga prvenstva. Bodovima su se u okršajima s Riječanima na svom travnjaku osladili Slaven Belupo (1:0) i Osijek (1:0), dok je puni plijen s Rujevice odnijela Gorica (1:2). I tada je zapravo Rijeka pokleknula u borbi za drugo mjesto, četiri kola prije kraja zaostajala je čak pet bodova za kasnijim doprvakom Lokomotivom. Zanimljivo, taj je crni niz prekinut u sljedećem kolu, kad je Rijeka na Rujevici svladala Dinamo (2:0) i tako je Rožman opet dobio potrebni mir i nitko nije postavljao pitanje trenerske smjene. Na kraju je sezonu 1. kolovoza okončao osvojenim Hrvatskim kupom.

Kranjčar i Mladenović

A baš negdje u ovo vrijeme prošle godine, od 25. listopada do 9. studenoga, Rožman je zagrizao kiselu jabuku tri uzastopna poraza u prvenstvu Hrvatske. Zbilo se to u 13., 14. i 15. kolu Prve HNL, kad su Riječani upali u rezultatsku krizu nakon poraza protiv Gorice (1:2, Rujevica), Osijeka (2:3, Gradski vrt) i Dinama (0:5, Rujevica). No nije Rožman tada izgubio tri utakmice zaredom u svim natjecanjima, jer je između Gorice i Osijeka njegova momčad svladala Varaždin na gostovanju u Hrvatskom kupu. Iako su se tada počela postavljati pitanja o Rožmanovoj sposobnosti da vodi Rijeku, posebno nakon “petarde” protiv Zagrepčana, uslijedio je sjajan niz od četiri pobjede (uz ostalo, i četvorka Hajduku na Poljudu!), pa je tako slovenski strateg zacementirao svoj položaj na klupi.

Što se prvenstva Hrvatske tiče, Rijekin je negativni rekord čak sedam uzastopnih poraza u sezoni 2002./03. Seriju je kao trener počeo Zlatko Kranjčar, koji je izgubio prvih pet dvoboja od Dinama, Slavena Belupa, Pomorca, Zadra i Hajduka. Tadašnji predsjednik Rijeke Duško Grabovac smijenio je Kranjčara i priliku dao Mladenu Mladenoviću, koji je potom poražen od Zagreba i Varteksa.

3
poraza u nizu Rožmanu su se dogodila i lani - prvo s Goricom, Osijekom i Dinamom, potom i s Belupom, Goricom i Osijekom

Veza na udaru

Zanimljivo je da je Rijeka u utorak testirala na COVID-19 i Adama Čerina. Slovanac je izostao sa zadnje dvije utakmice. Kompletni nalazi za cijelu momčad znat će se u srijedu. Tada će biti jasnije na koga Rožman može računati. Ionako ima puno problema s ozljedama, a onda mu se svako toliko pojavi i netko pozitivan na koronavirus.
Europska liga je za Rijeku izazov, veselili su se natjecanju po skupinama, ali klubovi širom Europe nikad nisu imali više problema s izostancima. No, neki imaju vrlo širok kadar, Rijeka ne toliko i jasno da to nju jače pogađa! Zato se prije svake utakmice napeto čeka tko će uopće moći izaći na teren u Rijekinom dresu. Ovog časa najviše je na udaru vezni red. (da)

Andrijašević igra

Franko Andrijašević je sve bolje i po svemu sudeći kapetan će predvoditi momčad Rijeke u susretu s Napolijem. No, Andrijašević je jedina dobra vijest što se tiče igrača koji su izostali u Šibeniku. Tibor Halilović se tek vratio nakon duge stanke, opet mu se pojavio određeni problem i to je velika šteta za Bijele. Pogotovo što Domagoja Pavičića muči list. Samo jedan od njih dvojice da je zdrav, lakše bi trener Simon Rožman sastavio momčad u sredini terena. Iz kluba nisu došle definitivne informacije, pa se možda netko od njih i pojavi u sastavu, iako poručuju - prije neće moći, nego da će igrati. Štefulj, čija je pozicija na lijevom boku, također je na listi ozlijeđenih zbog problema sa zadnjom ložom. (da)

Linker
02. svibanj 2024 14:24