GORAN MEHKEK/CROPIX
MODRI U EUROPI

Evo kako bi trebala izgledati momčad Dinama protiv Krasnodara: ‘Taj bi dečko trebao biti u prvih 11!‘

‘Kod Ristovskog, ako ga Mamić ostavi na klupi protiv Krasnodara, može se dogoditi kontraefekt‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. veljača 2021. 12:45

Nakon trijumfa nad Osijekom s kojim je naglasio svoju superiornost u HNL-u, Dinamo je inficiran optimizmom pred europski okršaj s Krasnodarom. S pravom, ali ne zbog toga što će to Rusima biti prva natjecateljska utakmica, već i zbog činjenice da su Modri kad je najviše trebalo u subotu pokazali da mogu igrati na visokoj razini. Zoran Mamić je nadigrao Nenada Bjelicu, hoće li i Murata Musajeva?

Na super derbiju HNL-a maksimirski trener je pomalo iznenadio uvođenjem u prvi sastav Bartola Franjića, a na neki način je iznenađujuća bila i instalacija Stefana Ristovskog, priuštio mu je premijeru u plavom dresu baš u jednoj od najvažnijih utakmice sezone u HNL-u. Na kraju ga je to moglo koštati, Ristovski je dobio dva žuta kartona, skoro je Modre koštao pobjede.

Hoće li se Mamić odlučiti i za isti sastav protiv Krasnodara? Momčad za koju se odlučio izvrsno je reagirala, je li ona recept i za Ruse?

- Da sam na mjestu Zorana Mamića, ništa ne bih dirao i postavio bih protiv Krasnodara isti sastav koji je igrao protiv Osijeka! Da se poslužim onom starom poslovicom “sastav koji pobjeđuje i igra dobro se ne mijenja”.

To nam je kazao ugledni hrvatski trener i nogometni komentator Samir Toplak. Ipak, onda se malo zamislio, pa dodao nešto na ono što je kazao u uvodu...

- Dobro, možda bih malo razmislio i umjesto Bartola Franjića u vatru protiv Rusa gurnuo Kristijana Jakića. Ne znači da imam nešto protiv Franjića, dapače, mladić je dobar nogometaš, ali nekako držim da bi Jakić mogao bolje odgovoriti na zahtjeve u sudaru s Krasnodarom.

image
Ovo bi trebao biti sastav Dinama za Krasnodar
SN

Kristijan Jakić je ove sezone u Dinamovim europskim utakmicama odijevao plavi dres osam puta, a šest puta je bio starter (Flora, po dva puta protiv Feyenoorda i Wolfsbergera, te u maksimirskoj utakmici protiv CSKA), dok je dva puta ulazio s klupe (Ferencvaros i CSKA u Moskvi). Bartol Franjić je pak igrao na šest europskih ogleda, pet puta je ulazio s klupe (dva puta protiv Feyenoorda i Wolfsbergera i protiv CSKA u Zagrebu), dok je samo na jednoj utakmici bio starter, ali zanimljivo, baš protiv Rusa, u sudaru s CSKA u Moskvi, gdje se bio taktički protuotrov za Nikolu Vlašića.

Dobro je odradio svoj posao, najbolji i najučinkovitiji nogometaš CSKA bio je natjeran na udarce i dodavanja iz nepovoljnih pozicija, utakmica je završila s 0:0, Franjić je dobio same komplimente. Jakić i Franjić izmjenjuju se na šestici. Hoće li i ovoga puta Mamić na gostovanju u Rusiji posegnuti za Franjićem ili će se ipak odlučiti za Jakića? Toplak eto misli da bi Jakić mogao biti bolji izbor...

Posebno nas je zanimalo bi li se Mamić opet na desnom boku trebao odlučiti za Stefana Ristovskog? Novi desni bek Modrih dugo nije igrao, a moguće da ga je i pokolebalo isključenje protiv Osječana. Pokazao ja da zna, da nije zaboravio igrati, ali osim isključenja imao je i jednu ozbiljnu pogrešku u prvom poluvremenu kad je iz čista mira jednom nelogičnom povratnom loptom uposlio suparničkog igrača i stvorio frku u obrani.

- Ristovski bi po meni trebao biti u udarnom sastavu! On je pokazao o kakvom se klasnom igraču radi dok je još igrao za Rijeku, on je moderan bek, koji može odgovoriti svim zahtjevima. Ristovski je ofenzivno iznimno dobar, u Rijeci koja je napadala, bio je od velike koristi. Kad su u pitanju europske utakmice, morat će se više defenzivno orijentirati, biti bolji. Protiv Osijeka je pokazao da tu ima manjkavosti. Ali kad će Dinamo imati dominaciju, recimo u HNL-u, Ristovski je top igrač.

Veli Toplak da Mamić tu mora dobro procijeniti...

- Zoran treba vidjeti u kakvom je stanju Petar Stojanović. To je ključno. Ali po meni, Ristovski bi trebao igrati u prvom sastavu protiv Rusa. Ako su ga doveli kao pojačanje, stavio bih ga, bez obzira na ta dva žuta kartona protiv Osijeka.

Onda je kazao još nešto vrlo zanimljivo...

- Kod Ristovskog, ako ga Mamić ostavi na klupi protiv Krasnodara, može se dogoditi kontraefekt. Doveden je kao pojačanje, stavio si ga u velikom derbiju u udarni sastav, ne bi bilo dobro da ga se odmah nakon prve utakmice vrati na klupu. To bi značilo na Mamić sumnja u Ristovskog, a onda bi se moglo dogoditi da Ristovski također počne sumnjati u samoga sebe. Treba mu protiv Krasnodara dati povjerenje, definitivno.

Za sve ostale igrače koji su igrali protiv Osijeka, Toplak smatra da moraju biti starteri protiv Krasnodara...

- Osovina Dinamove momčadi su Ademi, Majer i Oršić, o Livakoviću ne treba trošiti riječi, zar ne? Mene posebno impresionira Arijan Ademi, on bi mogao igrati u praktički svim europskim momčadima. Čovjek je nezaustavljiv, zaista igra kao da je na motoru, juri stalno punom brzinom. Obrambeni trojac Lauritsen, Theophile i Gvardiol je najviša razina, a u napadu je tu naravno Bruno Petković, zaista poseban igrač. Mario Gavranović treba biti eventualno joker s klupe - zaključio je Toplak.

Linker
13. svibanj 2024 17:27