Dinamo - Villarreal
 SN
SUDAR SA ŠPANJOLCIMA

Evo kako bi trebao izgledati Dinamo u lovu na povijest! Kapetan Ademi je spreman, genijalac u sredini...

Tko bi mogao biti junak u Villarrealu? Kandidata je puno...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. travanj 2021. 08:03

Pobijedila je momčad, zajedništvo. Tako su nakon svake pobjede, nakon svakog uspjeha u Europi, govorili Dinamovi igrači. A onda dodavali da momčad uvijek iznjedri nekog pojedinca. No, tko su, dakle, pojedinci koje je tijekom europske sezone njedrila momčad, tko su bili junaci Dinamovih trijumfa?

Dominik Livaković vjerojatno ima najviše “nagrada” za modrog junaka. U Cluju jest “popio” nespretan gol, ali se tamo iskupio obranama jedanaesteraca. Kao i protiv Feyenoorda, najzaslužniji je za onih 0:0. Pamtimo i njegovu fantastičnu obranu protiv CSKA-a u Zagrebu, dakako, vječno se pamtiti i “ono” što je obranio Harryju Kaneu u samoj završnici produžetaka s Tottenhamom, obrana kojom je spasio veliki Dinamov pothvat. Mislav Oršić bio je heroj ulice protiv Tottenhama, po mnogima bila je to najbolja izvedba jednog Dinamovog igrača u europskoj utakmici u zadnjih gro godina.

Bruno Petković “raspištoljio” se baš u Krasnodaru, zabio dva gola, prije toga sjajno je odradio gostujuće utakmice protiv WAC-a i Feyenoorda. Oscilirao je formom, ali kad se “lomilo”, u ključnim utakmicama, Petković je pokazao kakva je klasa. Arijan Ademi, također, odigrao je nekoliko sjajnih partija, njemu idu najveće zasluge za pobjedu u Klagenfurtu protiv WAC-a (0:3). Naravno, na tom popisu treba istaknuti i Iyayija Atiemwena, tri važna poteza idu njemu na dušu.

Vjerojatni sastavi Villarreala i Dinama:

image
Villarreal - Dinamo sastavi
SN

Pobjednički gol protiv WAC-a, pa onaj za trijumf u Krasnodaru i asistencija Oršiću za 2:0 protiv Tottenhama vjerojatno su više nego što je i sam očekivao od sezone.

Tko bi mogao biti junak u Villarrealu? Nema problema da to opet bude netko od već dokazanih heroja, premda, u zadnje vrijeme često prizivamo Luku Ivanušeca. Igra dobro, nedostaje mu samo pogodak. Naravno, neće se nitko buniti da junak bude, recimo, Lauritsen, da zabije glavom nakon kornera. I njegov gol dugo čekamo, možda je baš sad pravi trenutak.

Dinamo je već znao nemoguće pretvarati u moguće

Nakon briljantne pobjede nad Tottenhamom i plasmana u četvrtfinale Europske lige, mnogi su u Maksimiru protiv Villarreala očekivali još jednu vatru, plamen koji će u konačnici poharati španjolsku momčad. Nije se upalio, momčad Unaija Emeryja smočila je u prvoj utakmici sve Dinamove šibice. Ali, znate, na kraju se uvijek pronađe ona koja na koncu upali... Ta jedna vatre vrijedna. Hoće li se danas upaliti u Villarrealu? Bila bi to šibica koji bi upalila vječnu vatru Dinamove nogometne povijesti jer plasman u polufinale Europske lige nikad se ne bi ugasio. Je li Krznarova momčad spremna za veliki preokret, za povratak otpisanih, hoće li pronaći šibicu koja će izazvati požar u momčadi Žute podmornice?

Protiv Spursa “dječak sa šibicom” bio je Mislav Oršić. Postigao je tri pogotka, igrao tako da Morinhovoj momčadi ne bi pomogli svi vatrogasci svijeta. Tottenham je izgorio u Maksimiru, nakon što je stigao s prednošću od 2:0. Bio je to svakako jedan od najvećih preokreta maksimirskog kluba u povijesti. U novije doba, pamtimo i onaj iz Amsterdama, iz sezone 2007./08. u play-offu za ulazak u skupinu Kupa UEFA, nakon poraza u Maksimiru 0:1 od Ajaxa, Modri su u amsterdamskoj Areni pobijedili s 3:2.

U produžetku, baš kao i protiv Tottenhama. Tada su veliki junaci modrog trijumfa bila Mario Mandžukić i Luka Modrić. S naglaskom na Mandžukića, koji je izborio jedanaesterac za prvi pogodak, a onda postigao drugi i treći. To je bilo to kad se radi o vremenima otkako je Hrvatska postala samostalna država. To su bila dva fantastična preokreta. Nije puno, ali pamte se kao nešto posebno.

Heroji prošlosti

Zapravo, u kompletnoj Dinamovoj nogometnoj povijesti nije bilo puno preokreta za pamćenje. Prije tog amsterdamskog morali smo se vratiti čak tridest godina unazad, dugih tri desetljeća... U 1. kolu Kupa UEFA u sezoni 1977./78. Modri su u Ateni izgubili od Olympiacosa s 1:3. Međutim, u maksimirskom uzvratu pobijedilii su Grke s 5:1. Junačina te utakmice, istinski heroj, bio je Snješko Cerin koji je zabio za 1:0 i 4:1.

Jedan od najvećih Dinamovih junaka uopće kad se radi o velikim, grandioznim preokretima bio je - Marijan Novak. Taj negdašnji sjajni nogometaš je u sezoni 1970./71. postigao je četiri pogotka u uzvratnoj utakmici prvog kola Kupa velesajamskih gradova. Modri su prvu utakmicu protiv Berreirensea izgubili s 2:0. U uzvratnom ogledu Portugalci su na poluvremenu vodili s 1:0, a onda je na scenu stupio “Oršić prošlih vremena” Marijan Novak sa svoja četiri pogotka, nadodao se Josip Lalić s još dva.
Preokret koji je ostao zabilježen kao najdraži jer je Dinamu donio finale Kupa velesajamskih gradova koji je kasnije osvojen protiv Leedsa jest onaj iz sezone 1966./67. U prvoj polufinalnoj utakmici Eintracht je porazio Dianmo s 3:0. No, u uzvratu Modri su pobijedili s 4:0! Heroj te utakmice bio je Stjepan Lamza, koji je kasnije na proslavi pao s balkona. Pogotke za ZG-klub postigli su Zambata, Novak, Gutzmirtl i Belin.

Krenuli smo s Tottenhamom, posljednjim velikim preokretom Dinama, a završit ćemo s prvim, iz sezone 1964./65., bile su to utakmice 1. kola Kupa pobjednika Kupova. Modri su prvu utakmicu protiv AEK-a izgubili s 0:2, ali su u uzvratu pobijedili s 3:0. Najbolji na terenu bio je Rudolf Belin, a strijelci su bili Stjepan Lamza, Slaven Zambata i Dražan Jerković.

Linker
21. travanj 2024 19:53