DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
PUT OD TRNJA DO ZVIJEZDA

Evo što su Modri sve napravili u Europi: Hoće li se ovo ikada ponoviti? Nekoliko je ključnih trenutaka...

Dinamo je od samog početka, od one vruće rumunjske večeri pokazao da je spreman za velike dosege.
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 18. travanj 2021. 11:11

Nije dobro počela ovosezonska pandemijska europska kampanja Dinamovih nogometaša. Hrvatski prvak je, naime, zahvaljujući nacionalnom Uefinom koeficijentu, za koji je ionako najzaslužniji, trebao preskočiti 2. pretkolo, no odgoda prethodne sezone zbog pandemije covida-19 pomaknula je kalendar te se završnica Lige prvaka igrala turnirom najboljih osam u kolovozu u Lisabonu.

Zato što je Lyon izbacio Juventus i prošao na "Final 8", a ždrijeb 2. pretkola bio prije toga, Dinamo nije mogao iskoristiti povlasticu koju je stekao rezultatima u prethodnih pet sezona, pa ga je put odveo u Cluj 26. kolovoza.

Međutim, Fortuna je u Rumunjskoj vratila Dinamu, "modri" su prošli nakon trilera. Prvo su, igrajući od 51. minute bez isključenog Theophilea, primili gol za 2-2 u sudačkoj nadoknadi, od Istrijana koji je pojačao rumunjskog prvaka, Debeljuha, pa u raspucavanju 11-eraca preživjeli meč-loptu kad je Livaković obranio udarac Golofce. Dvije serije potom Boli je pucao preko grede, i Zagrepčani su izborili sraz sa starim znancima iz Mađarske, Ferencvarosom. Jedna utakmica, u Pešti, na Groupama Areni, gdje su u kolovozu 2019. protutnjali s 4-0. Ovaj put ponovno su nadigrali mađarskog prvaka, ali su naivno primili dva gola, a zabili samo jedan... I morali se utješiti Europskom ligom - koju je tek trebalo izboriti u kvalifikacijskom kolu s Florom iz Tallinna; ždrijeb je ovaj put bio milostiv, jedna utakmica igrala se u Maksimiru, 1. listopada.

Dinamo je startao u formaciji 4-4-2 s Gavranovićem i Petkovićem u napadu, brzo poveo 2-0, no u drugom poluvremenu gosti iz Estonije pokazali su zube, smanjili na 2-1 i prijetili izjednačenjem, znali su čak i sabiti domaćine u njihov šesnaesterac, pa je tek Ademijev drugi pogodak, za 3-1 u 87. minuti osigurao prolaz.

- Želim da nam skupina bude kompetitivna, da ostvarimo dobar rezultat kao prije dvije godine, rekao je Zoran Mamić.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Vrijeme čišćenja

"Modri" su bili drugi nositelji u ždrijebu, i dobili skupinu s moskovskim CSKA, Feyenoordom i austrijskim Wolfsberger AC-om. Kraj rujna i početak listopada bilo je i vrijeme čišćenja svlačionice trenera i sportskog direktora Zorana Mamića, koji je doveo novog stopera Lauritsena, otišao je Dilaver, Jakić je dobio prostor odlaskom More, Kastrati na desnom krilu umjesto Kadziora, a odlaskom Gojaka, otvarao se prostor za Majera ili Ivanušeca. Mamić je u 1. kolu protiv Feyenoorda postavio novu obranu: Stojanović, Theophile, Lauritsen, Gvardiol; mladom, tada još 18-godišnjem "wunderkindu" kojeg je zakapario RB Leipzig, dao je priliku na lijevom beku, i to se pokazalo kao dalekovidno rješenje. Tada još "modri" nisu bili u formi, igralo se nakon reprezentativne stanke, na tribine je došao samo 1271 navijač. Prethodno je doma Gavranovićevim "hat-trickom" pobijeđena Gorica, i protiv Nizozemaca su startali Kastrati i Oršić na krilima, a Gavro u špici. Tek su s klupe ušli Ivanušec i Petković, koji su skupinu završili kao prvotimci. Ključan trenutak nadmetanja dogodio se u 8. minuti, kad je Livaković najboljem igraču gostiju Berghuisu obranio kazneni udarac koji je skrivio Jakić. Domaći su došli do daha tek nakon što su od 73. minute imali igrača više, ali i vratar gostiju bio je na visini zadatka. Naposljetku je tih 0-0 ocijenjeno uspješnim startom, osvojenim jednim, a ne izgubljenima dva boda...

U 2. kolu išlo se u Moskvu, zahuktalom CSKA, predvođenim raspucanim Nikolom Vlašićem. Mamić je iznenadio Franjićem na "šestici", imao je bivši kapetan "fakina" striktni zadatak pratiti Vlašića, i to je napravio gotovo savršeno. Vlašić je uspio pucati, ali samo iz nepovoljnih položaja, sve neprecizno ili uhvatljivo za Livakovića; imali su gosti prilika iz kontri, no ostalo je 0-0 i ponovno je taj bod ocijenjen kao velik, "preživjelo" se gostovanje kod prvog favorita skupine, "Mamić zaigrao ruski rulet i preživio".

U 3. kolu nije više bilo gledatelja, a svoj je danak uzeo i covid-19, pa se protiv WAC-a u Maksimiru 5. studenoga igrao "korona derbi". Na klupi nisu mogli biti ni Mamić ni Krznar pa je utakmicu formalno vodio drugi pomoćni trener Alen Peternac, a gostima je nedostajao najbolji igrač i strijelac Liendl te u 45. minuti bio isključen vezni Taferner. U "igri bez igre" odlučio je pogodak džokera s klupe, Iyayija Atiemwena, nepune tri minute nakon ulaska u igru, na Majerovu asistenciju, i Dinamo je s tih 1-0 zasjeo na prvo mjesto.

- Uza sve probleme pobijedili smo u rovovskoj bitki i vjerujem u proljeće u Europi - presretan je bio Peternac.

I to kao da je bio okidač. Iako se u međuvremenu izgubio prvenstveni derbi u Osijeku (Livaković je nedavno rekao da je baš od tog poraza sve krenulo nabolje!) "modri" su u Klagenfurtu, gdje je WAC domaćin, opravdali status favorita i trima pogocima u 2. poluvremenu trijumfirali; briljirali su Majer i Ademi, a Dinamo je iskoristio mogućnost i odgodio derbi s Hajdukom u Splitu te imao sedam dana pripreme za Rotterdam. Tamo je, pak, na praznom De Kuip stadionu, odigrana jedna od najzrelijih europskih partija, pogocima Petkovića s bijele točke u 45+5. te Majera u 53. minuti (2-0), a zahvaljujući pobjedi WAC-a u Moskvi, osigurao prvo mjesto u skupini!

Posljednje kolo, protiv CSKA, igralo se samo za rekord, nitko nikad nije završio skupinu eurokupova čiste mreže. Nisu uspjeli ni "modri", Bistrović je u 76. minuti smanjio na 3-1, ali Dinamo je ipak novi rekorder s 525 minuta bez primljena pogotka u grupnoj fazi, Manchester United ostao je drugi s 482 minute...

- Ne znam koji su dometi ove momčadi, ipak je u velikom dijelu nova u odnosu na prije dvije godine. Prostora za napredak je puno - komentirao je Mamić.

Džoker Atiemwen

I tako je, eto, Dinamo drugi put u tri sezone izborio nokaut fazu Europske lige, nije patio što je početkom 2020. prodao najboljeg igrača, Danija Olma. Ždrijeb mu je u 1/16 finala ponovno donio trećeplasiranog iz skupine Lige prvaka, ovaj put Krasnodar, uzvrat u Maksimiru. I iskoristili su "modri" činjenicu da Rusima prvenstvo starta krajem veljače, došli su u Rusiju sa sedam natjecateljskih dvoboja iza sebe, uključujući 1-0 protiv Osijeka vikend prije europskog tjedna. I na jugu Rusije briljirali, dvaput vodili protiv domaće "legije stranaca", a za pobjedu 3-2 zabio je (opet!) džoker s klupe Atiemwen u 75. minuti. Sedam dana kasnije nije dopušteno iznenađenje, završilo je 1-0 Oršićevim pogotkom. Dinamo je devet utakmica zaredom u Europskoj ligi bio neporažen, još od uzvrata osmine finala s Benficom 14. ožujka 2019., a na noge sljedećem suparniku Tottenhamu Mamićeva je momčad dolazila sa šest uzastopnih europskih pobjeda.

Nakon ždrijeba osmine finala, dogodila se, pokazat će se sudbinska, promjena domaćinstva. Dinamo je trebao dočekati Tottenham, ali kako je domaćin uzvrata bio i Arsenal, koji je izvučen ranije, "modri" su prvo morali u London, što je momčadi Josea Mourinha odgovaralo jer su između dva sraza sa Zagrepčanima imali domaći derbi, baš s Arsenalom. Na Tottenham Hotspur stadionu prekinut je niz nepobjedivosti, nije mogao nastupiti ozlijeđeni Gvardiol, dvije pogreške obrane, najviše Theophilea, za dva pogotka Harryja Kanea, a najveću priliku za goste propustio je Oršić u 42. sekundi. Ispalo je da mu je to bio najvažniji promašaj u karijeri, jer "spursi" su s 2-0, potom porazu od Arsenala u londonskom derbiju te ozljedi važnog napadača Sona, došli u Maksimir ne vjerujući da im se išta loše može dogoditi...

A dogodila se antologijska utakmica, usporediva s onom protiv Eintracht Frankfurta 1967. Tjedan je počeo ostavkom Zorana Mamića zbog pravomoćnih sudskih presuda i promocijom njegova dugogodišnjeg pomoćnika Damira Krznara u prvog trenera. Mourinho je došao u Zagreb pun hvale za Dinamo i zazivao oprez, kao da je slutio opasnost. Taktiku za utakmicu stručni je stožer "modrih" osmislio još nakon Londona, odlučivši modificirati formaciju u 3-4-2-1, s Oršićem kao povučenim krilom, a trećeg stopera, odnosno lijevog beka, igrao je Franjić. I držali su domaći hrabru "nulu", zaprijetili krajem poluvremena, no u drugom su se transformirali u 4-2-3-1 i krenuli po gol, pa što bude...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Veliki preokret

U 62. minuti, nakon kontre, Mislav Oršić zabio je golčinu za 1-0, u suprotne rašlje, kao već nekoliko puta ove sezone. Nakon Krznarovih zamjena i prelaska na 4-4-2 u 83. minuti, džoker Atiemwen asistirao je Oršiću za 2-0, Dinamo je dostigao prednost suparnika! U sudačkoj nadoknadi Theophile se iskupio spasivši s gol-crte Baleov pokušaj glavom, a na početku drugog produžetka Oršić je pobjegao od centra i pucao s ruba 16-era za 3-0! Preko 700 milijuna vrijedna engleska momčad bila je na koljenima, no nije bilo gotovo. Imao je u zadnjoj minuti Harry Kane dvije prilike, gotovo prazna vrata, no "uskrsnuo" je Dominik Livaković i sačuvao nestvarnih 3-0 i najveći klupski uspjeh nakon 51 godine! Toliko je, naime, prošlo od Dinamova posljednjeg četvrtfinala, samo ga se najstariji današnji navijači sjećaju, sudara protiv Schalkea 04 u tadašnjem Kupu pobjednika kupova!

- Ne mogu biti sebičan i reći da je ovo samo moja pobjeda. To je plod rada cijelog stožera i bivšeg stožera. Dvije-tri godine konstantne progresije, ali definitivno smo dotakli najvišu stubu u zadnjih 20 godina - kazao je tada Krznar.

Slijedio je Villarreal, Petković pod ozljedom, VAR, AVAR, o tome smo već sve napisali. Oršić je samo uspio zabiti počasni gol i potvrditi status najboljeg klupskog strijelca u europskim utakmicama sa 18 pogodaka. Prvi je ove sezone zabio protiv CSKA u posljednjem kolu skpuine, potom pet u proljetnoj, nokaut-fazi, čime je prestigao Slavena Zambatu i Igora Cvitanovića (po 15).

- Možda je Villarreal u ove dvije utakmice ipak bio bolji od nas u svemu. Je li bila ona ruka kad je Atiemwen pucao u 11. minuti prve utakmice, je li sad bilo zaleđe za njihovih 1-0, to su možda situacije koje bi okrenule utakmicu, ali nema sad smisla pričati o tome što bi bilo kad bi bilo... Moramo priznati da su oni bili bolji - poručio je Oršić na kraju europske sezone u kojoj su "modri" osvojili rekordnih 17 bodova za Uefin klupski koeficijent (44,500) i osigurali si status nositelja za sva pretkola sljedeće dvije sezone.

Linker
18. travanj 2024 18:17