Tomo Ničota
ODLUKA PADA VRLO BRZO

EVO ŠTO TOČNO PRIJETI NENADU BJELICI U SLUČAJU NAJSTROŽE KAZNE UEFA-E Trener pobjednik za SN otkrio što misli o mogućoj kazni i što to znači za Dinamo

NENAD BJELICA Dinamov trener u iščekivanju kazne UEFA-e nije nimalo zabrinut za sudbinu svoje momčadi
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. veljača 2019. 14:08

U gomili dobrih vijesti koje je Modrima donijela ta pobjeda protiv Viktorije, u slavlju i euforiji, ipak nije moglo sve proći bez loših stvari. Najlošija je sigurno informacija da Nenad Bjelica zbog isključenja, po svemu sudeći, neće moći biti na klupi protiv Benfice u prvoj utakmici u Maksimiru.

UEFA-ina odluka još nije konačna, bit će 28. veljače, međutim u Maksimiru su već spremni na to da će protiv lisabonskog velikana morati bez prvog trenera. Vodio je Bjelica i dobar dio susreta protiv Viktorije s tribine, voki-toki veza s klupom bila je uspješna, no ipak je ovo drugačije, ograničenja su veća dok je zabrana na snazi, nego neposredno nakon isključenja.

Tomo Ničota

Prilično iskustvo

No, Bjelica ima iskustva u takvim situacijama mirno će i bez previše razočaranja prihvatiti i ovu kaznu ako ona postane službena.

- U Italiji i Poljskoj dosta sam puta bio na tribini, u Italiji pogotovo. Ne znam točan broj tih utakmica, ali bilo ih je desetak. Tako da imam iskustva i ne mislim da će to biti velik hendikep - rekao je Bjelica.

Još nije sasvim upoznat sa svim ograničenjima koja će mu donijeti ta kazna...

- Nisam siguran što se sve ne smije, pretpostavljam da neću moći u svlačionicu kod igrača prije početka utakmice, ali kažem, nisu to neki veliki problemi za mene i moju momčad. Kao što sam rekao i prije dvoboja s Viktorijom, to su utakmice u kojima igračima i ne trebaju trener i njegove stalne upute. Utakmica se priprema danima i satima prije i u tih zadnjih sat i pol, koliko traje taj službeni dio prije dvoboja, ionako igračima nikad ne dajem neke taktičke upute, to se sve zna već ranije. Uostalom, moji pomoćnici znaju svoj posao, pogotovo Rene Poms, koji mi je bio pomoćnik i ranije i koji je sa mnom već prošao te utakmice kazne pa već može predvidjeti moja razmišljanja. Uvijek imamo plan A, plan B i plan C prije svake utakmice i znat će i oni na klupi što treba napraviti u svakom trenutku - priznao je Bjelica.

Brojne zabrane

A što točno podrazumijeva UEFA-ina zabrana treneru da vodi utakmicu? U načelu svaku izravnu i neizravnu komunikaciju, što znači da Bjelica neće moći ni u jednu od službenih zona, poput travnjaka, tunela ili svlačionice, u vrijeme odigravanja utakmice. A to znači najmanje sat i pol prije početka susreta, a jasno, i u poluvremenu.

Naravno, u vrijeme kad je tehnologija uznapredovala, teško je zaustaviti baš svaku komunikaciju. Primjerice, gdje god Bjelica sjedio i pod kakvim god kontrolama bio, postoji milijun načina kako može poslati poruku klupi ako to želi. Posredno ili neposredno. Ne vjerujemo baš da će UEFA-ini kontrolori na ulasku na stadion pretresati sve ljude iz Dinamove delegacije i uzimati im mobitele! Također, UEFA je odnedavno dopustila komunikaciju klupe s analitičkim timom na tribini.

Sjećamo se kako je primjerice u Rusiji Dalićev stožer na klupi primao taktičke informacije od skauta s tribine. Moguće je da UEFA ne zabrani taj dio komunikacije, a četvrti bi sudac tada vodio računa da ta komunikacija ne prijeđe dopuštenu granicu.

Dakle, detalji kazne znat će se navrijeme, svjesna je i UEFA da je danas nemoguće potpuno presjeći komunikacijske kanale, ali bit kazne, zapravo, i jest da se prekine ta izravna komunikacija trenera i igrača licem u lice, koja je najbitnija u vođenju utakmice. Iako će, kao i dosad, Bjelica sigurno sve dobro pripremiti i svatko će znati što mu je činiti u tih 90 minuta, ipak nije isto kad je trener fizički na klupi i u svlačionici i kad je negdje na tribini ili u loži. No Bjelica ima iskustva u tim situacijama, što jest - jest.

Linker
04. svibanj 2024 07:10